Foto: Čība gatavo

"Pelēkie zirņi, bez šaubām, ir īsts latviešu produkts, tikai, manuprāt, nepelnīti reti izmantots. Mūsdienās pelēkie zirņi godā tiek celti vien Ziemassvētkos, ko gan nevar teikt par senākiem laikiem. Pāršķirstot 1974. gadā izdoto kaucmindietes* Ainas Kļaviņas pavārgrāmatu "Pusdienas katrai dienai", var atrast tādus ēdienus kā zirņu pastēte, pikas, sautējumi, sacepumi un kotletes. Tās tad arī šoreiz es pagatavoju. Sanāca ļoti gardas un sātīgas pusdienas," pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.

6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

250 kgpelēkie zirņi, iepriekš izmērcēti un novārīti sālsūdenī1 liels sīpols1 liela ola2 ĒKskābs krējums pēc garšassāls un svaigi malti melnie pipari tauki vai eļļa cepšanai

Sagatavošana

1

Novārītos zirņus samaļ gaļas mašīnā.

2

Sīpolu sīki sakapā un apcep taukvielās, pievieno zirņu masai un samaisa.

3

Pievieno nedaudz sakultu olu, krējumu, sāli un piparus. Visu samīca un veido kotletes.

4

Cep sakarsētās taukvielās no abām pusēm brūnas.

Lai labi garšo!

* 2013. gadā pārizdotās grāmatas autore ir leģendārā Latvijas mājturības institūta (sākotnēji: "Kaucmindes seminārs") absolvente Aina Kļaviņa. Institūtu beidzot, jaunās speciālistes saņēma ne tikai izglītību apliecinošu dokumentu, bet dzīvē līdzi aiznesa arī tautā radušos nosaukumu kaucmindietes. Kaucmindietes Latvijas laikā uzskatīja par labākajām mājas un virtuves kultūras nesējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!