Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas. Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. "Klajumu" saimniece Ilze Stabulniece skaidro, kā gatavojamas asinsdesas.

8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

200 gspeķis1 kgmiežu putraimi, novārīti ķiploka daiviņas500 mlasinis pēc garšassāls un malti melnie pipari smaržzālīte cūkas zarnas, iztīrītas un sālsūdenī izskalotas brūkleņu ievārījums pasniegšanai

Sagatavošana

1

Rupji samaltus cūkas vēdera taukus vai mazos kubiņos sagrieztu speķi izčurkstina uz karstas pannas, līdz "circeņi" ir kraukšķīgi. Ar visiem taukiem lej bļodā. Pievieno izvārītus miežu putraimus, sakapātus ķiplokus, sāli un smaržzālīti (tā varētu būt raudene vai majorāns).

2

Pievieno asinis un kārtīgi ar rokām izmīca visus kunkuļus, lai masa viendabīga.

3

Viens tur zarnu, kam viens gals aizsiets, otrs ar karoti pa otru galu pilda pildījumu. Beigās aizsien arī otru galu.

4

Lai desas izdotos kraukšķīgas, tās iesākumā cep 180°C temperatūrā 40 minūtes, bet pēc tam palielina temperatūru līdz 200°C un cep vēl 15-20 minūtes.

5

Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu un skābu krējumu.

6

Citādākai asinsdesas versijai pievieno vēl pāris ēdamkarotes kūpinātas paprikas pulvera.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!