Foto: DELFI
Klasika – baltā maltās gaļas mērce. Šķiet, ka tā garšo un sanāk visiem. Par garšošanu – piekritīšu, jo patīk arī man, bet par sanākšanu – nu nekādi līdz šim nebija izdevies pagatavot izcili labu maltās gaļas mērci (visi var pasmieties!). Mēģināju gan ar miltiem, gan pienu. Vienu reizi par šķidru, otrā par daudz jūtama miltu piegarša, trešajā izdevās tik ciets bluķis, ka uz griķiem masu šķietami uzmetām. Toreiz es padevos! Noteicu draugam, ka maltās gaļas mērces baudīšana notiks tikai un vienīgi pie omītes, līdz... atklāju, ka var taču izmantot saldo krējumu, ar uzsvaru – 10 procentīgo, lai ir sajūta, ka veselīgāk. Un visas reizes mērce izdevusies lieliska!
30Minūtes
13Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

olīveļļa (cepšanai)500 gcūkgaļas maltā gaļa1 gab.sīpols2 gab.burkāni saldais krējums griķi (pasniegšanai) sāls (pēc garšas) pipari (pēc garšas) maltās gaļas garšviela (pēc garšas) persilāde (pēc garšas) garšvielu maisījums ar ķiploku (pēc garšas) naža galssviests0.5 gab.buljona kubiņš

Sagatavošana

1

Uz vidējas uguns sakarsē pannu, pievieno ēdamkaroti olīveļļas un liek apcepties malto gaļu (pārliecinājos, ka lielisku mērces garšu vispirmām kārtām garantē gaļas kvalitāte. Gaļai jābūt svaigai, turklāt to iegādājamies pie zināmiem lauksaimniekiem). Gaļai pievieno garšvielas: sāli, piparus, maltās gaļas garšvielu, persilādi un garšvielu maisījumu ar ķiploku. No visa pa bišķim!

2

Visu samaisa un ļauj, lai gaļa cepas, nepārtraukti ar lāpstiņu maisot un pairdinot (paklapējot), lai gaļa nesaķep lielos gabalos.

3

Tikmēr nomizo un smalki sagriež sīpolu, kā arī sarīvē burkānu.

4

Kad gaļa ir apbrūnējusi, to ņem no pannas nost (ielieku bļodiņā), un tajā pašā pannā liek cepties sīpolus un burkānus. Šo "knifiņu" atklāju kādā "TikTok" receptē, proti, ka gaļa un dārzeņi ir jāapcep atsevišķi. Bet, protams, vari visu cept kopā!

5

Liek vārīties griķus.

6

Dārzeņus cep 5–6 minūtes vai līdz sīpoli ir kļuvuši caurspīdīgi. Pēc tam pievieno iepriekš apcepto malto gaļu, pievieno sviesta pikuci (ja nevēlas tik treknu, tad labāk nelikt) un masu pārlej ar nedaudz ūdens. Sautē uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot. Ja konsistence kļūst pārāk bieza, pievieno vēl nedaudz ūdens.

7

Kad mērce kādu laiku pasautējusies, pievieno saldo krējumu (10%) un pusīti no buljona kubiņa.

8

Visu pasutina vēl kādas trīs minūtes un gatavs!

Padoms: Mērcei var pievienot sakapātus pētersīļus un dillītes.

Mūsu gadījumā pasniedz ar griķiem un tomātiem ar krējumu, bet var baudīt gan ar vārītiem kartupeļiem, gan kartupeļu biezeni, gan makaroniem. Vai citām piedevām pēc izvēles!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!