Foto: DELFI
Kefīrs, protams, ir klasika, bet kad pēdējo reizi pagatavoji auksto zupu ar rūgušpienu? Šoreiz – variācija par biešu auksto zupu, kurā īpašu garšas noti piešķir baziliks. Ļauj zupai ledusskapī nostāvēt pāris stundas, un garša būs vēl labāka!

Kad maijs mūs izcili lutina ar siltām dienām, ir tikai saprotami, ka viss, ko gribas vai ir spēks pagatavot, ir aukstā zupa. Arī man tā ir – plīti vai krāsni ieslēgt neceļas rokas. Un tad visvieglākais variants ir ļauties atvēsinošām maltītēm. Vai esat gatavojuši auksto zupu ar rūgušpienu vai paniņām ierastā kefīra vietā?

Šonedēļ izlēmu ierasto pagriezt citā gaismā, tāpēc lūkoju pēc grāmatas, kas vēl nav celta saulītē rubrikā "Recepte no grāmatas" un meklēju tieši auksto zupu receptes. Tādas atradās "Helmas klubiņa receptēs" ("Jumava", 2008). Brīžiem pati nesaprotu, kā tas nākas, bet limbažnieki, šķiet, ir klātesoši visā un pie tam lieli gatavotāji. Izrādās, Helmas klubiņš bijis 12 aktīvu limbažnieču ierosināta lieta, dāmas tikušās, lai apmainītos ar receptēm un gatavošanas padomiem. Laika gaitā recepšu bijis tik daudz, ka sanākusi grāmata.

Foto: DELFI

Piebilde uz vāka "lētas un garšīgas receptes" šoreiz nudien ir patiesa. Te neatrast neko ārkārtīgi ekskluzīvu vai neparastu. Nu labi, topinambūri ne visiem ir zināmi, bet, ja proti izaudzēt dārzā pats, arī tas ir lēts ēdiens. Helmietes ar savām receptēm izglābs jebkurā situācijā. Arī tad, ja aptrūcies ideju, kā pagatavot vienkāršas lietas. Bet nu – pie aukstās zupas!

30Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 lrūgušpiens0.5 lburciņa marinētas bietes4 gab.lauka gurķi1 saujabaziliks1 saujadilles1 saujalociņi1 šķipsnaestragons6 gab.vārītas olas

Sagatavošana

1

Olas novāra cietas (11–13 minūtes) un atdzesē ledusaukstā ūdenī. Zaļumus sakapā un ber lielā katlā. Gurķus vai nu sarīvē, vai sagriež smalkos kubiņos (man vairāk tīk otrais variants).

Foto: DELFI
2

Pievieno marinētās bietes no burciņas ar visu šķidrumu. Pieber estragonu.

3

Visu pārlej ar rūgušpienu un samaisa. Ja netīk rūgušpiena kunkuļi, helmietes iesaka rūgušpienu pirms tam sakult ar mikseri.

4

Olas sarīvē, sagriež šķēlītēs vai daiviņās – kā nu katram tīk – un pievieno zupai.

Ja zupa par biezu, to atšķaida ar novārītu un atdzesētu ūdeni. Krēmīgākai garšai var pievienot arī skābo krējumu.

Precīzi sastāvdaļu daudzumi gan oriģinālajā receptē minēti nebija, bet jums tos pierakstīju, lai vieglāka gatavošana. Savu zupu baudīju atdzesētu un ievilkušos, un ziniet – debešķīga! Sakapātais baziliks piešķir tai pavisam svaigu un patīkamu garšu. Rūgušpiena skābulītis to padara īpašu. Bet marinētās bietes ļauj iztikt bez sinepēm vai mārrutkiem. Ja nu no rūgušpiena "bail", pamēģiniet vismaz paniņas. Bet nekādā gadījumā ne kefīru, tas lai paliek citām reizēm.

Pamēģiniet arī jūs, un lai veldzējoša auksto zupu sezona!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!