Padomju laika belaši
Foto: Privātais arhīvs
3.7778 9
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
 
eļļa cepšanai
eļļa cepšanai
MĪKLAI
300 ml
300 ml silts ūdens
silts ūdens
3 ĒK
3 ĒK cukurs
cukurs
20 g
20 g raugs (presētais)
raugs (presētais)
1/2 TK
1/2 TK sāls
sāls
1 ĒK
1 ĒK eļļa
eļļa
1 ĒK
1 ĒK degvīns
degvīns
500 g
500 g kviešu milti, izsijāti
kviešu milti, izsijāti
PILDĪJUMAM
500 g
500 g cūkgaļas maltā gaļa
cūkgaļas maltā gaļa
3
3 lieli sīpoli, sarīvēti
lieli sīpoli, sarīvēti
pēc garšas
pēc garšas sāls un malti melnie pipari
sāls un malti melnie pipari
1/3 glāze
1/3 glāze ūdens
ūdens
  • Eļļā vārītās uzkodas
  • Karstās uzkodas
  • Ikdienas maltītei
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • "Belaši, kas garšo kā padomju laikos. Mājās gatavoti, ar zināmu gaļas pildījumu - droša un sātīga uzkoda. Izmēģinājusi esmu daudzas mīklas receptes, bet šo recepti atzinu par labu esam, jo ar šo mīklu ir viegli strādāt," pārbaudītu belašu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Bļodā sajauc kopā mīklas sastāvdaļas, izņemot miltus. Pa daļām pievieno un iejauc miltus. Mīca mīklu aptuveni 5-7 minūtes, mīklu no malām ceļot uz vidu. Beigās no mīklas izveido bumbu. Pārklāj bļodu ar dvielīti, stundu uzraudzē siltā vietā.

    Pa to laiku sagatavo pildījumu. Liek bļodiņā visas sastāvdaļas, pielej nedaudz ūdens un izmīca, līdz masa ir viendabīga.

    No uzraudzētās mīklas veido apmēram 17 bumbiņas. Lai mīkla neliptu pie rokām, plaukstas pamērcē eļļā. Apsedz sagatavotās bumbiņas ar dvielīti, lai mīkla neapkalst, kamēr formē belašus cepšanai.

    Mīklas bumbiņu uz galda virsmas ar rokām izspaida apaļu, bet ne pārāk plānu, lai cepoties mīkla neplīst. Uzliek mīklas viducī 1 ĒK pildījuma un no malām uz vidu mīklu saņem kopā kā sainīti, lai mīkla ieskauj pildījumu. Kopā saņemto mīklu nedaudz savij grīstē, lai cepoties belaši neveras vaļā, un gatavo belašu nedaudz ar plaukstu saplacina.

    Belašus cep sakarsētā eļļā vidējā karstumā, eļļai jāapņem belašs līdz pusei.

    Ja belašus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli. Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pieteikami karsta vari, iemērcot eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta.

    Kad uzveido belašu, uzreiz liek tos cepties. Apcep zeltaini brūnus no abām pusēm, noņem no pannas un liek uz papīra dvieļa, lai notecinātu lieko ellu.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form