Foto: Privātais arhīvs

Kad pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Kaukāzā tika filmētas Herca Franka režisētās lentes "235 000 000" (viena no vērienīgākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē) epizodes, filmēšanas grupa, baudot maltīti kādā vietējā krodziņā, bija sajūsmā ne tik daudz par šašliku, kura gatavošanā kaukāzieši ir nepārspēti meistari, bet par izcili gardo mērci, kas tika pasniegta ar grilētās gaļas gabaliņiem.

Lai izdibinātu mērces noslēpumu, kinooperators Ralfs Krūmiņš no galda paņēma papīra salveti un devās uz virtuvi, atgriežoties ar pavāra pašrocīgi pierakstītu recepti. Nu jau vairāk nekā 50 gadus kaukāziešu mērces gatavošana ir ne vien Krūmiņu ģimenes ikgadējs pasākums, bet šo recepti iecienījuši arī draugi, radi un paziņas, kuri, turot cieņā leģendārā kinooperatora piemiņu, dēvē to par "Ralfīša mērci".

Foto: Privātais arhīvs

Mērce ir patīkami asa, bet ne pārlieku, garšo pēc svaigiem tomātiem un ķiplokiem un ir tik garda, ka to ziemā var ēst karotēm vien - vitamīnu tiesai. Pikantā piedeva lieliski garšo ne vien ar dažādiem gaļas un zivju ēdieniem, bet noderēs arī sautējumu,un zupu (harčo, soļankas, kāpostu zupas u.c.) papildināšanai, un arī kā piedeva salātiem, sajaucot pāris karotes mērces ar eļļu. Pat visparastākie vārītie kartupeļi, ziemā pārslacīti ar ķiplokoto mērcīti, kļūs daudz apetītlīgāki, bet, uzziežot to uz rupjmaizes rikas un papildinot ar speķa šķēlīti, iegūsi izcilu uzkodu pie stiprāka mēriņa.

Recepti iesaka Ralfa Krūmiņa mazmeita Alise Beitāne.

30Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

3 kgtomāti1 kgpaprika0.5 kgčili pipari4 lieli ķiploki2 glāzesbaltvīna etiķis1 glāzessāls

Sagatavošana

1

Paprikām izņem sēklotni. Čili pipariem nogriež kātu galus. Ķiplokus nomizo.

2

Visus dārzeņus un zaļumus samaļ gaļas mašīnā, izmantojot rupjāko sietiņu.

3

Dārzeņu masu lej katlā vai lielā bļodā, pievieno etiķi, sāli un ar koka karoti apmaisa.

4

Masu nostādina vismaz 4-5 stundas, ik pa laikam apmaisot, bet vēl labāk – visu nakti.

5

Masu apmaisa, lai izkususī sāls vienmērīgi sajauktos ar samaltajiem dārzeņiem. Lej izkarsētās burkās un aizvāko ar izkarsētiem vāciņiem. Mērci var pildīt arī neizskalotās stiprā alkohola pudelēs – tās nebūs iepriekš jāsterilizē.

6

Uzglabā vēsā vietā, bet ne obligāti ledusskapī.

*eksperimentēt kārie šim produktu daudzumam var: piemalt bunti pētersīļu vai kinzas zaļumu; pāris pētersīļas saknes vai gabalu selerijas saknes; iemaisīt burciņu tirgū pirktu mārrutku.

**2 glāzes (glāzes tilpums 240-250 ml)baltvīna etiķa var aizstāt ar 1 glāzi 9% galda etiķa.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!