Foto: Pernod Ricard Latvia
Tuvojas Jaunais gads - laiks, kad tik ļoti gribas pārsteigt savus tuvos ar garšīgu, interesantu un īpaši izsmalcinātu maltīti. Var doties uz restorānu, bet var arī ņemt talkā Latvijas labāko pavāru padomus un maltīti gatavot mājās. Viens no senākajiem Francijas konjaka namiem "Martell", kas lepojas ar 300 gadu vēsturi, piedāvā izmēģināt jaunas garšu buķetes, gatavojot ēdienus, kuru receptēs izmantots konjaks.

Receptes sagatavojis restorāna "Ferma" šefpavārs Māris Astičs, laužot stereotipus, ka konjaku var baudīt tikai dzerot. Iespējams, receptes prasīs nedaudz pacietības pagatavošanas laikā, tomēr rezultāts būs pūļu vērts.

Jūras velšu sacepums ar tomātiem sojas mērces glazūra (attēlā)

Nepieciešams:
(4 porcijām)
400 g kalmāru
8 garneles
8 mazie astoņkāji
600 g laša filejas
600 g āte
600 g tuncis
8 jūras ķemmītes
4 tomāti

1 kg tomātu savā sulā
1 glāze baltvīna "Jacob's Creek Sauvignon Blanc"
2 sīpoli
1 ķiploki
1 citronzāle 5 g ingvers
sojas mērce, paprika, kukurūza, kabacis un pākšaugi
50 ml konjaka "Martell"

Pagatavošana:

Kalmāru sagriež gredzenos, garneles notīra, lasi un āti sagriež gabaliņos, visas jūras veltes liek bļodā, pievieno sāli, piparus, citronzāli, ingveru un pārlej sojas mērci, atstāj visu iemarinēties uz 30 minūtēm. Sīpolus, ķiplokus un garšaugus liek pannā sautēties, pievieno glāzi "Jacob's Creek" baltvīna un vāra. Pēc 30 minūtēm pievieno tomātus savā sulā, un, kad novārījies, pievieno sojas mērci, piparus un kubiņos sagrieztus mizotus tomātus, maurlociņus.

Izņem no marinādes jūras veltes un visu apcep uz sakarsētas pannas, pievienojot pusi konjaka, apsvilina. Pievieno dārzeņus un viegli sautē, pievienojot marinādi. Pasniedzot pārlej ar sojas mērci un tomātu sautējumu.

Piedevās var pasniegt uz karstas pannas apgrilētus cherry tomātus, papriku un kukurūzu ar sāli un pipariem. Pārlej ar "Martell" konjaku un aizdedzina pirms pasniegšanas. Ja vēlas, klāt var pagatavot arī svaigu lapu salātus, tad šo ēdienu varam baudīt kā jūras velšu salātus.

Makarūna destrukcija (šokolādes muss, šokolādes putas, karamelizētas mandeles, mandarīnu saldējums, smiltsērkšķu gēls)

Šokolādes muss

Nepieciešams:

170 g šokolāde 85%
150 g salds krējums
150 g pūdercukurs
4 olas

Pagatavošana

Šokolādi, saldo krējumu un pusi no pūdercukura silda ūdens peldē līdz viendabīgai masai. Paralēli tam, olas baltumu atdala no dzeltenuma, un otru pūdercukura daļu puto kopā ar dzeltenumu līdz masa gaisīga. Olas baltumu saputo atsevišķi. Olas dzeltenumam ar cukuru pievieno ūdens peldē izkausēto masu, visu puto līdz viendabīgai masai, pievieno un iemaisa olas baltumu.

Smiltsērkšķu gēls

Nepieciešams:
500 g smiltsērkšķu sula (bez saldinātāja)
500 g ūdens
200 g cukurs
8 g agars

Pagatavošana

Ūdeni, sulu un cukuru liek katliņā, visu uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai. Tad iemaisa agaru, visu lej metālā formā, to atdzesē, kamēr sarecējis. Tad masu liek blenderī un blendē, kamēr tā kļūst viendabīga.

Smiltsērkšķu un apelsīnu sulas saldējums

Nepieciešams:

6 olas
200 g piens
400 g salds krējums
500 g mandarīnu sula
250 g apelsīnu sula
1 vaniļas pāksts
300 g cukurs
50 ml konjaks "Martell"

Pagatavošana

Olas viegli sakuļ, pievieno pienu, saldo krējumu, visu liek vakuuma maisā un vāra cirkulatorā 75 grādu temperatūrā 1 stundu. Pēc tam liek masu atdzesēt aukstā ledus ūdenī. Kad tā atdzisusi, to sablendē un lej caur sietu. Mandarīnu sulu uzvāra kopā ar cukuru un atdzesē. Svaigi spiestu apelsīnu sulu uzvāra ar cukuru, atdzesē un pievieno vaniļas pāksti. Abas sulas pievieno saldā krējuma masai, pievieno konjaku, samaisa un masu saldē.

Karamelizētas mandeles

Nepieciešams:

200 g mandeļu skaidas
50 g cukurs
50 g sviests

Pagatavošana

Mandeles apgrauzdē krāsnī 1800, 5 - 6 minūtes. Cukuru ar sviestu kausē uz pannas, pievieno mandeles un visu karamelizē, līdz cukurs ir kristalizējies un mandeles ieguvušas zeltainu krāsu. Tās ber traukā un atdzesē.

Šokolādes putas

Nepieciešams:

67 g cukurs
sāls – ceturtā daļa tējkarotes
9 g piena pulveris
159 g piens
159 g ūdens
77 g šokolāde (55%)
57 g šokolāde (80%)
4 g želatīns
50 ml konjaks "Martell"

Pagatavošana

Cukuru samaisa ar sāli un piena pulveri, visu samaisa kopā ar šokolādēm. Sajauc pienu ar ūdeni un uzsilda, pārlej pāri sausajiem produktiem, pievieno konjaku. Želatīnu briedina, atdzīvina un pievieno pie masas. Visu uzblendē ar rokas blenderi, lej caur sietu. Masu pilda konditorejas sifonā un iepilda tajā divus CO2 baloniņus.

Mandeļu cepums

Nepieciešams:

150 g cukurs
180 g pūdercukurs
200 g mandeļu milti
140 g olu baltumi (aptuveni no 4-5 olām)
20 g olu baltums atsevišķā traukā (aptuveni puse no viena olas baltuma)
Krāsviela – dažas piles

Pagatavošana

Traukā, kurā ielieti 20 g olas baltuma, pievieno krāsvielu un atstāj to izšķīst. Vislabāk to darīt šādā veidā, jo iesijāta krāsviela pie sausajām sastāvdaļām var radīt pleķus, svītras un nevienmērīgu krāsojumu.

Lielākā bļodā lej 140 g olu baltumus un palūko vai nav kāds kunkulītis - tos labāk izņemt. Ar rokas mikseri tos puto lēnā režīmā, un, kad parādījušās putas, tad pamazām pievieno cukuru. Nemainot miksera ātrumu, puto, ik pa brīdim pieberot cukuru, tā turpinot, līdz masa kļuvusi bieza un gluda.

Bļodā ar sausajām sastāvdaļām (mandeļu milti un pūdercukurs) pievieno olu baltumu ar krāsvielu, kas bija atlikts mazajā traukā. Tad pamazām pievieno saputoto olu baltumu, droši iemaisot to masā.

Masu pilda konditorejas maisā un un spiež uz iepriekš sagatavotām pannām. Atstāj makarūnus žāvēties istabas temperatūrā uz 30-40 minūtēm. Pēc tam cep 1500 15 minūtes. Makarūnos pilda smiltsērkšķu gēlu.

Visas sagatavotās sastāvdaļas izkārto uz šķīvja un bauda kopā ar "Martell" konjaku.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.

ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!