Rozā cepelīni ar biezpienu
Foto: Burna House
0 0
4 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
Kartupeļu masai:
800 g
800 g kartupeļi biezenim
kartupeļi biezenim
300 g
300 g nevārīti kartupeļi
nevārīti kartupeļi
60 ml
60 ml piens
piens
60 g
60 g sviests
sviests
250 g
250 g svaiga biešu sula
svaiga biešu sula
40 g
40 g kartupeļu cietie
kartupeļu cietie
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
Pildījumam:
400 g
400 g biezpiens
biezpiens
2 g
2 g svaigs estragons
svaigs estragons
40 ml
40 ml skābais krējums
skābais krējums
Vīna mērcei:
100 g
100 g sīpoli
sīpoli
400 g
400 g saldais krējums
saldais krējums
100 g
100 g sauss baltvīns
sauss baltvīns
80 g
80 g saulē kaltēti tomāti
saulē kaltēti tomāti
10 g
10 g kaperi
kaperi
5 g
5 g kukurūzas ciete
kukurūzas ciete
 
eļļa cepšanai
eļļa cepšanai
pēc garšas
pēc garšas sāls, pipari
sāls, pipari
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Ikdienas maltītei
  • Ziemassvētku receptes
  • Kartupeļu ēdieni
  • Lietuviešu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Sekojot globālajām kulinārijas tendencēm, Lietuvas šefpavāri inovatīvi piegājuši gadsimtiem senām receptēm un vecajiem, labajiem cepelīniem, pārradot tos jaunā veidolā. Modernizētajās cepelīnu receptēs var atrast gan griķus, gan sēnes, gan arī vairāk veģetāru un vegānu iespēju. Tajā pašā laikā gardēži var atrast jaunas cepelīnu versijas arī ar pīles vai bebra gaļas pildījumu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Līdzīgi kā Latvijā ar rasolu vai kāpostu zupu, arī cepelīnu receptes atšķiras ne tikai katrā etnogrāfiskajā reģionā, bet pat katrā lietuviešu ģimenē. Tradicionālie cepelīni ir vārītas rīvētu kartupeļu klimpas, pildītas ar cūkgaļu vai biezpienu, pārlietas ar krējuma mērci, kurā ir sačurkstināta cūkgaļa un sīpoli. Lai piešķirtu šim zemnieciskajam ēdienam jaunas nianses, lietuviešu šefpavāri restorānos visā valstī meklēja un eksperimentēja, līdz nonāca pie interesantiem un drosmīgiem atklājumiem, pildījumam piedāvājot dažādas veģetāras variācijas – no griķiem līdz biezpienam un piparmētrām. Lai arī tradicionāli cepelīnu pildījumam izvēlas cūkgaļu, veģetārās versijas kļūst arvien populārākas, īpaši jaunākās paaudzes vidū.

    Interesantākās jaunās cepelīnu versijas var meklēt Lietuvas lielākajās pilsētās: Viļņā, Kauņā un Klaipēdā, izpētījuši "Lithuania Travel". Piemēram, restorānā "Queensberry" Viļņā var pasūtīt cepelīnus, pildītus ar burkāniem un kaņepju sēklām, bet restorānā "Sultenė" – ar sēnēm, dārzeņiem un saulespuķu sēklām. Kauņā, restorānā ''Briedžių Medžioklė" meklējama atsvaidzinoša cepelīnu versija ar spinātu pildījumu, bet "Etnodvaras" Klaipēdā apmeklētājiem piedāvā pagaršot tradicionālos žemaišu cepelīnus – "kastinys" – ar ķiploku sviestu un skābo krējumu.

    Pie jaunām garšām var tikt arī feinšmekeri, kas neatsakās no gaļas, – Viļņā restorānā "Burna House" var nobaudīt cepelīnus ar plucinātu pīles gaļu, bet "Lokys" ēdienkartē ir cepelīni ar medījuma gaļu.

    Restorāna "Burna House" rozā cepelīni ar biezpienu

    Kartupeļus uzvāra sālsūdenī, kad gatavi – nokāš ūdeni.

    Uzkarsē pienu, līdz tas sāk vārīties, un pievieno kartupeļiem kopā ar sviestu. Mīca, līdz masa kļūst viendabīga.

    Nevārītos kartupeļus samaļ un piejauc sagatavotajam kartupeļu biezenim, pievieno arī biešu sulu, šķipsnu sāls un kartupeļu cieti.

    Gatavo pildījumu: biezpienu samaisa ar estragonu, krējumu un šķipsnu sāls.

    Viena cepelīna izgatavošanai ņem 50 gramus kartupeļu masas un izklāj plaukstā. Viducī liek 20 gramus pildījuma un ar viegli mitrām rokām sakļauj kartupeļu masu ap biezpienu cepelīna formā, kārtīgi to noslēdzot.

    2,5 litros ūdens ielej biešu sulu un uzvāra. Sagatavotos cepelīnus uzmanīgi liek verdošajā ūdens un sulas maisījumā un vāra 15 minūtes uz vidēji lielas liesmas.

    Gatavo mērci: smalki sagrieztus sīpolus sautē eļļā, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pievieno baltvīnu un svaigo timiānu. Karsē 7-10 minūtes, līdz alkohols ir izgarojis. Pievieno saldo krējumu, lēnām uzvāra un ļauj vēl 15 minūtes karsēties uz mazas uguns. Pievieno saulē kaltētos tomātus un kaperus. Mērces iebiezināšanai pievieno kukurūzas miltus.

    Pasniedz ar baltvīna mērci, papildina ar svaigām dillēm, lociņiem, maltiem melniem pipariem un pētersīļiem.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form