Recepte no grāmatas: cepta menca Tallinas gaumē
Foto: DELFI
0 0
4 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1.5 ĒK
1.5 ĒK sviests
sviests
3 ĒK
3 ĒK milti
milti
800 g
800 g mencas fileja vai cita baltā zivs
mencas fileja vai cita baltā zivs
0.5 gab.
0.5 gab. citrona sula
citrona sula
75 ml
75 ml skābais krējums
skābais krējums
2 ĒK
2 ĒK dilles (smalki sakapātas)
dilles (smalki sakapātas)
1 TK
1 TK pilngraudu sinepes
pilngraudu sinepes
50 g
50 g Ementāles vai Holandes siers
Ementāles vai Holandes siers
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas pipari
pipari
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Gavēņa laika ēdieni
  • Ikdienas maltītei
  • Romantiskas vakariņas
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Zivju un jūras produktu ēdieni
  • Pasaules Virtuve
  • Zivtiņa jāēd vismaz vienu reizi nedēļā, tas ir fakts. Ēdienkartes dažādošanai, kāpēc gan nepamēģināt mencas fileju pagatavot īsteni baltiskā noskaņā, kā to dara igauņi? Ar gardu skābā krējuma un diļļu cepurīti, kurai virsū izkusis siers.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Nenoliegšu, ar zivju regulāru ēšanu grēkoju arī es. Tās ēdam, bet retāk, nekā vajadzētu. Tāpēc, meklējot grāmatās recepti, ko pagatavot iknedēļas sērijā rubrikai "Recepte no grāmatas", visai priecīga biju uzdurties šai. "Igauņu, latviešu un lietuviešu ēdieni" (2012, "Zvaigzne ABC") ir Baltijas virtuves zinātājas un pavāres Silvenas Johanas Lautas veikums – te atrast mūsu un kaimiņu brāļu nacionālo virtuvju pārbaudītus ēdienus, ko viņa pati iepazinusi, ceļojot pa Baltijas valstu restorāniem.

    Recepte no grāmatas: cepta menca Tallinas gaumē
    Foto: DELFI

    Bez receptēm te atrast arī nelielu Baltijas valstu raksturojumu, īsu vēsturi, nozīmīgākos svētkus un, protams, ēšanas tradīciju apskatu. Skābais krējums, bietes, maltas mandeles (vairāk raksturīgas igauņu virtuvei), rupjmaize, kvass un melnais balzams – viss, ko parasti pieminam tūristam klasiskajam. Receptēs neiztikt bez sēņu, speķīša, grūbu klātesamības, ja ogas, tad dzērvenes, bet saldie – maizes zupas un ķīseļi. Viss tuvs un zināms, vai ne? Bet zivis, ak zivis, tās gan mēs, baltieši, protam gatavot!

    Vispirms sagatavo mencas filejas gabaliņus – sagriež aptuveni delnas lieluma. Ja izmanto saldētu, tad iepriekš atkausē ledusskapī vismaz 8 stundas.

    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sagatavo cepešplāti, kurā izklāts cepampapīrs.

    Dziļā šķīvī ber miltus un apviļā tajos zivs gabaliņus no visām pusēm.

    Liek pannu uz plīts, uzkarsē uz vidējas uguns un izkausē tajā sviestu.

    Zivs gabaliņus liek pannā un cep 3 minūtes – 1,5 minūti no katras puses, lai viegli zeltaini. Vēl pannā esot, apkaisa ar pipariem un sāli, kā arī uzspiež zivij šļuciņu citrona sulas.

    Zivs gabaliņus izkārto cepešplātī ar ādu uz leju (ja zivs gabaliņiem to atstāj).

    Nelielā bļodiņā sajauc krējumu, sinepes un smalki sakapātas dilles. Klāj virsū zivs gabaliņiem, pāri pārkaisa sieru.

    Liek krāsnī un cep 6–8 minūtes, līdz siers izkusis.

    Recepte no grāmatas: cepta menca Tallinas gaumē
    Foto: DELFI

    Un tas viss neaizņem vairāk par pusstundu! Zivtiņa izcepas ātri, siers izkūst perfekti un sakļaujas ar skābā krējuma virsiņu. Tiešām ļoti vienkārši, baltiski un gardi! Mans ieteikums – nevairīties apstāties tikai pie mencas – ja veikalā atrodama kāda cita baltās zivs fileja, droši var izmantot arī to. Un ēdiet kopā ar svaigiem lapu salātiem, it īpaši pavasarī un vasarā!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.