Recepte no grāmatas: rūgušpiena aukstā zupa ar bietēm un baziliku
Foto: DELFI
0 0
6 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
1 l
1 l rūgušpiens
rūgušpiens
0.5 l
0.5 l burciņa marinētas bietes
burciņa marinētas bietes
4 gab.
4 gab. lauka gurķi
lauka gurķi
1 sauja
1 sauja baziliks
baziliks
1 sauja
1 sauja dilles
dilles
1 sauja
1 sauja lociņi
lociņi
1 šķipsna
1 šķipsna estragons
estragons
6 gab.
6 gab. vārītas olas
vārītas olas
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Aukstās zupas
  • Ikdienas maltītei
  • Viegla vasaras maltīte
  • Launags
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Kefīrs, protams, ir klasika, bet kad pēdējo reizi pagatavoji auksto zupu ar rūgušpienu? Šoreiz – variācija par biešu auksto zupu, kurā īpašu garšas noti piešķir baziliks. Ļauj zupai ledusskapī nostāvēt pāris stundas, un garša būs vēl labāka!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Kad maijs mūs izcili lutina ar siltām dienām, ir tikai saprotami, ka viss, ko gribas vai ir spēks pagatavot, ir aukstā zupa. Arī man tā ir – plīti vai krāsni ieslēgt neceļas rokas. Un tad visvieglākais variants ir ļauties atvēsinošām maltītēm. Vai esat gatavojuši auksto zupu ar rūgušpienu vai paniņām ierastā kefīra vietā?

    Šonedēļ izlēmu ierasto pagriezt citā gaismā, tāpēc lūkoju pēc grāmatas, kas vēl nav celta saulītē rubrikā "Recepte no grāmatas" un meklēju tieši auksto zupu receptes. Tādas atradās "Helmas klubiņa receptēs" ("Jumava", 2008). Brīžiem pati nesaprotu, kā tas nākas, bet limbažnieki, šķiet, ir klātesoši visā un pie tam lieli gatavotāji. Izrādās, Helmas klubiņš bijis 12 aktīvu limbažnieču ierosināta lieta, dāmas tikušās, lai apmainītos ar receptēm un gatavošanas padomiem. Laika gaitā recepšu bijis tik daudz, ka sanākusi grāmata.

    Recepte no grāmatas: rūgušpiena aukstā zupa ar bietēm un baziliku
    Foto: DELFI

    Piebilde uz vāka "lētas un garšīgas receptes" šoreiz nudien ir patiesa. Te neatrast neko ārkārtīgi ekskluzīvu vai neparastu. Nu labi, topinambūri ne visiem ir zināmi, bet, ja proti izaudzēt dārzā pats, arī tas ir lēts ēdiens. Helmietes ar savām receptēm izglābs jebkurā situācijā. Arī tad, ja aptrūcies ideju, kā pagatavot vienkāršas lietas. Bet nu – pie aukstās zupas!

    Olas novāra cietas (11–13 minūtes) un atdzesē ledusaukstā ūdenī. Zaļumus sakapā un ber lielā katlā. Gurķus vai nu sarīvē, vai sagriež smalkos kubiņos (man vairāk tīk otrais variants).

    Recepte no grāmatas: rūgušpiena aukstā zupa ar bietēm un baziliku
    Foto: DELFI

    Pievieno marinētās bietes no burciņas ar visu šķidrumu. Pieber estragonu.

    Visu pārlej ar rūgušpienu un samaisa. Ja netīk rūgušpiena kunkuļi, helmietes iesaka rūgušpienu pirms tam sakult ar mikseri.

    Olas sarīvē, sagriež šķēlītēs vai daiviņās – kā nu katram tīk – un pievieno zupai.

    Ja zupa par biezu, to atšķaida ar novārītu un atdzesētu ūdeni. Krēmīgākai garšai var pievienot arī skābo krējumu.

    Precīzi sastāvdaļu daudzumi gan oriģinālajā receptē minēti nebija, bet jums tos pierakstīju, lai vieglāka gatavošana. Savu zupu baudīju atdzesētu un ievilkušos, un ziniet – debešķīga! Sakapātais baziliks piešķir tai pavisam svaigu un patīkamu garšu. Rūgušpiena skābulītis to padara īpašu. Bet marinētās bietes ļauj iztikt bez sinepēm vai mārrutkiem. Ja nu no rūgušpiena "bail", pamēģiniet vismaz paniņas. Bet nekādā gadījumā ne kefīru, tas lai paliek citām reizēm.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Pamēģiniet arī jūs, un lai veldzējoša auksto zupu sezona!

    Uzliec kroni vasarai! Reģistrējies "Delfi Abonementa" loterijai un laimē ielūgumus uz ziedu festivālu Pakrojas muižā, izklaides parku "Avārijas brigāde", kā arī citas karaliskas balvas! Reģistrējies šeit.
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.