Foto: Privātais arhīvs
"Belaši, kas garšo kā padomju laikos. Mājās gatavoti, ar zināmu gaļas pildījumu - droša un sātīga uzkoda. Izmēģinājusi esmu daudzas mīklas receptes, bet šo recepti atzinu par labu esam, jo ar šo mīklu ir viegli strādāt," pārbaudītu belašu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

eļļa cepšanai MĪKLAI:300 mlsilts ūdens3 ĒKcukurs20 graugs (presētais)0.5 TKsāls1 ĒKeļļa1 ĒKdegvīns500 gkviešu milti, izsijāti PILDĪJUMAM:500 gcūkgaļas maltā gaļa3 lieli sīpoli, sarīvēti pēc garšassāls un malti melnie pipari0.33 glāzeūdens

Sagatavošana

1

Bļodā sajauc kopā mīklas sastāvdaļas, izņemot miltus. Pa daļām pievieno un iejauc miltus. Mīca mīklu aptuveni 5-7 minūtes, mīklu no malām ceļot uz vidu. Beigās no mīklas izveido bumbu. Pārklāj bļodu ar dvielīti, stundu uzraudzē siltā vietā.

2

Pa to laiku sagatavo pildījumu. Liek bļodiņā visas sastāvdaļas, pielej nedaudz ūdens un izmīca, līdz masa ir viendabīga.

3

No uzraudzētās mīklas veido apmēram 17 bumbiņas. Lai mīkla neliptu pie rokām, plaukstas pamērcē eļļā. Apsedz sagatavotās bumbiņas ar dvielīti, lai mīkla neapkalst, kamēr formē belašus cepšanai.

4

Mīklas bumbiņu uz galda virsmas ar rokām izspaida apaļu, bet ne pārāk plānu, lai cepoties mīkla neplīst. Uzliek mīklas viducī 1 ĒK pildījuma un no malām uz vidu mīklu saņem kopā kā sainīti, lai mīkla ieskauj pildījumu. Kopā saņemto mīklu nedaudz savij grīstē, lai cepoties belaši neveras vaļā, un gatavo belašu nedaudz ar plaukstu saplacina.

5

Belašus cep sakarsētā eļļā vidējā karstumā, eļļai jāapņem belašs līdz pusei.

6

Kad izveido belašus, uzreiz liek tos cepties. Apcep zeltaini brūnus no abām pusēm, noņem no pannas un liek uz papīra dvieļa, lai notecinātu lieko eļļu.

Padoms:

Ja belašus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli. Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pieteikami karsta vari, iemērcot eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!