Foto: Privātais arhīvs
Pirmie rabarberu kāti, kāds līdz pavasarim izstāvējis pērnā gada ābolītis un pēdējie saldētavas ogu krājumi – visi labumi draudzīgi satupināti uz sviesta mīklas pamatnes un dāsni pārlieti ar maigu skāba krējuma, olu un vaniļas mērci. Ņammm! Izcili gards un sulīgs salikums vasarīgai plātsmaizei! Recepti iesaka mūsu lasītāja Līva.
60Minūtes
17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

4 rabarberu kāti4 āboli3 saujasogas (svaigas vai saldētas) MĪKLAI:180 gmīksts sviests1 glāzekefīrs1 TKcepamais pulveris šķipsnasāls3 ĒKcukurs3.5 glāzesmilti PĀRLIEŠANAI:400 mltrekns skābais krējums0.5 glāzekefīrs1 ola1 glāzecukurs2 ĒKmilti1 ĒKvaniļas ekstrakts

Sagatavošana

1

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

2

Rabarberu kātus nomizo, sagriež gabaliņos. Ogas izņem no saldētavas, nedaudz atlaidina.

3

Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež plānās šķēlēs, pārslaka ar citronu sulu un apmaisa, lai tie nekļūtu tumši.

4

Bļodā liek sviestu, pievieno kefīru, cepamo pulveri, sāli, cukuru un visu sajauc viendabīgā masā. Masai pievieno 3 glāzes miltu un sāk maisīt. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus un turpina mīcīt, līdz iegūta rullējama mīkla, kas pēc struktūras līdzinās smilšu mīklai.

5

Mīklu izveltnē uz pārtikas plēves vai cepampapīra, līdz iegūts kvadrāts, kas pēc izmēriem atbilst plātsmaizes cepšanai paredzētajai plātij. Mīklas kvadrātu, veikli apgriežot pārtikas plēvi, var ieslidināt uz plāts, bet, ja mīkla tika rullēta uz cepampapīra, tad to ar visu mīklu var likt uz plāts, atstājot papīru zem mīklas. Mīklas maliņas gar plāts malām uzloka uz augšu.

6

Uz mīklas pamīšus ar rabarberiem liek ābolu šķēles, brīvajās vietās saberot ogas, līdz visa mīkla pārklāta.

7

Bļodā sakuļ olu, pievieno cukuru, iemaisa, tad pievieno krējumu, kefīru, vaniļas ekstraktu (var izmantot arī vaniļas esenci vai cukuru) un iemaisa. Kā pēdējos iemaisa miltus, līdz krēmā nav kunkuļu. Gatavo krēmu pārlej plātsmaizes pildījumam.

8

Liek plātsmaizi krāsnī uz 45-50 minūtēm, tad izņem, atdzesē, griež gabalos un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!