Foto: Shutterstock
Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.
60Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
600 gzivis (pēc izvēles: lasis, menca, jūras asaris, jūras velns vai citas)3 lūdens2 lauru lapas3 melnie piparu graudi200 gtīģergarneles (saldētas vai svaigas, bet jēlas)5 ĒKolīveļļa1 sīpols4 ķiploku daiviņas2 burkāns4 kartupeļi400 gtomāti250 mlbaltvīns1 čili pipars200 gmīdijas kinzas lapiņas (pasniegšanai) pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari

Sagatavošana

1

Smalki sagriež sīpolus, sakapā ķiplokus. Notīra un ripiņās sagriež burkānus. Nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos, noglabā bļodiņā ar ūdeni. Sagriež smalkāk tomātus.

2

Lielā katlā, kurā vārīs zupu, lej eļļu un sakarsē. Pievieno sīpolus un apcep, līdz tie caurspīdīgi, pievieno ķiplokus, karsē vēl minūti, tad pievieno burkānus. Uz neliela karstuma sutina apmēram 10 minūtes, šad tad pamaisot. Pēc tam pievieno kubiņos sagrieztos kartupeļus un tomātus, pielej vīnu. Turpina sutināt vēl 10 minūtes, ik pa brīdim apmaisot.

3

Tikmēr citā katlā liek zivis, aplej ar 3 litriem ūdens, pievieno lauru lapas, piparu graudus un sāli. Strauji uzvāra ūdeni un uz nelielas uguns vāra zivis gatavas, apmēram 10 - 15 minūtes (atkarībā, cik lielas zivis). Kad zivis gandrīz gatavas, pievieno garneles un vāra vēl apmēram 1 - 2 minūtes, līdz garneles kļūst sarkanas.

4

Gatavās zivis uzreiz izkāš caur sietiņu, buljonu saglabājot un lejot uz dārzeņiem. Pagaršo buljonam sāli un piparus, pievieno uz pusēm pārgrieztu čili. Ļauj zupai uz lielas uguns strauji uzvārīties, tad noregulē nelielu karstumu un vāra 30 - 45 minūtes, līdz dārzeņi jūk laukā. Ja vēlas zupu maigāku, čili pievieno bez sēklām.

5

Tikmēr attīra zivis no asakām, cenšoties saglabāt palielus gabalus, iztīra garneles no čaulām. Zivis un garneles noglabā. Īsi pirms zupas pabeigšanas mīdijas noskalo tīras.

6

Kad dārzeņi mīksti un izjukuši, ar blenderi sakuļ gludu biezzupu. Vēlreiz uzvāra, pievieno mīdijas (tikai tās, kuras ir cieši aizvērtas). Kad mīdijas atveras, tās ir gatavas. Ja kāda mīdija nav atvērusies, to izmet laukā. Zupai pievieno zivis un garneles, uzkarsē, līdz zupa uzmet burbuli un pasniedz, rotājot ar kinzas lapiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!