Foto: Shutterstock
Marināde kūpinātām vistām ar ķiplokiem, lai saprastu, ka garšīgākā ir pašu kūpināta.
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 vistas6 ĒKsāls0.5 glāzeetiķis1 ĒKgaršvielas vistas gaļai ķimenes melnie pipari lauru lapas

Sagatavošana

1

Marinādi uzvāra, atdzesē un pievieno ½ glāzi galda etiķa (9%). Vistas iemērc, ieliek ledusskapī un dienā 1 - 2 reizes marinādē apgrozīju vistas.

2

Dienu pirms kūpināšanas vistas pamatīgi norīvēju ar saspiestu ķiploku un labi daudz tos saliku arī vistā iekšā. Uz 2 vistām ņēmu 1 ķiploka galviņu. Marinādei piegriezu svaigas dilles.

3

Pirms kūpināšanas vistas notīrīju no garšvielām, kas tai bija pielipušas (neaiztiku tikai ķiploku) un pēc 3 stundu kūpināšanas tās, jau bija gatavas.

4

Vistas bija ļoti sulīgas un garšīgas. Vienīgi vīrs teica, ka viņam prasītos, lai vairāk būtu pievienots etiķis.

5

Man bija 2 vistas. Katra apmēram 1,5 -1,6 kg. Marināde palika nedaudz pāri.

Kūpinājuma pariktes esmu redzējusi dažādas. Aprakstīšu mūsējo.

Nepieciešamās lietas - liela dzelzs muca, dzelzs caurule (apm. 2 m gara), apaļš dzelzs siets (mums ir no lielā, apaļā grila), 5 dzelzs stieņi, koka paliktnis, bieza kokvilnas sega.

Mucu ierok zemē tā, lai tā nekustētos. Mucas sānā izveido caurumu, kur pievieno cauruli. Cauruli apber ar zemi. Lai zeme virs caurulēm būtu stingrāka un nebūtu lieli siltuma zudumi, pa virsu var uzlikt betona plāksnes un tad apbērt. Mucas augšpusē izurbj 10 caurumus - 5 vienā pusē, 5 otrā, caur tiem izver metāla stieņus. Uz tiem aiz āķiem karina gaļu. Sietu liek mucas apakšā, drošībai, ja gadījumā gaļa iekrīt mucā. Tad, kad gaļu kūpina, tad virs mucas liek kokvilnas (jo sintētika kūst) segu un tai pa virsu koka paliktni (domāju, ka var izmantot arī ko citu piemērotu), lai vējš segu nenopūš. Kurtuve ir caurules otrs gals. Tad, kad kurina, to piesedz ar metāla vāku. Pirms pirmās izmantošanas mucu labi izkurina, lai sadeg krāsas paliekas u.c., jo visbiežāk šādās mucās tiek glabāta ķīmija.

Kūpināšanai izmanto lapu koku malku. Mēs izmantojām ābeli. Kad kūpina, svarīgi, lai nebūtu ļoti liels karstums, jo tad gaļa var apdegt vai arī iztecēt visi tauki. Kūpina vienmērīgā siltumā. Vista (apm. 1,5 kg) un gaļa (nelieli gabali) jākupina apmēram 3-4 stundas.

::!recepte::

Iesūtīja: Jota

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!