Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene
Foto: Dzintars Leja
1.5000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.

"Grūbu zupai ir dažādas variācijas. Piemēram, grūbu zupu, kurai klāt pievienoti kartupeļi, suiti dēvē par atlaupeni. Pastāv varianti, ka grūbu zupai pievieno arī pupiņas vai pelēkos zirņus," skaidro suitu saimniece Skaidrīte Nagliņa.

Grūbas un pupiņas (tās vari aizstāt ar kartupeļiem vai pelēkajiem zirņiem) pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē diennakti.

Mērcējamo ūdeni nolej, grūbas un pupiņas noskalo zem tekoša ūdens.

Burkānus, ķiplokus un sīpolu nomizo.

Grūbas un pupiņas ber katlā, pievieno kūpināto gaļu un visas pārējās sastāvdaļas.

Pārlej katla saturu ar ūdeni, rēķinoties ar to, ka grūbas vārīšanās laikā uzsūks samērā daudz ūdens.

Vāra zupu uz vidēji lielas liesmas aptuveni pusotru stundu. Ja nepieciešams, vārīšanas procesā pievieno vēl ūdeni, lai zupa būtu vēlamajā biezumā.

Sāli pievieno pēc garšas.

Kad zupa gatava, gaļu un dārzeņus izņem, sagriež šķēlēs un pasniedz ar zupu.

Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene
Foto: Dzintars Leja

Lai labi garšo!

Source

Tasty

Tags

Suiti Tradicionālā latviešu virtuve Latvijas svētku receptes Ikdienas maltītei Burkāni Grūbas Ķiploki Kūpināta gaļa Lauru lapas Melnie pipari Pupiņas Sīpoli Smaržīgie pipari Gaļas zupas Latviešu nacionālā virtuve Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas Vārīšana viegli
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form