Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto
"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.
210Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

950 gmilti200 gmīksts sviests30 mleļļa3 ĒKcukurs (ar kaudzi)3 TKsāls220 mlpiens220 mlūdens25 gsausais raugs PILDĪJUMAM:600 gkūpināta cūkgaļas krūtiņa (cauraudzītis)2 lieli sīpoli sāls un malti melnie pipari

Sagatavošana

1

Bļodā lej siltu pienu, ūdeni, pieber cukuru, sāli un samaisa. Miltus (sākumā izmanto 900 gramus) citā lielā bļodā sajauc ar sauso raugu, tad pievieno šķidro masu un visu samīca mīklā.

2

Pievieno taukvielas. Visu kārtīgi mīca kādas 15 minūtes. Ja mīkla pārāk izplūdusi un ķepīga, pieliek vēl nedaudz miltus, taču mīklai jābūt maigai un viegli mīcāmai. Mīcot tai jākļūst viendabīgai un staipīgai, bet tā nedrīkst lipt pie rokām. Pastaipot mīklas galu, tam nevajadzētu uzreiz pārtrūkt.

3

Mīklas bumbu viegli pārkaisa ar miltiem vai ieziež ar eļļu, liek bļodā, pārsedz ar plēvi, virsū liek dvieli un liek siltā vietā raudzēties. "Parasti cepeškrāsnī ieslēdzam režīmu, lai iedegas apgaismojums, un liekam iekšā bļodu, ar to parasti pietiek siltumam," iesaka bloga autori. Raudzē mīklu apmēram stundu, tad atspaida un raudzē vēl 30 minūtes.

4

Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Sīki sagriež cauraudzīti, sīpolus, pievieno piparus un sāli pēc vajadzības. Sīpolus var apcept, ja vēlas, bet pirms pildījuma izmantošanas tie noteikti jāatdzesē, lai pildījums nesasildītu mīklu.

5

Uzrūgušo mīklu sadala trīs daļās. Ņem pa vienam gabalam, pārējos atstāj apsegtus, ar rokām uz miltaina galda izveido taisnstūri, sagriež sloksnēs un katru sloksni sagriež kvadrātiņos. No katra kvadrāta saveļ apaļu bumbiņu, bumbiņas kārto zem plēves vai dvieļa un raudzē 10-15 minūtes.

6

Katru bumbiņu saplacina kā plāceni, liek vidū pildījumu, maliņas saspiež ciet un pašu pīrādziņu, saņemot aiz galiem, parullē pa galdu šurpu turpu, vienlaikus veidojot spicus galus.

7

Uz cepešplāts klāj cepampapīru, izkārto pīrādziņus ar vīli uz leju. Ja vēlas, pīrāgu galus var ieliekt. Pīrādziņiem obligāti jāuzrūgst vēl vienu reizi, tadēļ tos apsegtus atstāj uz plāts kādas 20 minūtes.

8

Pa to laiku cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

9

Pīrāgus rūpīgi apziež ar sakultu olu, kam var pievienot kādu ēdamkaroti ūdens. Pārkaisa pīrāgus ar ķimenēm vai sezama sēkliņām.

10

Liek sakarsētajā cepeškrāsnī pa vidu un cep 12-15 minūtes.

11

No krāsnis izņemtiem karstiem pīrāgiem uzklāj mitru dvielīti un kādu laiku patur - tas ir vēl viens garants, ka pīrāgi vienmēr būs mīksti. Īpaši spīdīgi pīrādziņi sanāks, ja tos, tūdaļ pēc izņemšanas no krāsns, pārziedīsi ar augu eļļu.

No šī mīklas daudzuma iznāk trīs lielās plātis pīrāgu. Ja sacepts pārāk daudz, atdzisušus pīrāgus var pa porcijām salikt vairākkārt aizveramos polietilēna maisiņos un ielikt saldētavā. Izmanto pēc nepieciešamības, izņemot no saldētavas un uzreiz uzsildot iepriekš sakarsētā cepeškrāsni vai mikroviļņu krāsnī. Garšos kā tikko cepti!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!