Foto: DELFI
Zivtiņa jāēd vismaz vienu reizi nedēļā, tas ir fakts. Ēdienkartes dažādošanai, kāpēc gan nepamēģināt mencas fileju pagatavot īsteni baltiskā noskaņā, kā to dara igauņi? Ar gardu skābā krējuma un diļļu cepurīti, kurai virsū izkusis siers.

Nenoliegšu, ar zivju regulāru ēšanu grēkoju arī es. Tās ēdam, bet retāk, nekā vajadzētu. Tāpēc, meklējot grāmatās recepti, ko pagatavot iknedēļas sērijā rubrikai "Recepte no grāmatas", visai priecīga biju uzdurties šai. "Igauņu, latviešu un lietuviešu ēdieni" (2012, "Zvaigzne ABC") ir Baltijas virtuves zinātājas un pavāres Silvenas Johanas Lautas veikums – te atrast mūsu un kaimiņu brāļu nacionālo virtuvju pārbaudītus ēdienus, ko viņa pati iepazinusi, ceļojot pa Baltijas valstu restorāniem.

Foto: DELFI

Bez receptēm te atrast arī nelielu Baltijas valstu raksturojumu, īsu vēsturi, nozīmīgākos svētkus un, protams, ēšanas tradīciju apskatu. Skābais krējums, bietes, maltas mandeles (vairāk raksturīgas igauņu virtuvei), rupjmaize, kvass un melnais balzams – viss, ko parasti pieminam tūristam klasiskajam. Receptēs neiztikt bez sēņu, speķīša, grūbu klātesamības, ja ogas, tad dzērvenes, bet saldie – maizes zupas un ķīseļi. Viss tuvs un zināms, vai ne? Bet zivis, ak zivis, tās gan mēs, baltieši, protam gatavot!

30Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1.5 ĒKsviests3 ĒKmilti800 gmencas fileja vai cita baltā zivs0.5 gab.citrona sula75 mlskābais krējums2 ĒKdilles (smalki sakapātas)1 TKpilngraudu sinepes50 gEmentāles vai Holandes siers pēc garšassāls pēc garšaspipari

Sagatavošana

1

Vispirms sagatavo mencas filejas gabaliņus – sagriež aptuveni delnas lieluma. Ja izmanto saldētu, tad iepriekš atkausē ledusskapī vismaz 8 stundas.

2

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sagatavo cepešplāti, kurā izklāts cepampapīrs.

3

Dziļā šķīvī ber miltus un apviļā tajos zivs gabaliņus no visām pusēm.

4

Liek pannu uz plīts, uzkarsē uz vidējas uguns un izkausē tajā sviestu.

5

Zivs gabaliņus liek pannā un cep 3 minūtes – 1,5 minūti no katras puses, lai viegli zeltaini. Vēl pannā esot, apkaisa ar pipariem un sāli, kā arī uzspiež zivij šļuciņu citrona sulas.

6

Zivs gabaliņus izkārto cepešplātī ar ādu uz leju (ja zivs gabaliņiem to atstāj).

7

Nelielā bļodiņā sajauc krējumu, sinepes un smalki sakapātas dilles. Klāj virsū zivs gabaliņiem, pāri pārkaisa sieru.

8

Liek krāsnī un cep 6–8 minūtes, līdz siers izkusis.

Foto: DELFI

Un tas viss neaizņem vairāk par pusstundu! Zivtiņa izcepas ātri, siers izkūst perfekti un sakļaujas ar skābā krējuma virsiņu. Tiešām ļoti vienkārši, baltiski un gardi! Mans ieteikums – nevairīties apstāties tikai pie mencas – ja veikalā atrodama kāda cita baltās zivs fileja, droši var izmantot arī to. Un ēdiet kopā ar svaigiem lapu salātiem, it īpaši pavasarī un vasarā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!