Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI
3.3333 3
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu

Mēdz teikt, ka mīļam bērnam ir daudz vārdu. Šo teicienu var attiecināt arī uz auksto gaļu, ko dažādās Latvijas malās godā arī par galertu, muzikantu gaļu, studiņi un kvašaļinu. Šoreiz stāstīsim, kā auksto gaļu pagatavot mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši.

Stilbiņu noskalo, pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 1 cm virs gaļas, un vāra.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI
Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI


Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Kad sāk parādīties putas, samazina liesmu un nosmeļ putas (šis process var aizņemt 10-15 minūtes).

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Kad putas vairs neveidojas, katliņā liek nomizotus burkānus, lauru lapas, uz pusēm pārgrieztus sīpolus ar visām mizām (tās piešķirs buljonam skastu krāsu), pētersīļus ar visām saknēm un sāli, ar tādu aprēķinu, lai buljons pēc garšas šķistu mazliet pārsālīts, jo atdziestot sāls vairs nebūs tik ļoti jūtama.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Uzliek katlam vāku, nogriež liesmu uz minimumu un vāra aptuveni 3 stundas.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Tad gaļu "izzvejo", buljonu izkāš caur sietu (es šim nolūkam izmantoju bērnu tauriņu ķeramo tīkliņu).

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI
Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Buljonam pievieno želatīnu, kas iepriekš pārliets ar nelielu daudzumu auksta ūdens un uzbriedināts 5–10 minūtes.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Gaļu atdala no kauliem, sagriež nelielos gabaliņos (ja vēlas, var to samalt gaļas mašīnā). Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, sīki sakapātus svaigu pētersīļu zaļumus, piparus un ripiņās sagrieztus vārītos burkānus. Visu ar rokām uzmanīgi apmaisa.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI
Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Gaļu liek bļodiņās, pārlej ar nokāsto buljonu, liek ledusskapī uz 4-5 stundām, līdz gaļa sastingusi.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Izņem no ledusskapja, nedaudz pasilda bļodiņu silta ūdens peldē, lai auksto gaļu būtu vieglāk izdabūt ārā no bļodiņas, tad apgāž otrādi uz šķīvja.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

Pasniedz ar mārrutkiem, sinepēm vai etiķi – kā nu kuram labāk garšo.

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Foto: DELFI

No šī produktu daudzuma sanāk četras 500 ml bļodiņas aukstās gaļas.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form