Foto: Laura Šmideberga
Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Laura stāsta: "Mans firmas Ziemassvētku ēdiens ir sutināti kāposti pēc omes receptes. Ticu, ka viņa to apguvusi no savas mammas, kas cara laikā mācījusies smalkā mājturības skolā, pēc omes stāstītā, strādājusi par Kaucmindes saimniecības pārzini un vēlāk bijusi profesionāla saimniece, kas gatavojusi mielastus kāzām, bērēm un citiem saviesīgiem pasākumiem.

Viens no maniem dārgumiem ir vecvecmāmiņas gaļas ēdienu recepšu klade, bet līdz šim tālu neesmu tikusi, jo pie frāzes "Ņemam 12 slokas" vai "Speķots teļa cepetis 25 personām" entuziasms saplok. Taču kāpostus sutināt man mācīja ome pati. Parasti tas notika mūsu Tērbatas ielas virtuvītē, kamēr cepām piparkūkas.

360Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

pēc garšassaldskābie skābie kāposti pēc garšasskābie kāposti žāvētas cūkas ribiņas (vai stilbs) pēc garšaslauru lapas pēc garšassāls2 saujascukurs2 saujasauzu pārslas

Sagatavošana

1

Kāpostus jāsāk taisīt dienu vai pat divas pirms svētkiem. Tirgū jāpērk 50/50 saldskābie un skābie kāposti ar burkāniem un sulu. Vajadzēs arī žāvētu cūkas stilbiņu vai ribas.

2

Pirmo sāk ūdenī vārīt gaļu, piešauj pāris lauru lapas un, ja katla izmērs atļauj, šauj klāt kāpostus un sulu.

3

Ja vietas pamazāk, gaļu vāra, kamēr tā sāk atdalīties no kauliem, tad zvejo ārā un noloba, un pievieno kāpostiem, kas tikmēr sutinās buljonā. Es sutinu vidmaz 5 h, kamēr kāposti paliek brūngani. Ik pa laikam var pievienot karstu ūdeni vai kāpostu sulu, lai nepiedeg.

4

Kad liekas, ka sutināts pietiekami, kāpostiem uzber pāris saujas auzu pārslu, lai uzsūktu mitrumu, pēc tam vairs nesutina, tik labi samaisa, uzliek vāku un atstāj ievilkties uz nakti.

5

Nākamajā dienā, kad viss cits jau gatavs, ņem labu nepiedegošo pannu, uzber kārtīgu sauju cukura un ar koka lāpstiņu uzmanīgi maisa, kamēr cukurs izkusis un karamelizējies brūns, tad piešauj tasīti ar verdošu ūdeni un intensīvi samaisa visu, līdz izveidojas sīrups. Uzreiz pievieno arī kāpostus tik, cik uz pannas saies, un maisa, kamēr tie no sīrupa iekrāsojas brūngani. Kāpostus kārtīgi izsilda un liek traukā.

6

Ja pannā visi nesaiet, var taisīt vairākus piegājienus vai sildīt nākamajā dienā.

7

Ja nu notiek brīnums un trīs dienu laikā gardie kāposti netiek notiesāti, ielieku tos "ziplock" maisiņos un saplacinu pirms ievietoju saldētavā. Tādus vēlāk viegli uzmest uz pannas un izsildīt."

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!