Foto: Ieva Berga
Kam groziņā karsti meža sēņu pīrādziņi, tas no vilka nebaidās. Gardi, mīksti, maigi, sulīgi... Sēņu pīrādziņi kūst uz mēles. Sarkangalvītei, kura prot izcept tādus pīrādziņus, visi vilki ēd no rokas!
80Minūtes
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MĪKLAI:1 glāzepiens50 graugs500 gmilti180 gsviests2.5 TKcukurs0.5 TKsāls PILDĪJUMAM:350 gsēnes150 gbekons0.5 gab.sīpols3 ķiploka daiviņas1 ĒKsviests pēc garšassāls pēc garšaspipari

Sagatavošana

1

Sadrupina raugu, pievieno tējkaroti cukura, nedaudz silta ūdens vai piena un tējkaroti miltu, samaisa un noliek siltumā.

2

Katlā ielej pienu, pieliek gabaliņos sagrieztu sviestu, cukuru, sāli un, nepārtraukti maisot, silda, kamēr sviests gandrīz izkusis.

3

Kad sviests izkusis, katlu noņem no uguns, visu samaisa un, ja piens pārāk uzkarsis, mazliet padzesē, pārlej lielā bļodā, kur tiks mīcīta mīkla. Iesijā daļu no miltiem un maisa, kamēr mīkla vairs nav kunkuļaina.

4

Pielej mīklai uzrūgušo raugu un iemaisa mīklā, iesijā atlikušos miltus.

5

Kad mīkla kļuvusi pietiekami bieza, mīklu turpina mīcīt ar rokām, kamēr tā atlec no bļodas malām.

6

Pārklāj mīklu ar tīru drāniņu un noliek siltumā rūgt.

7

Gatavo sēņu pildījumu. Pildījumam bagātīgākai garšai vislabāk izmantot dažādu sēņu sajaukumu, tikai jāatceras, ka daļa sēņu pirms cepšanas jānovāra. Gatavojot pildījumam tikai gailenes, garša var būt parūgta, gatavojot tikai bekas, garša savukārt var būt pārāk maiga un neizteiksmīga.

8

Sagriež sīkos gabaliņos sēnes un bekonu, sasmalcina sīpolu un ķiploku, visu apcep eļļā. Sulīgumam un pilnasinīgākai garšai var pievienot arī nedaudz sviesta. Pievieno sāli un piparus.

9

Kad mīkla uzrūgusi, veido pīrādziņus, katrā ieliekot pildījumu un rūpīgi aizlipinot. Kad pīrādziņi mazliet uzrūguši, tos apsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar sezama sēklām.

10

Cep 200-250 grādos 7–8 minūtes. Maigi, mīksti un garšīgi gan karsti, gan auksti.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!