Uzkoda svētku galdam: vārītas gaļas šķēles ar tunča-kaperu mērci
Foto: Shutterstock
4.0000 1
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
GAĻAI
700-1000 g
700-1000 g vistas vai teļa gaļas fileja
vistas vai teļa gaļas fileja
2 ĒK
2 ĒK sāls
sāls
 
ūdens
ūdens
1
1 rozmarīna zariņš
rozmarīna zariņš
1
1 burkāns
burkāns
1
1 sīpols
sīpols
1
1 selerijas kāts
selerijas kāts
3
3 ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
1
1 lauru lapa
lauru lapa
MĒRCEI
2
2 anšovu filejas
anšovu filejas
200 g
200 g konservēts tuncis savā sulā vai eļļā
konservēts tuncis savā sulā vai eļļā
60 g
60 g marinēti kaperi
marinēti kaperi
2
2 olu dzeltenumi
olu dzeltenumi
0.5 TK
0.5 TK cukurs
cukurs
1
1 citrons (sula)
citrons (sula)
pēc garšas
pēc garšas sāls un svaigi malti melnie pipari
sāls un svaigi malti melnie pipari
75-100 ml
75-100 ml olīveļla
olīveļla
pēc garšas
pēc garšas buljons
buljons
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Lieldienu receptes
  • Ziemassvētku receptes
  • Gaļas uzkodas
  • Itāļu nacionālā virtuve
  • Plāni sagrieztas vārītas teļa gaļas šķēles, kas pārlietas ar krēmīgu, garšām piesātinātu tunča-kaperu mērci jeb "vitello tonnato" ir Itālijā iecienīta uzkoda. Savukārt par "pollo tonnato" itālieši dēvē šī paša ēdiena versiju ar vārītu vistu. Kaut reizi nogaršojot šo vienkārši pagatavojamo, izcili gardo, auksto uzkodu, tā, ļoti iespējams, turpmāk kļūs par neatņemamu tava svētku galda atribūtu.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Katlā uzvāra ūdeni. Pievieno sāli, rozmarīna zariņu, burkānu, sīpolu, selerijas kātu, ķiploka daiviņas, lauru lapu. Verdošajā ūdenī liek gaļu.

    Kaut tradicionāli šai uzkodai tiek izmantota teļa vai vistas gaļa, tomēr tikpat labi var izmantot arī liesu liellopa, cūkas vai tītara gaļu.

    Katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra 35 minūtes. Nogriež liesmu un, necilājot vāku, ļauj gaļai atdzist buljonā vismaz pāris stundas vai, vēl labāk, visu nakti.

    Pirms pasniegšanas gatavo mērci. Tuncim un kaperiem nolej šķidrumu. Olas novāra, atdala dzeltenumus (baltumi nebūs nepieciešami). Izspiež citrona sulu. Visas sastāvdaļas (izņemot buljonu, sāli un piparus) sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus, bet, pievienojot buljonu, piekoriģē vēlamo mērces biezumu.

    Gaļu izņem no buljona, ar ļoti asu nazi sagriež plānās šķēlītēs, izklāj uz lēzena šķīvja. Pārlej gaļas šķēles ar mērci, atstājot maliņas nepārklātas. Pārkaisa ar kaperiem un pasniedz.

    Lai labi garšo!

    Tags

    Svētku galds Anšovi Buljons Burkāni Citroni Cukurs Kaperi Ķiploki Lauru lapas Olas Olīveļļa Rozmarīns Sāls Selerijas Sīpoli Tuncis Vistas fileja Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei Lieldienu receptes Ziemassvētku receptes Gaļas uzkodas Itāļu nacionālā virtuve Pasniegt atdzesētu Vārīšana viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form