Pārbaudīta piparkūku mīklas recepte no 1966. gada grāmatas
Foto: DELFI
2.6333 30
Sarežģītība: viegli
Loading...
Sastāvdaļas
Mīklai
400 g
400 g iesala ekstrakts
iesala ekstrakts
150 g
150 g sviests
sviests
200 g
200 g cukurs
cukurs
2 gab.
2 gab. olas
olas
600 g
600 g kviešu milti
kviešu milti
1/2 TK
1/2 TK cepamais pulveris
cepamais pulveris
Garšvielu maisījumam
1/2 TK
1/2 TK kanēlis
kanēlis
10 gab.
10 gab. krustnagliņas
krustnagliņas
5 gab.
5 gab. kardamona graudiņi
kardamona graudiņi
1/2 TK
1/2 TK muskatrieksts rīvēts
muskatrieksts rīvēts
1/2 TK
1/2 TK ingvers rīvēts
ingvers rīvēts
1 TK
1 TK koriandrs
koriandrs
3 gab.
3 gab. smaržīgie pipari
smaržīgie pipari
  • Piparkūkas
  • Ziemassvētku receptes
  • Pasaules Virtuve
  • Šī ir manas ģimenes recepte, pēc kuras Ziemassvētkos cepam piparkūkas, kopš sevi atceros. Mamma šo recepti bija atradusi 1966. gadā izdevniecības "Liesma" izdotā grāmatā "Mājai un ģimenei". Kopš tā laika recepte netiek mainīta, jo visi gaida ka mūsu piparkūkas būs tādas, kā vienmēr – ar pareizo garšu. Kaut kam jau ir jābūt mūžīgam šajā pasaulē, un viena no šīm retajām lietām ir mammas piparkūku recepte. Nu, protams, arī pīrādziņu recepte. Bet tas jau ir stāsts citai dienai.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Miezerī saberž garšvielu maisījumu.

    Iesala ekstraktu lej katlā, pievieno cukuru, sviestu un maisot vāra līdz burbulim. Izslēdz plīti.

    Verdošajā masā iekuļ pusi no izsijātiem miltiem un saberzto garšvielu maisījumu. Visu kuļ, līdz masa atdalās no katla malām un kļūst vijīga.

    Mīklu nedaudz padzesē. Tikmēr otru pusi miltu sajauc ar cepamo pulveri.

    Mīklā iekuļ sakultas olas un pārējos miltus.

    Mīklu kārtīgi izmīca un noliek uz dažām stundām vai, vēl labāk uz nakti, atpūsties vēsā vietā.

    Piparkūku bilžu vēl nav, jo šogad vēl neesam cepuši - fotogrāfijā redzams brīdis no mīklas vārīšanas. Bet tas jau arī ir pats svarīgākais patiesībā. Mīkla ir plastiska un labi rullējas. Piparkūkas iznāk gaiši brūnas, gludas. Tās ir kraukšķīgas un nav pārāk stipras, tomēr Ziemassvētku garšvielu mikšļa klātbūtne ir labi sajūtama. (Tātad, ja gribas lielāku stiprumiņu, jākoriģē garšvielu maisījums pēc saviem ieskatiem.) Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Piparkūku mīkla
    43596563
    Piparkūkas
    0
    Iesala ekstrakts
    0
    Cepamais pulveris
    0
    Cukurs
    0
    Garšvielas un garšaugi
    0
    Ingvers
    0
    Kanēlis
    0
    Kardamons
    0
    Krustnagliņas
    0
    Kviešu milti
    0
    Muskatrieksts
    0
    Olas
    0
    Piparkūku garšviela
    0
    Smaržīgie pipari
    0
    Sviests
    0
    Cepeškrāsns
    0
    Ziemassvētku receptes
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form