Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē
Foto: Shutterstock
5.0000 1
4 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
600 g
600 g zivis (pēc izvēles: lasis, menca, jūras asaris, jūras velns vai citas)
zivis (pēc izvēles: lasis, menca, jūras asaris, jūras velns vai citas)
3 l
3 l ūdens
ūdens
2
2 lauru lapas
lauru lapas
3
3 melnie piparu graudi
melnie piparu graudi
200 g
200 g tīģergarneles (saldētas vai svaigas, bet jēlas)
tīģergarneles (saldētas vai svaigas, bet jēlas)
5 ĒK
5 ĒK olīveļļa
olīveļļa
1
1 sīpols
sīpols
4
4 ķiploku daiviņas
ķiploku daiviņas
2
2 burkāns
burkāns
4
4 kartupeļi
kartupeļi
400 g
400 g tomāti
tomāti
250 ml
250 ml baltvīns
baltvīns
1
1 čili pipars
čili pipars
200 g
200 g mīdijas
mīdijas
 
kinzas lapiņas (pasniegšanai)
kinzas lapiņas (pasniegšanai)
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas melnie pipari
melnie pipari
  • Portugāļu nacionālā virtuve
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ikdienas maltītei
  • Viegla vasaras maltīte
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Zivju un jūras produktu zupas
  • Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Smalki sagriež sīpolus, sakapā ķiplokus. Notīra un ripiņās sagriež burkānus. Nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos, noglabā bļodiņā ar ūdeni. Sagriež smalkāk tomātus.

    Lielā katlā, kurā vārīs zupu, lej eļļu un sakarsē. Pievieno sīpolus un apcep, līdz tie caurspīdīgi, pievieno ķiplokus, karsē vēl minūti, tad pievieno burkānus. Uz neliela karstuma sutina apmēram 10 minūtes, šad tad pamaisot. Pēc tam pievieno kubiņos sagrieztos kartupeļus un tomātus, pielej vīnu. Turpina sutināt vēl 10 minūtes, ik pa brīdim apmaisot.

    Tikmēr citā katlā liek zivis, aplej ar 3 litriem ūdens, pievieno lauru lapas, piparu graudus un sāli. Strauji uzvāra ūdeni un uz nelielas uguns vāra zivis gatavas, apmēram 10 - 15 minūtes (atkarībā, cik lielas zivis). Kad zivis gandrīz gatavas, pievieno garneles un vāra vēl apmēram 1 - 2 minūtes, līdz garneles kļūst sarkanas.

    Gatavās zivis uzreiz izkāš caur sietiņu, buljonu saglabājot un lejot uz dārzeņiem. Pagaršo buljonam sāli un piparus, pievieno uz pusēm pārgrieztu čili. Ļauj zupai uz lielas uguns strauji uzvārīties, tad noregulē nelielu karstumu un vāra 30 - 45 minūtes, līdz dārzeņi jūk laukā. Ja vēlas zupu maigāku, čili pievieno bez sēklām.

    Tikmēr attīra zivis no asakām, cenšoties saglabāt palielus gabalus, iztīra garneles no čaulām. Zivis un garneles noglabā. Īsi pirms zupas pabeigšanas mīdijas noskalo tīras.

    Kad dārzeņi mīksti un izjukuši, ar blenderi sakuļ gludu biezzupu. Vēlreiz uzvāra, pievieno mīdijas (tikai tās, kuras ir cieši aizvērtas). Kad mīdijas atveras, tās ir gatavas. Ja kāda mīdija nav atvērusies, to izmet laukā. Zupai pievieno zivis un garneles, uzkarsē, līdz zupa uzmet burbuli un pasniedz, rotājot ar kinzas lapiņām.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form