Foto: DELFI
Īsteni ziemas sezonas dārzeņi satikušies pamatīgā sacepumā – parastos kartupeļus, saldos kartupeļus un ziedkāpostu papildina krēmīga un aromātiska saldā krējuma mērce. Bet visam pāri izteiksmīgais Holandes siers, lai katrs kumoss sierīgi gards.
120Minūtes
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
700 gkartupeļi500 gsaldie kartupeļi500 gziedkāposts1 gab.sīpols3 gab.ķiploka daiviņas1 TKrozmarīns pēc garšassāls pēc garšaspipari pēc garšasolīveļļa250 mlsaldais krējums50 mlpiens1 šķipsnamalts muskatrieksts300 gHolandes siers

Sagatavošana

1

Parastos kartupeļus un saldos kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Parastos kartupeļus liek bļodā un pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties. Saldā kartupeļa šķēlītes noliek malā vēlākam.

2

Ziedkāpostu noskalo, nogriež kacenu un liekās lapas. Tad ar nazi sadala lielākās rozetēs – katru rozeti sagriež plānākās šķēlēs. Atliek malā vēlākam.

3

Sagatavo standarta lielo stikla vai metāla cepeštrauku.

4

Sīpolu smalki, jo smalki sakapā, to pašu izdara ar ķiploka daiviņām. Ņem mērces katliņu un liek uz plīts, tajā ielej nedaudz eļļu un ļauj uzkarst. Katliņā ber sīpola un ķiploka gabaliņus, pārber ar rozmarīnu, sāli un pipariem, un apcep dažas minūtes, lai sīpols būtu nedaudz caurspīdīgs.

5

Tad katliņa saturam pielej saldo krējumu, pienu, apmaisa un ļauj uzmest pirmo burbuli. Saldā krējuma masai pieber šķipsnu malta muskatrieksta, apmaisa un ļauj šķidrumam uzvārīties. Kad tas paveikts, noņem katliņu no karstā plīts riņķa.

6

Ieslēdz cepeškrāsni, lai uzkarst līdz 185 grādiem.

7

Kartupeļa šķēlītes nokāš no ūdens, noskalo lieko cieti un notecina, lai nav slapjas.

8

Cepeštraukā kārto parastā kartupeļa šķēlītes, saldā kartupeļa šķēlītes un pārlej ar saldā krējuma mērci (aptuveni pusi no katliņa satura). Tad virsū izkārto ziedkāposta šķēlītes un pārkaisa ar pusi no siera.

9

Kārto vēlreiz kartupeļus, saldo kartupeli, pārlej ar mērci. Izkārto atlikušos ziedkāposta gabaliņus un visu pārkaisa ar sieru.

10

Kad dārzeņi, mērce un siers salikti cepeštraukā, uzliek tam virsū folijas loksni. Liek krāsnī un cep 45–50 minūtes. Tad noņem foliju un cep vēl 5–8 minūtes, lai sacepuma augša apbrūnē. Ja šķiet, ka dārzeņi vēl pacieti, cep vēl 10 minūtes un pavēro.

Gatavo sacepumu izņem no krāsns un bauda tāpat vai ar kādu gaļas ēdienu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!