Lietuvas garšas: vedarai jeb kartupeļu desas
Foto: "Skonių kelias" publicitātes foto
4.6667 3
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
500 g
500 g kartupeļi
kartupeļi
150 g
150 g speķis
speķis
1/2
1/2 sīpols
sīpols
1/2 ĒK
1/2 ĒK kaltēts majorāns vai piparmētras
kaltēts majorāns vai piparmētras
pēc garšas
pēc garšas sāls un malti melnie pipari
sāls un malti melnie pipari
 
cūkas zarnas
cūkas zarnas
 
tauki cepšanai
tauki cepšanai
 
skābs krējums pasniegšanai
skābs krējums pasniegšanai
  • Ikdienas maltītei
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Ziemassvētku receptes
  • Kartupeļu ēdieni
  • Lietuviešu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Tradicionālās lietuviešu virtuves lepnums – kartupeļu desas jeb vedarai. Šo mūsdienās piemirsto ēdienu parasti gatavoja pēc cūku bērēm. Dažs labs jaunietis pat nav garšojis vai redzējis gatavošanas procesu, kā no kartupeļiem un dradžiem pagatavotais pildījums tiek sapildīts cūkas zarnās un ielikts krāsnī. Šis senais ēdiens bieži tiek dēvēts par gardēžu ēdienu, jo ne katrs to saņemas nogaršot. Vedarai parasti pasniedz kā pamatēdienu ar dradžiem un skābo krējumu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

    Nomizotus kartupeļus sarīvē. Speķi smalki sagriež un izčurkstina uz sausas pannas kopā ar kapātiem sīpoliem. Ar šo masu pārlej sagatavotos kartupeļus, pievienot majorānu vai piparmētras, piparus un sāli. Visu kārtīgi samaisa.

    Kārtīgi iztīrītas, ar sāli un ķiploku ierīvētas un vēlreiz izmazgātas zarnas ne pārāk cieši piepilda ar sagatavoto kartupeļu masu.

    Cepešpannu ieziež ar taukiem, ielej tajā nedaudz ūdens un liek iekšā sapildītās zarnas. Tās vairākās vietās pārdur ar adatu, lai nesaplīstu.

    Cep vidēji siltā krāsnī, līdz tās kļūs brūnganas. Cepšanas laikā pāris reizes pārlej ar taukiem. Ēd ar dradžiem un skābo krējumu.

    Lietuvas garšas: vedarai jeb kartupeļu desas
    Foto: "Skonių kelias" publicitātes foto

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form