Kraukšķīga mīklas pamatne, sulīgi saldskābi tomāti un pāri visam siers – lieliska recepte tomātu sezonas augstākajam pīķim. Baudi to launagā vai vakariņās. Ja nesanāk visu notiesāt vienā reizē, ledusskapī var glabāt vēl pāris dienas! Tomātu plātsmaizes recepti iesaka Lilija Matuse no portāla "Cook.me".

150Minūtes
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
300 gmilti pēc garšassāls12 ĒKsviests bez sāls2 gab.lielu olu dzeltenumi120 mlauksts ūdens2 kgstingri tomāti1 saujapētersīļi1 saujabaziliks3 gab.ķiploka daiviņas1 gab.timiāna zariņš pēc garšassāls, melnie pipari6 ĒKDižonas sinepes120 mlolīveļļa300 gŠveices siers130 gParmezāna siers

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo mīklu. Virtuves kombainā pulsēšanas režīmā sajauc miltus un 1 tējkaroti sāls. Pievieno mīkstu, kubiņos sagrieztu sviestu un pulsēšanas režīmā 12-15 reizes apmaisi, līdz sviests un milti sajaucas zirņa izmēra bumbiņās.

2

Pievieno olu dzeltenumus un iejauc tos masā.

3

Neizslēdzot blenderi, pievieno masai ūdeni un maisi, līdz veidojas vienabīga mīkla.

4

Izņem mīklas pikuci no maisīšanas trauka, uz virtuves virsmas nedaudz izrullē, veidojot diska formu. Iesaiņo pārtikas plēvē vai maisiņā un liec ledusskapī uz 30 minūtēm.

5

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 230 grādiem, ieklāj plātī cepampapīru.

6

Blenderī sasmalcini pētersīļus, baziliku, ķiplokus, timiānu, 1 tējkaroti sāls un piparus.

7

Neizslēdzot blenderi, pielej olīveļļu un turpini smalcināt, līdz zaļumi sajaukušies ar eļļu.

8

Lielā traukā liec šķēlēs sagrieztus tomātus un pārlej ar zaļumu eļļu. Saudzīgām kustībām apmaisi tā, lai zaļumu mērce noklātu tomātus.

9

Izņem atdzesēto mīklu no ledusskapja un uz ar miltiem nokaisītas virsmas izrullē to plānā kārtiņā un pārcel uz cepamplāti. Pārsedz mīklas pamatni ar cepampapīra kārtu un pārber ar kaltētiem zirņiem vai keramiskajām lodītēm, kas paredzētas konditorejas cepšanai (lai mīkla neuzpūstos cepšanās laikā).

10

Liec cepamplāti krāsnī un cep 15 minūtes. Kad šis laiks pagājis, noņem cepampapīra virskārtu un ar dakšiņu viegli sadursti mīklas kārtu. Turpini cept 8-10 minūtes, līdz mīkla kļuvusi gaiši brūna. Ja kādā vietā mīkla sāk uzpūsties, pārdur gaisa burbuli ar dakšiņu.

11

Izņem mīklu no krāsns un ļauj tai padzist 15 minūtes.

12

Tikmēr atdzesē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

13

Pārsmērē sagatavoto mīklas pamatni ar Dižonas sinepēm. Pārkaisi pusi rīvētā Šveices siera, kam pāri pārkaisi rīvēto Parmezānu (atstāj 2 ēdamkarotes Parmezāna virskārtai).

14

Kārto uz pamatnes tomātu šķēles. Ja atlikusi vēl zaļumu mērce, caur sietiņu nokās šķidrumu un zaļumus pārkaisi tomātiem.

15

Visam pārkaisi otru pusi rīvētā Šveices siera un divas ēdamkarotes Parmezāna.

16

Cep plātsmaize 190 grādos apmēram pusstundu.

Pasniedz vēl siltu vai istabas temperatūrā. Baudi ar vasaras ogu limonādi un zaļajiem salātiem. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!