Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem
Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto
3.8000 5
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
900-1000 g
900-1000 g milti
milti
200 g
200 g mīksts sviests
mīksts sviests
30 ml
30 ml eļļa
eļļa
3 ĒK
3 ĒK cukurs (ar kaudzi)
cukurs (ar kaudzi)
3 TK
3 TK sāls
sāls
220 ml
220 ml piens
piens
220 ml
220 ml ūdens
ūdens
25 g
25 g sausais raugs
sausais raugs
PILDĪJUMAM
600 g
600 g kūpināta cūkgaļas krūtiņa (cauraudzītis)
kūpināta cūkgaļas krūtiņa (cauraudzītis)
2
2 lieli sīpoli
lieli sīpoli
 
sāls un malti melnie pipari
sāls un malti melnie pipari
  • Latvijas svētku receptes
  • Bērnu ballītes ēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ikdienas maltītei
  • Lieldienu receptes
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Ziemassvētku receptes
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Pīrāgi un smalkmaizītes
  • "Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Bļodā lej siltu pienu, ūdeni, pieber cukuru, sāli un samaisa. Miltus (sākumā izmanto 900 gramus) citā lielā bļodā sajauc ar sauso raugu, tad pievieno šķidro masu un visu samīca mīklā.

    Pievieno taukvielas. Visu kārtīgi mīca kādas 15 minūtes. Ja mīkla pārāk izplūdusi un ķepīga, pieliek vēl nedaudz miltus, taču mīklai jābūt maigai un viegli mīcāmai. Mīcot tai jākļūst viendabīgai un staipīgai, bet tā nedrīkst lipt pie rokām. Pastaipot mīklas galu, tam nevajadzētu uzreiz pārtrūkt.

    Mīklas bumbu viegli pārkaisa ar miltiem vai ieziež ar eļļu, liek bļodā, pārsedz ar plēvi, virsū liek dvieli un liek siltā vietā raudzēties. "Parasti cepeškrāsnī ieslēdzam režīmu, lai iedegas apgaismojums, un liekam iekšā bļodu, ar to parasti pietiek siltumam," iesaka bloga autori. Raudzē mīklu apmēram stundu, tad atspaida un raudzē vēl 30 minūtes.

    Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Sīki sagriež cauraudzīti, sīpolus, pievieno piparus un sāli pēc vajadzības. Sīpolus var apcept, ja vēlas, bet pirms pildījuma izmantošanas tie noteikti jāatdzesē, lai pildījums nesasildītu mīklu.

    Uzrūgušo mīklu sadala trīs daļās. Ņem pa vienam gabalam, pārējos atstāj apsegtus, ar rokām uz miltaina galda izveido taisnstūri, sagriež sloksnēs un katru sloksni sagriež kvadrātiņos. No katra kvadrāta saveļ apaļu bumbiņu, bumbiņas kārto zem plēves vai dvieļa un raudzē 10-15 minūtes.

    Katru bumbiņu saplacina kā plāceni, liek vidū pildījumu, maliņas saspiež ciet un pašu pīrādziņu, saņemot aiz galiem, parullē pa galdu šurpu turpu, vienlaikus veidojot spicus galus.

    Uz cepešplāts klāj cepampapīru, izkārto pīrādziņus ar vīli uz leju. Ja vēlas, pīrāgu galus var ieliekt. Pīrādziņiem obligāti jāuzrūgst vēl vienu reizi, tadēļ tos apsegtus atstāj uz plāts kādas 20 minūtes.

    Pa to laiku cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

    Pīrāgus rūpīgi apziež ar sakultu olu, kam var pievienot kādu ēdamkaroti ūdens. Pārkaisa pīrāgus ar ķimenēm vai sezama sēkliņām.

    Liek sakarsētajā cepeškrāsnī pa vidu un cep 12-15 minūtes.

    No krāsnis izņemtiem karstiem pīrāgiem uzklāj mitru dvielīti un kādu laiku patur - tas ir vēl viens garants, ka pīrāgi vienmēr būs mīksti. Īpaši spīdīgi pīrādziņi sanāks, ja tos, tūdaļ pēc izņemšanas no krāsns, pārziedīsi ar augu eļļu.

    No šī mīklas daudzuma iznāk trīs lielās plātis pīrāgu. Ja sacepts pārāk daudz, atdzisušus pīrāgus var pa porcijām salikt vairākkārt aizveramos polietilēna maisiņos un ielikt saldētavā. Izmanto pēc nepieciešamības, izņemot no saldētavas un uzreiz uzsildot iepriekš sakarsētā cepeškrāsni vai mikroviļņu krāsnī. Garšos kā tikko cepti!

    Lai labi garšo!

    Tags

    Jāņi Svētku galds Latvijas svētku receptes Bērnu ballītes ēdieni Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei Ikdienas maltītei Lieldienu receptes Līgo svētku un Jāņu receptes Mārtiņdienas cienasts Ziemassvētku receptes Cepeškrāsns Cepšana Cūkgaļas krūtiņa Cukurs Eļļa Milti Piens Raugs Sāls Sīpoli Sviests Ūdens Latviešu nacionālā virtuve Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas Pīrāgi un smalkmaizītes vidēji
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form