Foto: DELFI
Salds kārums, kuru īpaši novērtēs bērni. Pilnai laimei - gatavo tos kopā ar mazajiem kārumniekiem!
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

240 gmilti3 ĒKcukurs1 ola100 gmīksts sviests7 gsausais raugs2 ĒKpiens cukurs un kanēlis cepumu pārkaisīšanai

Sagatavošana

1

Raugu sadrupina, pievieno 1 ēdamkaroti cukura un siltu pienu, visu samaisa, līdz raugs izšķīdis. Noliek siltā vietā uzbriest pusstundu.

2

Pieredzējuši šo cepumu cepēji iesaka trauku ar rauga masu likt bļodiņā ar siltu ūdeni. Siltais ūdens silda rauga masu un tā ātrāk uzbriest. Es vienkārši ieliku bļodiņu siltā cepeškrāsnī. Patiesībā šī bija mana pirmā pieredze ar rauga lietošanu, bet galu galā, šķiet, viss izdevās ļoti labi.

3

Sviestu saputo ar divām ēdamkarotēm cukura, pievieno olu, turpina putot. Sviestam pievieno miltus un iedzīvināto raugu. Mīklu kārtīgi samīca. Tai jābūt biezai un elastīgai - ļoti mīksta plastilīna konsistencē - lai būtu viegli virpināt cepumiņus.

4

Šajā brīdī var pieslēgties arī mazie palīgi, mana jaunkundze aši bija klāt. Mīklu sadala mazās piciņās, tās savirpina 20-25 cm garās "desiņās". Katru no tām pārloka uz pusēm, savērpj pīnītē un noteikti saspiež galus.

5

Cukuru ar kanēli - var lietot gan balto, gan brūno cukuru. Cepumiņus apvārta šajā cukura-kanēļa maisījumā un kārto uz pannas. Atstāj siltā vietā nedaudz uzrūgt un tad cep 200 grādos, līdz ir zeltaini brūni. Man sanāca ap 10 minūtēm.

Tā kā man bija sākumā "iedzīvināts" par daudz rauga (kauns atzīties, bet to, ka sauso raugu vajag mazāk, es uzzināju pēc tam, kad jau bija iejaukusi), tad man arī visas sastāvdaļas bija vairāk un mīkla arī - krietni vairāk par puskilogramu. Virpināt grīstītes nešķita pārāk aizraujoša nodarbošanās (esmu nepacietīgākais cilvēks šaipus Urāliem), tad nu domāju, ko darīt. Mīklai ir ļoti laba konsistence, tādēļ nolēmu - izrullēšu un vienkārši izspiedīšu dažādu formu cepumus.

BET... Tā nebūšu es, ja neizdomāšu kaut ko sarežģīt. Nolēmu taisīt dubultcepumiņus. Proti, izspiedu divas cepumu mīklas zvaigznītes, uz vienas uzliku piciņu ābolu-brūkleņu ievārījuma, otru zvaigznīti liku pa virsu un tai uzkaisīju cukura un kanēļa maisījumu. Manuprāt, izdevās labi! Tāpat rīkojos arī ar lācīšu formas cepumiem, kā arī sirsniņām.

Īsts kārums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!