Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes
Foto: Laura Šmideberga
3.1667 6
Sarežģītība: viegli
Pasniegt nākamajā dienā
Loading...
Sastāvdaļas
pēc garšas
pēc garšas saldskābie skābie kāposti
saldskābie skābie kāposti
pēc garšas
pēc garšas skābie kāposti
skābie kāposti
 
žāvētas cūkas ribiņas (vai stilbs)
žāvētas cūkas ribiņas (vai stilbs)
pēc garšas
pēc garšas lauru lapas
lauru lapas
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
2 saujas
2 saujas cukurs
cukurs
2 saujas
2 saujas auzu pārslas
auzu pārslas
  • Latvijas svētku receptes
  • Ziemassvētku receptes
  • Sautējumi
  • Pasaules Virtuve
  • Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Laura stāsta: "Mans firmas Ziemassvētku ēdiens ir sutināti kāposti pēc omes receptes. Ticu, ka viņa to apguvusi no savas mammas, kas cara laikā mācījusies smalkā mājturības skolā, pēc omes stāstītā, strādājusi par Kaucmindes saimniecības pārzini un vēlāk bijusi profesionāla saimniece, kas gatavojusi mielastus kāzām, bērēm un citiem saviesīgiem pasākumiem.

    Viens no maniem dārgumiem ir vecvecmāmiņas gaļas ēdienu recepšu klade, bet līdz šim tālu neesmu tikusi, jo pie frāzes "Ņemam 12 slokas" vai "Speķots teļa cepetis 25 personām" entuziasms saplok. Taču kāpostus sutināt man mācīja ome pati. Parasti tas notika mūsu Tērbatas ielas virtuvītē, kamēr cepām piparkūkas.

    Kāpostus jāsāk taisīt dienu vai pat divas pirms svētkiem. Tirgū jāpērk 50/50 saldskābie un skābie kāposti ar burkāniem un sulu. Vajadzēs arī žāvētu cūkas stilbiņu vai ribas.

    Pirmo sāk ūdenī vārīt gaļu, piešauj pāris lauru lapas un, ja katla izmērs atļauj, šauj klāt kāpostus un sulu.

    Ja vietas pamazāk, gaļu vāra, kamēr tā sāk atdalīties no kauliem, tad zvejo ārā un noloba, un pievieno kāpostiem, kas tikmēr sutinās buljonā. Es sutinu vidmaz 5 h, kamēr kāposti paliek brūngani. Ik pa laikam var pievienot karstu ūdeni vai kāpostu sulu, lai nepiedeg.

    Kad liekas, ka sutināts pietiekami, kāpostiem uzber pāris saujas auzu pārslu, lai uzsūktu mitrumu, pēc tam vairs nesutina, tik labi samaisa, uzliek vāku un atstāj ievilkties uz nakti.

    Nākamajā dienā, kad viss cits jau gatavs, ņem labu nepiedegošo pannu, uzber kārtīgu sauju cukura un ar koka lāpstiņu uzmanīgi maisa, kamēr cukurs izkusis un karamelizējies brūns, tad piešauj tasīti ar verdošu ūdeni un intensīvi samaisa visu, līdz izveidojas sīrups. Uzreiz pievieno arī kāpostus tik, cik uz pannas saies, un maisa, kamēr tie no sīrupa iekrāsojas brūngani. Kāpostus kārtīgi izsilda un liek traukā.

    Ja pannā visi nesaiet, var taisīt vairākus piegājienus vai sildīt nākamajā dienā.

    Ja nu notiek brīnums un trīs dienu laikā gardie kāposti netiek notiesāti, ielieku tos "ziplock" maisiņos un saplacinu pirms ievietoju saldētavā. Tādus vēlāk viegli uzmest uz pannas un izsildīt."

    Lai labi garšo!

    Uzliec kroni vasarai! Reģistrējies "Delfi Abonementa" loterijai un laimē ielūgumus uz ziedu festivālu Pakrojas muižā, izklaides parku "Avārijas brigāde", kā arī citas karaliskas balvas! Reģistrējies šeit.

    Tags

    Ziemassvētku ēdieni Ziemas ēdienkarte Sautēti kāposti Ziemassvētku receptes
    0
    Latvijas svētku receptes
    0
    Ziemassvētku receptes
    0
    Auzu pārslas
    0
    Cukurs
    0
    Lauru lapas
    0
    Sāls
    0
    Skābēti kāposti
    0
    Žāvēta gaļa
    0
    Pasniegt nākamajā dienā
    43596533
    Sautējumi
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form