Foto: Shutterstock
Plāni sagrieztas vārītas teļa gaļas šķēles, kas pārlietas ar krēmīgu, garšām piesātinātu tunča-kaperu mērci jeb "vitello tonnato" ir Itālijā iecienīta uzkoda. Savukārt par "pollo tonnato" itālieši dēvē šī paša ēdiena versiju ar vārītu vistu. Kaut reizi nogaršojot šo vienkārši pagatavojamo, izcili gardo, auksto uzkodu, tā, ļoti iespējams, turpmāk kļūs par neatņemamu tava svētku galda atribūtu.
18Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

gvistas vai teļa gaļas fileja2 ĒKsāls ūdens1 rozmarīna zariņš1 burkāns1 sīpols1 selerijas kāts3 ķiploka daiviņas1 lauru lapa2 anšovu filejas200 gkonservēts tuncis savā sulā vai eļļā60 gmarinēti kaperi2 olu dzeltenumi0.5 TKcukurs1 citrons (sula) pēc garšassāls un svaigi malti melnie pipari mlolīveļla pēc garšasbuljons

Sagatavošana

1

Katlā uzvāra ūdeni. Pievieno sāli, rozmarīna zariņu, burkānu, sīpolu, selerijas kātu, ķiploka daiviņas, lauru lapu. Verdošajā ūdenī liek gaļu.

2
3

Katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra 35 minūtes. Nogriež liesmu un, necilājot vāku, ļauj gaļai atdzist buljonā vismaz pāris stundas vai, vēl labāk, visu nakti.

4

Pirms pasniegšanas gatavo mērci. Tuncim un kaperiem nolej šķidrumu. Olas novāra, atdala dzeltenumus (baltumi nebūs nepieciešami). Izspiež citrona sulu. Visas sastāvdaļas (izņemot buljonu, sāli un piparus) sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus, bet, pievienojot buljonu, piekoriģē vēlamo mērces biezumu.

5

Gaļu izņem no buljona, ar ļoti asu nazi sagriež plānās šķēlītēs, izklāj uz lēzena šķīvja. Pārlej gaļas šķēles ar mērci, atstājot maliņas nepārklātas. Pārkaisa ar kaperiem un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!