Sekojot globālajām kulinārijas tendencēm, Lietuvas šefpavāri inovatīvi piegājuši gadsimtiem senām receptēm un vecajiem, labajiem cepelīniem, pārradot tos jaunā veidolā. Modernizētajās cepelīnu receptēs var atrast gan griķus, gan sēnes, gan arī vairāk veģetāru un vegānu iespēju. Tajā pašā laikā gardēži var atrast jaunas cepelīnu versijas arī ar pīles vai bebra gaļas pildījumu.

Līdzīgi kā Latvijā ar rasolu vai kāpostu zupu, arī cepelīnu receptes atšķiras ne tikai katrā etnogrāfiskajā reģionā, bet pat katrā lietuviešu ģimenē. Tradicionālie cepelīni ir vārītas rīvētu kartupeļu klimpas, pildītas ar cūkgaļu vai biezpienu, pārlietas ar krējuma mērci, kurā ir sačurkstināta cūkgaļa un sīpoli. Lai piešķirtu šim zemnieciskajam ēdienam jaunas nianses, lietuviešu šefpavāri restorānos visā valstī meklēja un eksperimentēja, līdz nonāca pie interesantiem un drosmīgiem atklājumiem, pildījumam piedāvājot dažādas veģetāras variācijas – no griķiem līdz biezpienam un piparmētrām. Lai arī tradicionāli cepelīnu pildījumam izvēlas cūkgaļu, veģetārās versijas kļūst arvien populārākas, īpaši jaunākās paaudzes vidū.

Interesantākās jaunās cepelīnu versijas var meklēt Lietuvas lielākajās pilsētās: Viļņā, Kauņā un Klaipēdā, izpētījuši "Lithuania Travel". Piemēram, restorānā "Queensberry" Viļņā var pasūtīt cepelīnus, pildītus ar burkāniem un kaņepju sēklām, bet restorānā "Sultenė" – ar sēnēm, dārzeņiem un saulespuķu sēklām. Kauņā, restorānā ''Briedžių Medžioklė" meklējama atsvaidzinoša cepelīnu versija ar spinātu pildījumu, bet "Etnodvaras" Klaipēdā apmeklētājiem piedāvā pagaršot tradicionālos žemaišu cepelīnus – "kastinys" – ar ķiploku sviestu un skābo krējumu.

Pie jaunām garšām var tikt arī feinšmekeri, kas neatsakās no gaļas, – Viļņā restorānā "Burna House" var nobaudīt cepelīnus ar plucinātu pīles gaļu, bet "Lokys" ēdienkartē ir cepelīni ar medījuma gaļu.

Restorāna "Burna House" rozā cepelīni ar biezpienu

60Minūtes
18Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
800 gkartupeļi biezenim300 gnevārīti kartupeļi60 mlpiens60 gsviests250 gsvaiga biešu sula40 gkartupeļu cietie pēc garšassāls400 gbiezpiens2 gsvaigs estragons40 mlskābais krējums100 gsīpoli400 gsaldais krējums100 gsauss baltvīns80 gsaulē kaltēti tomāti10 gkaperi5 gkukurūzas ciete eļļa cepšanai pēc garšassāls, pipari

Sagatavošana

1

Kartupeļus uzvāra sālsūdenī, kad gatavi – nokāš ūdeni.

2

Uzkarsē pienu, līdz tas sāk vārīties, un pievieno kartupeļiem kopā ar sviestu. Mīca, līdz masa kļūst viendabīga.

3

Nevārītos kartupeļus samaļ un piejauc sagatavotajam kartupeļu biezenim, pievieno arī biešu sulu, šķipsnu sāls un kartupeļu cieti.

4

Gatavo pildījumu: biezpienu samaisa ar estragonu, krējumu un šķipsnu sāls.

5

Viena cepelīna izgatavošanai ņem 50 gramus kartupeļu masas un izklāj plaukstā. Viducī liek 20 gramus pildījuma un ar viegli mitrām rokām sakļauj kartupeļu masu ap biezpienu cepelīna formā, kārtīgi to noslēdzot.

6

2,5 litros ūdens ielej biešu sulu un uzvāra. Sagatavotos cepelīnus uzmanīgi liek verdošajā ūdens un sulas maisījumā un vāra 15 minūtes uz vidēji lielas liesmas.

7

Gatavo mērci: smalki sagrieztus sīpolus sautē eļļā, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pievieno baltvīnu un svaigo timiānu. Karsē 7-10 minūtes, līdz alkohols ir izgarojis. Pievieno saldo krējumu, lēnām uzvāra un ļauj vēl 15 minūtes karsēties uz mazas uguns. Pievieno saulē kaltētos tomātus un kaperus. Mērces iebiezināšanai pievieno kukurūzas miltus.

8

Pasniedz ar baltvīna mērci, papildina ar svaigām dillēm, lociņiem, maltiem melniem pipariem un pētersīļiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!