Kad jaunā kūku entuziaste Kate, tobrīd divpadsmitgadniece, pērn pēc mazo kūku meistaru nometnes mammai sacīja, ka ceps kanēļmaizītes, viņa brīnījās – saldētavā taču vairs nav kārtainās mīklas! "Nē, mamma, es mīklu gatavošu pati, tu tikai raugu nopērc, lūdzu! Es žurnālā atradu labu recepti!" attrauca meita.

Mamma nogrozīja galvu: "Tu gatavosi rauga mīklu? Vai tiešām? Zini, man tā nekad nav izdevusies, nevarēšu tev palīdzēt. Bet, ja esi tik pārliecināta, tad – uz priekšu! Jo iemācās darot."

Dažas stundas vēlāk māju piepildīja nepieklājīgi patīkama smarža – kanēlis, kūstošs cukurs un sviests, kā arī apelsīni. Maizītes no plāts pazuda zibens ātrumā, un jau nākamajā dienā ģimene lūdza Katei, lai atkal uzcep kanēļmaizītes. Un pēc nedēļas – atkal. Un šogad, kad mājās ieripoja ķirbis no kolēģes dārza (šis arī ir tas rudenīgais noslēpums, kas minēts receptes nosaukumā), visi kā viens sauca: "Kate? Vai uzcepsi tās kanēļmaizītes?"

90Minūtes
13Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
80 mlpiens30 gsviests150 gķirbju biezenis50 gbrūnais cukurs350 gmilti1 gab.ola3 TKsausais raugs100 gsviests100 gbrūnais cukurs2 TKmalts kanēlis150 gMaskarpone (bet der arī cits, neitrāls krēmsiers) sula un rīvēta miziņa no pusapelsīna (vai laima, ja vēlas ko skābāku)3 ĒKpūdercukurs

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo ķirbju biezeni – sagriež ķirbi šķēlēs, liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādos, līdz ķirbja mīkstums kļūst krēmīgi mīksts. Atdzesē un sablendē.

2

Lej katliņā pienu un sviestu, silda, līdz sviests izkusis.

3

Palielā bļodā sablendēto ķirbi sajauc ar cukuru. Pievieno pienu, visu samaisa un pievieno olu un raugu.

4

Ķirbja un piena masā pakāpeniski pievieno miltus un visu samīca. Trauku pārklāj ar pārtikas plēvi vai tīru dvielīti un liek siltumā raudzēties vismaz pusstundu.

5

Pēc pusstundas, kad mīklas apjoms dubultojies, to izrullē uz ar miltiem pārkaisītas virsmas.

6

Izrullēto mīklu iesmērē ar mīkstu sviestu un pārkaisa ar cukuru, kas sajaukts ar kanēli. Garšas un aromāta dažādošanai var pievienot arī nedaudz malta kardamona (bet nepārcenties – kas par daudz, tas par skādi!)

7

Caur garāko malu sarullē visu "desā", cenšoties neatstāt starp mīklas un pildījuma kārtām tukšumus jeb spraugas.

8

Sagriež mīklas "desu" aptuveni 4-5 centimetrus biezās šķēlēs (vajadzētu sanākt 12 šķēlēm).

9

Cepamo veidni ietauko ar sviestu un kārto tajā topošās kanēļmaizītes ar apmēram 2 centimetru atstarpēm.

10

Pārklāj veidni ar pārtikas plēvi vai dvielīti un ļauj maizītēm raudzēties 15-20 minūtes.

11

Kad šis laiks pagājis, liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 220 grādos desmit minūtes.

12

Gatavajām maizītēm ļauj nedaudz atpūsties, tikmēr gatavo glazūru. Krēmsieru sajauc ar svaigi spiestu apelsīna sulu, rīvētu miziņu un pūdercukuru. Kate ir gatavojusi arī ar laimu – visi bija priecīgi un laimīgi!

13

Kad glazūra sajaukta, ar to pārsmērē maizītes un ļauj tām atdzist (ne vienmēr tas izdodas, jo ir nepacietīgie, kas grib našķoties tagad un tūlīt!)

Lai labi garšo!

P.S. Jautāsiet, kādēļ Zanes kanēļmaizītes, ja cepa Kate? Jo recepte nākusi no lieliskās kūku cepējas Zanes Tilakas pūra, atrasta žurnālā "Pie Galda!", izmēģināta un palikusi Kates mājās uz palikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!