Foto: DELFI

Rozīņu kēksiņi (mince pie) ir klasisks britu gardumiņš, ko pie pēcpusdienas tējas sāk uzkost jau novembrī. Ar žāvētiem augļiem pildītie kēksiņi ir vieni no pirmajiem Ziemassvētku gastronomiskajiem priekšvēstnešiem. Gatavošanas laikā smaržo visa māja (brendijs vai rums, ko pievieno pildījumam, padara gatavošanu nenoslēpjamu), un beigās iekosties tikko ceptajā, vēl siltajā Ziemassvētku garšu un aromātu pārbagātajā kēksiņā ir tas pats, kas iekosties pašos Ziemassvētkos.

1440Minūtes
20Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

PILDĪJUMAM:180 ggaišās rozīnes180 gtumšās rozīnes1 gab.ābols2 gab.mandarīni1 gab.apelsīns (arī miziņa)1 gab.citrona miziņa0.5 TKkanēlis5 ĒKbrūnais niedru cukurs3 TKpūdercukurs pēc garšaskardamons100 gbrendijs (vai rums)60 gsviests MĪKLAI:375 gmilti260 gsviests125 gpūdercukurs1 gab.ola1 gab.ola apsmērēšanai pūdercukurs pārkaisīšanai

Sagatavošana

1

Vispirms jāsagatavo pildījums – vismaz diennakti ātrāk. Sakapā, kas kapājams, sagriež, kas sagriežams (būtībā nekapā tikai rozīnes, un visam vajadzētu but tikat lielos vai mazakos gabaliņos), sabārsta visas vēlamās garšvielas un visas sastāvdaļas samaisa lielā bļodā. Bagātīgi slaka ar brendiju, ieberž visā sviestu, tad pārsedz ar foliju un uz vismaz vienu nakti noliek vēsumā, lai garšas un smaržas savelkas. Pildījuma gatavošana atļauj brīnišķīgas improvizācijas iespējas gan sastāvā, gan jo īpaši proporcijās, bet tas jau kļūst skaidrs, uzmetot acis receptei, vai ne.

2

Bļodā pa nakti top Ziemassvētku brīnums, to var sajust nākamajā dienā. Bagātīgā smarža reibina un dara laimīgu, jo tajā ir viss: rozīņu saldums, citrusu spirgtums, brendija reibums, niedru cukura karamelizētais rūgtumiņš, kanēļa un citu garšvielu izsmalcinātie aromāti, – un tas viss sajaucies, saplūdis, sareibinājies un vienojies vienā lielā Ziemassvētku smaržu orķestrī. Un garša... Ak jel! Saldi rūgti, reibinoši kaifīgi. Pati pilnība!

Foto: DELFI
3

Jāteic, ka visa iepriekšminētā dēļ diži vairāk par vienu tādu kēksiņu apēst parasti nemaz neprasās. Un visa augšminētā dēļ pildījums pats par sevi ir populāra dāvaniņa – jo to var izmantot ne tikai kēksiņos, bet visdažādākajos citos veidos. Pievienot karstvīnam, uzlikt uz grauzdiņa vai pankūkām, pa karotītei apēst pie tējas. Visu šo bagātīgo maisījumu ledusskapī var glabāt trīs mēnešus, ledusskapja saldētavā – pat pusgadu. Bet nu turpinām gatavošanu.

4

Mīkla patiesībā diezgan stipri līdzinās smilšu mīklai, un var izlīdzēties arī ar to. Bet kēksiņi var sanākt cietāki. Labāk turēties pie precīzas britu metodes.

5

Vispirms miltus saberž kopā ar sviestu.

6

Pievieno pūdercukuru un olu un visu kārtīgi samīca.

7

Izveido mīklas bumbu, kas stingri turas kopā un cieši ietin to plēvē, liek uz 10 minūtēm vēsumā.

8

Tad mīklu izveltnē un veido mafinu pannai vai kēksiņu formītēm atbilstoša lieluma apļus apmēram 3 milimetru biezumā.

9

Liek apļus pannā vai formītēs, veidojot groziņu formu. Katrā groziņā liek apmēram 2 tējkarotes augļu maisījuma, tā, lai groziņš tiek piepildīts līdz malām. Groziņu malas apsmērē ar sakultu olu.

Foto: DELFI
10

No mīklas izspiež apļus groziņu vāciņiem. To centrā izdara mazus iegriezumus. Meistarīgi ir iegriezt zvaigznītes vai sirsniņas, bet tur jāpatrenējas, pietiks, ja mīklā iegriezīs krustiņus, lai pildījums cepoties var elpot. Vāciņus apsmērē ar sakultu olu.

11

Cep apmēram 200 grādu temperatūrā 20-30 minūtes, kamēr virsiņas zeltainas.

12

Pirms izņemšanas no formītēm, kārtīgi atdzesē.

Foto: DELFI
13

Liekot galdā, pārkaisa ar pūdercukuru. Tā kā mīkla var būt trausla un drupena, labāk pasniegt kopā ar kūku dakšiņām.

Foto: DELFI

Skaistu un gardu svētku gaidīšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!