Skopo skotu sacepums – ganu pīrāgs
Foto: Shutterstock
0 0
6 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
Pīrāga virspuse
1 kg
1 kg kartupeļu biezenis
kartupeļu biezenis
100 g
100 g sviests
sviests
2 gab.
2 gab. olas
olas
Gaļas mērce
1 kg
1 kg maltā gaļa
maltā gaļa
4 gab.
4 gab. šalotes sīpoli
šalotes sīpoli
4 gab.
4 gab. ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
300 g
300 g saldēti zaļie zirnīši
saldēti zaļie zirnīši
100 g
100 g konservēta kukurūza
konservēta kukurūza
4 ĒK
4 ĒK tomātu pasta
tomātu pasta
3 gab.
3 gab. timiāna zariņi
timiāna zariņi
3 gab.
3 gab. lauru lapas
lauru lapas
7 ĒK
7 ĒK eļļa
eļļa
0.5 glāze
0.5 glāze buljons
buljons
pēc garšas
pēc garšas pipari
pipari
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
  • Angļu nacionālā virtuve
  • Gaļas sacepumi
  • Ikdienas maltītei
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • No Skotijas nākušais ganu pīrāgs – shepherd's pie – nav nekas cits kā meistarīgi uzsildīts vakardienas ēdiens. Gards un sātīgs bezgala. Vienkāršas un latviešiem saprotamas garšas. Ganu pīrāgs ir īsts komforta ēdiens, ne velti skoti to dēvē arī par mājas pīrāgu jeb cottage pie.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Man ir bijusi iespēja ciemoties Skotijā un baudīt ganu pīrāgu tā izcelsmes zemē. Jāteic, ka šis kartupeļu un maltas gaļas sacepums ļoti piestāv Skotijas laikapstākļiem – vienas dienas laikā nomainās visi četri gadalaiki. Šādas laikapstākļu maiņas uzdzen apetīti un ganu pīrāgs gatavs pakalpot.

    Lai arī populārs visā pasaulē, ganu pīrāgam nav īpašas leģendas vai izcelsmes stāsta. Tas ir tik vienkāršs un saprotams kā mums latviešiem bukstiņputra vai cepti kartupeļi. To gatavo katrā mājā un katrai saimniecei ir sava recepte, kā jaunā ēdienā pārvērst vakardienas pusdienas. Skoti, kā zināms, slaveni ar savu taupīgumu, ko citi mēdz dēvēt par skopumu.

    Ganu vārdu pīrāgs ieguvis, pateicoties tam, ka Skotijas gani šo ēdienu ņēma līdzi mazos, karstumizturīgos traukos līdzi uz ganībām un sildīja ugunskurā.

    Izkausē sviestu, sakuļ to kopā ar olām un sajauc kopā ar kartupeļu biezeni.

    Smalkos kubiņos sagriež burkānus, sakapā sīpolus un ķiplokus.

    Pannā uzkarsē eļļu kopā ar lauru lapām un timiāna zariņiem. Kad garšaugi atdevuši savu aromātu eļļai, ņem tos ārā.

    Eļļā apcep burkānus, sīpolus un ķiplokus, tad pievieno gaļu.

    Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātu pastu, sāli, piparus un, ja nepieciešams, arī buljonu (dažkārt gaļa un dārzeņi paši izveido pietiekami daudz buljona un pievienot papildus nav nepieciešams).

    Visu sautē apmēram 30 minūtes, tad pievieno zirnīšus un kukurūzu.

    Gatavo gaļas masu lej karstumizturīgā cepamtraukā un pārklāj ar kartupeļu biezeni.

    Liek 200 grādus karstā cepeškrāsnī un cep 30-40 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns 15 minūtes.

    Ganu pīrāgu var gatavot arī vairākos mazos trauciņos, tad tas ir gatavs pasniegšanai uzreiz.

    Pamēģini kartupeļu biezputru uz gaļas uzklāt ar kūku uzgali, izveidojot mazas rozītes!

    Gaļas mērci droši bagātini ar to, kas tev garšo. Var nelikt zirnīšus, bet pievienot pupiņas. Droši var piesautēt klāt arī ķirbi vai selerijas. Tāpat var improvizēt ar gaļu – maltās vietā pagatavo gulaša tipa mērci ar gaļas gabaliņiem!

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Skotijas virtuve Ēdieni ar stāstu
    0
    Kartupeļu biezenis
    0
    Buljons
    0
    Eļļa
    0
    Ķiploki
    0
    Konservēta kukurūza
    0
    Lauru lapas
    0
    Maltā gaļa
    0
    Olas
    0
    Pipari
    0
    Sāls
    0
    Sviests
    0
    Šalotes sīpoli
    0
    Timiāns
    0
    Tomātu pasta
    0
    Sautēšana
    0
    Cepeškrāsns
    0
    Cepšana
    0
    Angļu nacionālā virtuve
    43597979
    Gaļas sacepumi
    0
    Ikdienas maltītei
    0
    Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
    0
    Pusdienas
    0
    Vakariņas
    0
    vidēji
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form