Foto: DELFI
Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.
40Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 gkārtainā bezrauga mīkla1 gab.sakulta ola20 gsviests100 glakši120 gspināti100 gsaulē kaltēti tomāti300 gsvaigais siers

Sagatavošana

1

Kārtaino mīklu atlaidina, ja izmanto saldēto. Liek uz ar miltiem apkaisītas cepampapīra sloksnes divas mīklas "lapas" tā, lai tās nedaudz pārklātos. Tad izrullē. Šādi izmanto visas sešas mīklas plāksnītes, lai iegūtu trīs "Napoleona" kārtas.

Foto: DELFI
2

Mīklas pamatnes apziež ar sakultu olu un liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, cepties 15 minūtes.

3

Tikmēr noskalotus un nosusinātus lakšus un spinātus sakapā ar nazi. Pannā izkausē sviestu un zaļumus apcep tajā, sparīgi maisot, ne ilgāk kā divas minūtes. Lapiņām jābūt vēl koši zaļām.

Foto: DELFI
4

Lakšus un spinātus pārliek lielākā bļodā. Klāt liek sakapātus saulē kaltētos tomātus, svaigo sieru un visu sparīgi samaisa, lai iegūtu vienveidīgu masu.

5

Kad kārtainās mīklas kārtas saceptas, tās izņem no krāsns un nedaudz padzesē, lai nebūtu pārāk karstas.

6

Būvē "Napoleonu" – liek uz cepešplāts, kas apklāta ar cepampapīru, kārtainās mīklas sloksni. Apziež sirsnīgi ar pusi no lakšu un svaigā siera masas. Virsū liek nākamo kārtainās mīklas kārtu un apziež ar atlikušo pildījuma masu.

Foto: DELFI
7

Noslēgumā uzliek trešo kārtainās mīklas kārtu. Sāļo kūku liek krāsnī, kas sakarsēta līdz 180 grādiem un pacep vēl aptuveni 3 minūtes.

Foto: DELFI
8

Kad gatavs, izņem no cepeškrāsns un "Napoleonu" mazliet atdzesē, tad pildījums, griežot kūku gabaliņos, nešķīdīs, kur pagadās.

Foto: DELFI

Lai labi garšo!

Padoms: šādu sāļo gardumu var pagatavot arī no citiem pavasara zaļumiem, ne tikai lakšiem. Piemēram, spinātiem pievieno jauno biešu lapiņas, skābenes, rukolu vai ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!