Foto: DELFI
Ja kādam uz palodzes vai siltumnīcā vēl palicis nenovākts baziliks, laiks pieņemt realitāti, ka vasara beigusies un ir pēdējais brīdis gatavot pesto. Šī recepte ir pavisam vienkārša un izdosies arī pilnīgiem iesācējiem virtuvē. Es tāda esmu pilnīgi noteikti. Un tikai trīs sastāvdaļas, ja neskaita garšvielas – ķiploku un sāli.

Recepti varētu izstāstīt vienā teikumā: visu samet blenderī un blendē, kamēr gatavs. Beigās gan ieteicams nogaršot veikumu un nepieciešamības gadījumā pievienot vēl ķiplokus un sāli. Es pievienoju nepilnu tējkaroti sāls (man mājās ir diezgan mazas tējkarotes) un divas brangas ķiploka daiviņas pašā procesa sākumā, un manām garšas kārpiņām tas bija tieši laikā. Kad garša un konsistence apmierina, lieto uzreiz vai saliek mazos trauciņos un noglabā saldētavā.

Tiem, kas virtuvē pieredzējušāki, šis liksies pašsaprotami, bet tiem, kas pie pesto gatavošanas ķeras pirmo reizi, jāpaskaidro, ka baziliku ieteicams vispirms sastampāt vai vismaz plaukstās kārtīgi saspiest un tikai tad likt blenderī. Procesu laiku pa laikam jāpārtrauc, un visas sastāvdaļas jāapmaisa un jāpiespiež tuvāk blendera asmeņiem (šo darbību laikā neaizmirsti atvienot blenderi no strāvas). Kamēr masa vēl nav kļuvusi viendabīga, asmeņi griežoties izsit brīvu vietu sev apkārt un smalcināšana vairs nenotiek.

Lai labi garšo! Man sanāca tā, ka pat esmu lepna citus uzcienāt, un es nekad nebiju gatavojusi pesto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!