"Rabarberu zefīram ir maiga, saldenskāba garša, kurā lieliski kontrastē rabarbera skābums ar cukura saldumu. Internetā klīst dažādas receptes, tādēļ tikai eksperimentējot var nonākt pie tās, kura izdodas nevainojama. Beidzot mani rabarberu zefīri izdevās ideāli, tādēļ mēģināšu sīki un smalki aprakstīt procesu, lai tos sanāktu pagatavot arī citiem," ar pārbaudītu recepti dalās mūsu lasītāja Elīna Pentjuša.
960Minūtes
6Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

250 grabarberu biezenis400 gcukurs10 gagaragars150 gūdens2 olu baltumi pūdercukurs pārkaisīšanai

Sagatavošana

1

Pagatavo rabarberu biezeni. Rabarberus nomizo, sagriež un apber ar dažām ēdamkarotēm cukura, atstāj uz aptuveni divām stundām, lai atsulojas (sulu pēc tam tiks izmantota cukura sīrupa pagatavošanai).

2

Rabarberus nokāš un uz vidēji mazas uguns lēnām vāra, kamēr rabarberi paliek mīksti un maina krāsu. Tad noņem no uguns un sablendē, liek ledusskapī atdzist.

3

Zefīriem atmēra 250 gramus biezeņa. Ja biezenis paliek pāri, to var sasaldēt un izmantot pēc nepieciešamības.

4

Gatavo rabarberu un olu baltuma masu. Kad rabarberu masa ir atdzisusi, to liek blendera bļodā, pievieno olu baltumus un sāk putot vidējā ātrumā. Masa jāputo ilgi, vismaz 10-15 minūtes. Tai ir jābūt stingrai, lai, apgriežot bļodu, tā nekristu ārā.

5

Gatavo cukura sīrupu. Paralēli rabarberu putošanai, pagatavo cukura sīrupu. Katliņā lej nokāsto rabarberu sulu un pievieno ūdeni – kopā 150 gramus. Pievieno 400 gramus cukura un agaragaru (Elīna iesaka izmantot "Biotēkā" nopērkamo "Rapunzel" produktu, jo, iepriekš, izmantojot "Rimi" pirkto "Ruf" agaragaru, nācās konstatēt, ka tas nežēlē tik labi).

6

Visu vāra uz lēnas uguns, ik pa brīdim apmaisot, lai kūst cukurs. Laika ziņā grūti pateikt precīzi, cik ilgi jāvāra, varētu būt apmēram 15 minūtes, bet jāskatās konsistence, lai masa kļūst bieza, staipīga un turas pie karotes. Ja sīrups ir gatavs ātrāk nekā rabarberu un olu baltumu masa, to vienkārši atstāj uz plīts uz minimālas liesmas un turpina karsēt.

7

Savieno sīrupu un rabarberu masu. Kad rabarberi saputoti ar olas baltumiem, samazina miksera apgriezienus un, lēni turpinot putot, tievā strūklā lej iekšā karsto cukura sīrupu. Kad viss sīrups ir ieliets, turpina putot, palēnām palielinot apgriezienus. Puto vismaz 10 minūtes vai arī tik ilgi, kamēr masa ir skaisti spīdīga, pavisam stingra un nekrīt ārā no trauka.

8

Veido zefīrus. Ņem konditorejas maisiņu, ieliek vēlamo uzgali un caur to uz cepamā papīra izspiež zefīrus.

9

Tos atstāj uz galda apkalst vismaz 5-6 stundas, tad pārkaisa ar pūdercukuru un atstāj vēl uz tikpat ilgu laiku. Pēc tam ar nazi noņem zefīrus no papīra un pa diviem salipina kopā.

10

"Tas nudien nav sarežģīti pagatavojams ēdiens, bet ciemiņi jūs slavēs nepagurdami," iedrošina Elīna.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!