Foto: DELFI
Svētku sajūta sākas, rīta agrumā iejaucot kliņģera mīklu. Mūsu mājās dzimšanas dienās un lielākos godos, kad radi sanāk kopā, cep kliņģeri. Recepte ar roku rakstīta uz nodzeltējušas lapiņas, un lapiņa tiek rūpīgi glabāta. Kliņģeris vienmēr izdodas gards un mīksts. Safrāns dod īpašo dzeltenumu un saldeno garšu, rozīnes un mandeļu skaidiņas kliņģerī to padara īpaši lielisku (kas tas par kliņģeri bez rozīnēm!). Svētkos vajag kliņģeri!
150Minūtes
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

250 gpiens150 gsviests130 gcukurs2 TKcitrona miziņa1 TKsāls TKkardamons gab.rauga paciņa1 šķipsnasafrāns80 mlūdens800 gmilti2 gab.olas2.5 saujasrozīnes2 saujasmandeļu skaidiņas40 gsviests apsmērēšanai1 gab.ola aosmērēšanai

Sagatavošana

1

Raugu liek lielā krūzē, pieber pustējkaroti cukura un pārlej ar siltu ūdeni. Uzraudzē.

2

Lielā bļodā sasilda pienu kopā ar sviestu.

3

Iemaisa pienā sāli, pievieno kardamonu, citrona miziņu, safrānu.

4

Pielej uzrūgušo raugu.

5

Pievieno pusi miltu.

6

Miltos apvārta nomazgātas, izmērcētas rozīnes (bez kauliņiem!), pievieno mīklai kopā ar mandeļu skaidiņām.

7

Pa daļām pievieno atlikušos miltus (bet te pašam jāskatās – mīklai jābūt vijīgai, ne pārāk cietai, varbūt, ka visus miltus nebūs jāpievieno).

8

Mīca mīklu, līdz tā elastīga, atdalās no rokām un bļodas malām.

9

Pārklāj mīklu ar dvielīti, atstāj apmēram uz stundu rūgt.

10

No uzrūgušas mīklas saveļ mīklas desu kliņģera rieciena platumā.

11

Liek uz cepamās pannas, kurā ieklāts cepampapīrs, un veido kliņģeri.

12

Kliņģeri apsmērē ar kausētu sviestu un atstāj uz pannas rūgt kādas 40 minūtes. Durvis, logus šajā laikā mājās nedrīkst virināt!

13

Cepšanai gatavo kliņģeri apsmērē ar sakultu olu.

14

Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 40 minūtes.

15

Vēl karstu pārkaisa ar pūdercukuru.

Lai izdodas svētki! Priecīgu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!