Vīnā marinēts cūkgaļas šašliks
Foto: Shutterstock
2.7857 14
4 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg Cūkgaļas kakla karbonāde
Cūkgaļas kakla karbonāde
100 ml
100 ml sausais vīns
sausais vīns
 
Zaļumi: lociņi, kinza, pētersīļi, dilles, baziliks - pēc sirds patikas un pieejamības, galvenais, ka ir daudz
Zaļumi: lociņi, kinza, pētersīļi, dilles, baziliks - pēc sirds patikas un pieejamības, galvenais, ka ir daudz
 
sāls
sāls
Mērcei:
 
tomātu mērce
tomātu mērce
 
adžika
adžika
 
lociņi
lociņi
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ikdienas maltītei
  • Viegla vasaras maltīte
  • Gaļas ēdieni
  • Piknika ēdienu receptes
  • Pasaules Virtuve
  • Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki - diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā - pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" - grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Sauciet mani par izlepušu, bet veikalos pieejamos gatavos marinējumus izvēlos ārkārtīgi reti, gaļu cepšanai gatavoju pati. Mans iecienītākais marinēšanas veids - tā sauktā "ledusskapja marināde", t.i., atveram ledusskapi, atveram garšvielu plauktiņu un raugāmies, kas konkrētajā mirklī uzrunā un kas der gaļas marinēšanai!

    Vismaz tā bija līdz brīdim, kad nogaršoju vīnā marinētu šašliku. Recepti aizguvu no cilvēka, kuru uzskatu par īstu labas garšas pazinēju, - sava vīratēva, kurš, savukārt, to ieguva no kāda gruzīna. Vīnā marinētais šašliks izdodas tik izcils, ka būtu grēks turēt sveci zem pūra un nepadalīties ar recepti.

    Gaļu sagriež vidēja izmēra gabaliņos, zaļumus sasmalcina un samaisa, apmēram trešdaļu zaļumu noliek atsevišķi, tie noderēs beigās.

    Lielā bļodā liek gaļu, pārber ar zaļumiem, pievieno vīnu. Vīna izvēlē galvenais noteikums - tam jābūt sausam! Mans vīratēvs izmanto paša gatavotu ābolu vīnu, bet derēs arī veikalu plauktos atrodamais. Baltu vai sarkanu? Vienalga! Jārēķinās vien ar to, ka sarkanvīns gaļu nokrāsos tumšāku, bet tas taču nekas!

    Kad visas sastāvdaļas saliktas bļodā, uzrota piedurknes un ķeras pie darbietilpīgākā procesa - vīna un zaļumu iemasēšanas gaļā. Jāmīca dūšīgi, lai gaļa uzsūc sevī visu vīnu. Pēc tam gaļai ļauj ievilkties pāris stundiņas.

    Tālāk jau cepšanas jautājums - iekur grilu, sagatavo ogles, gaļu sadur uz iesmiem un ķeras pie cepšanas. Kad gaļa no vienas puses apcepusies, iesmus apgriež un apcepto pusi pārkaisa ar kādu šķipsnu sāls. Kad gaļa ir uzcepusies, ber visu bļodā, pārkaisa vēl ar nelielu šķipsniņu sāls, pārkaisa ar atlikušajiem zaļumiem, visu samaisa un pasniedz ēdājiem. Ja vēlas, pāri var pārbērt arī marinētus sīpolus (tos būs jāpagatavo atsevišķi).

    Jautāsiet, kas tas par šašliku, kuram nav asumiņa? Atbilde pavisam vienkārša - pagatavo asu mērci! Sasmalcina sīpollokus, ber bļodiņā, pārlej ar tomātu mērci, kam pievienota adžika, un visu samaisa. Vīnā marinētā gaļa ar šo mērci ir izcila garšu kombinācija.

    Izmēģini!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form