Foto: DELFI
Latviešu tradicionālā virtuve nav iedomājama bez makanām, skaisti izklapētām un zeltaini apceptām karbonādēm. Bez izskaistinājumiem, tikai ar pašu svarīgo – cūkgaļas šķēles, sāls, pipari un panējums. Ja vēl pasniedz ar krēmīgu burkānu un zirnīšu sautējumu – mēli var norīt!

Starp rabarberiem, atvēsinošiem dzērieniem maija saulē un aukstajām zupām, piezogas arī dienas, kad saulīte lutina, bet nesilda. Tad gribas kaut nedaudz sasildīties ar sātīgāku maltīti. Šonedēļ, apcerot, kuru pavārgrāmatu izcelt rubrikā "Recepte no grāmatas", apstājos pie Sandras un Valda Ošiņu (viņi arī vietnes "Garšīgā Latvija" autori) "Eiropas vēsture latviešu virtuvē" ("Latvijas Avīze", 2016). Un te ir viss, kas tradicionālajā latviešu būtisks un aizgūts no citu tautu – vācu, franču, krievu, itāļu un zviedru – virtuvēm. Ošiņi ieguldījuši pamatīgu darbu ne vien recepšu apkopošanā, bet arī ēdienu vēstures izcelšanā un daiļu vintāžas trauku piemeklēšanā, kas redzami katras receptes foto.

Foto: DELFI

Karbonādes parasti mūsmājās cep mans vīrs, tomēr šoreiz nolēmu pārsteigt viņu un parādīt, ka šīs iemaņas nav zudušas. Tāpēc acis apstājās pie klasiskās cūkgaļas filejas karbonādes. Tā latviešu virtuvēs ienākusi no Vācijas – nav noslēpums, ka muižnieku laikos lielākoties pavārgrāmatas bijušas vācu valodā, tāpēc daudzi ēdieni aizgūti tieši no vācu nacionālās virtuves. Laiks pierībināt virtuvi ar gaļas āmurīša skaņu!

60Minūtes
14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 kgcūkgaļas fileja (diametrā liela)3 gab.olas kviešu milti baltmaizes rīvmaize pēc garšassāls pēc garšassvaigi malti melnie pipari eļļa vai tauki cepšanai4 gab.burkāni300 gzaļie zirnīši (saldēti vai svaigi)50 gsviests100 gsaldais krējums2 ĒKkviešu milti pēc garšassāls pēc garšascukurs

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo karbonādes. Cūkgaļas fileju sagriež aptuveni pirksta biezuma šķēlēs (1 cm). No abām pusēm izklapē ar gaļas āmuriņu, pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem pipariem, liekot gaļas šķēles kaudzītē.

2

Sagatavo trīs dziļos šķīvjus panēšanai – vienā iesit olas un sakuļ ar dakšiņu. Otrā ber miltus. Trešajā rīvmaizi.

3

Pannā uz vidējas uguns uzkarsē eļļu vai tauciņus.

4

Panē karbonādes – vispirms apviļā miltos no abām pusēm, tad olā, bet beigās rīvmaizē. Nopanēto gaļas šķēlīti liek pannā cepties.

5

Karbonādes cep, lai no katras puses būtu zeltainas – aptuveni 3–5 minūtes. Svarīgi, lai panna nebūtu pārāk karsta.

6

Saceptās karbonādes saliek traukā un apsedz ar foliju, lai pārāk neatdziest.

7

Gatavo sautējumu. Burkānus nomizo, sagriež mazos kubiņos un saber katliņā. Pārlej ar ūdeni, lai tie tikko nosegti, pievieno sviestu. Vāra, līdz burkāni gandrīz mīksti.

8

Tad burkāniem katliņā pievieno zirnīšus, saldo krējumu un ļauj uzvārīties.

9

Tikmēr miltus sajauc ar nelielu daudzumu auksta ūdens, samaisot, lai neveidojas kunkuļi. Miltu masu pievieno sautējumam katliņā un samaisa, lai tas būtu tumīgs. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas.

10

Pasniedz karbonādes, klāt liekot burkānu-zirnīšu sautējumu.

Un atkal pierādās, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Reizēm vajag vien tik daudz, kā karbonādi zeltainā rīvmaizes mētelītī, košu dārzeņu sautējumu blakus, lai visa ģimene būtu gardi paēdusi.

Foto: DELFI

Turklāt paldies Ošiņiem par vērtīgo padomu – starp izcepto karbonāžu pannām noslaucīt pannu (te noderēs papīra virtuves dvielis). Tā kā cepšanas laikā pannā piedeg panējums, tāpēc arī karbonādes mēdz neganti apdegt. Ja pannu regulāri izslauka, no tā var izvairīties, un karbonādes skaistākas.

Lai gardi sanāk arī jums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!