Žureks – paģiru zupa poļu gaumē
Foto: Shutterstock
3.0000 3
8 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
IERAUGAM
115 g
115 g rudzu milti
rudzu milti
200-250 g
200-250 g rudzu vai saldskābmaizes atgriezumi
rudzu vai saldskābmaizes atgriezumi
2
2 ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
500 ml
500 ml silts ūdens
silts ūdens
ZUPAI
500 ml
500 ml ieraugs
ieraugs
2 l
2 l ūdens
ūdens
600 g
600 g poļu baltā desa vai kupāti
poļu baltā desa vai kupāti
1
1 sīpols
sīpols
2
2 kartupeļi
kartupeļi
2
2 ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
5-6
5-6 piparu graudi
piparu graudi
1
1 lauru lapa
lauru lapa
4
4 vārītas olas
vārītas olas
1 TK
1 TK majorāns
majorāns
pēc garšas
pēc garšas sāls un malti melnie pipari
sāls un malti melnie pipari
 
skābs krējums pasniegšanai
skābs krējums pasniegšanai
  • Biezzupas un krēmzupas
  • Gaļas zupas
  • Ikdienas maltītei
  • Lieldienu receptes
  • Launags
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Poļu nacionālā virtuve
  • Žureks ir viena no populārākajām poļu zupām – garda un arī latviešu garšas kārpiņām tīkama. Pateicoties skābenajai garšai un tādām spēcinošām sastāvdaļām kā desiņas un vārītas olas, žureks labi palīdz atgūt spēkus pēc jestrākas svinēšanas. Galvenais šajā zupā ir ieraugs. Polijā to var nopirkt teju katrā veikalā, pildītu pudelēs un pat tetrapakās, bet ieraugs ir pavisam vienkārši pāris dienās pagatavojams arī mājas apstākļos, izmantojot rudzu miltus un rupjmaizi.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Gatavo ieraugu. Visas sastāvdaļas liek piemērota tilpuma burkā, pārlej ar siltu ūdeni. Burkai uzliek vāku un noliek raudzēties istabas temperatūrā. Katru dienu noņem vāku un apmaisa burkas saturu. 4-5 dienā izkāš ieraugu caur sietu vai marli.

    Gatavo zupu. Katlā lej ūdeni un uzkarsē. Pievieno sakapātas vai caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas, smaržīgos piparus, lauru lapu, nomizotu sīpolu un liek vārīties desas, vārot tās 15-20 minūtes uz nelielas liesmas.

    Izkāš buljonu, izņem desas un lej buljonu atpakaļ katlā. Pievieno ieraugu, sāli, piparus, majorānu, nelielos kubiņos sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz šķidrums sāk burbuļot, turpina karsēt vēl 7-10 minūtes uz nelielas liesmas, līdz kartupeļi ir mīksti.

    Desas sagriež ripiņās. Vārītās olas noloba, sagriež uz pusēm vai ceturtdaļās.

    Lej zupu bļodās, pievieno desas un olas. Pasniedz ar skābo krējumu.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form