Foto: "Skonių kelias" publicitātes foto
Tradicionālās lietuviešu virtuves lepnums – kartupeļu desas jeb vedarai. Šo mūsdienās piemirsto ēdienu parasti gatavoja pēc cūku bērēm. Dažs labs jaunietis pat nav garšojis vai redzējis gatavošanas procesu, kā no kartupeļiem un dradžiem pagatavotais pildījums tiek sapildīts cūkas zarnās un ielikts krāsnī. Šis senais ēdiens bieži tiek dēvēts par gardēžu ēdienu, jo ne katrs to saņemas nogaršot. Vedarai parasti pasniedz kā pamatēdienu ar dradžiem un skābo krējumu.

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

120Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 gkartupeļi150 gspeķis0.5 sīpols0.5 ĒKkaltēts majorāns vai piparmētras pēc garšassāls un malti melnie pipari cūkas zarnas tauki cepšanai skābs krējums pasniegšanai

Sagatavošana

1

Nomizotus kartupeļus sarīvē. Speķi smalki sagriež un izčurkstina uz sausas pannas kopā ar kapātiem sīpoliem. Ar šo masu pārlej sagatavotos kartupeļus, pievienot majorānu vai piparmētras, piparus un sāli. Visu kārtīgi samaisa.

2

Kārtīgi iztīrītas, ar sāli un ķiploku ierīvētas un vēlreiz izmazgātas zarnas ne pārāk cieši piepilda ar sagatavoto kartupeļu masu.

3

Cepešpannu ieziež ar taukiem, ielej tajā nedaudz ūdens un liek iekšā sapildītās zarnas. Tās vairākās vietās pārdur ar adatu, lai nesaplīstu.

4

Cep vidēji siltā krāsnī, līdz tās kļūs brūnganas. Cepšanas laikā pāris reizes pārlej ar taukiem. Ēd ar dradžiem un skābo krējumu.

Foto: "Skonių kelias" publicitātes foto

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!