Foto: Shutterstock
Mūsdienu cilvēka vērtību sistēmā ir skaidri nodalīti veselīgie un kaitīgie produkti. Pirmos visbiežāk vaino izteiktas garšas trūkumā, savukārt otros – peļ par izteiksmīgo garšu, kas kaitē veselībai. Tieši pārliecība par to, ka viss veselīgais ir negaršīgs, bet viss garšīgais ir ne pārāk veselīgs, daudziem no mums mazina vēlmi pievērsties veselīga uztura sistēmai. Par laimi, ir izņēmumi – tādi pārtikas produkti, kas var lepoties ar brīnišķīgu garšu un absolūti izcilu vērtīgo īpašību kopumu. Runa ir par pākšaugiem.

Vai zināt terminu "umami"? Burtiskā tulkojumā no japāņu valodas šis vārds nozīmē "brīnišķīga garša" vai "patīkami pikanta garša", un tā ir viena no piecām garšas niansēm – līdzās sāļam, skābam, saldam un rūgtam. Tieši umami ir šī piecinieka karalis, kas darbojas kā patīkamas garšas pastiprinātājs. Izrādās, ka tieši pākšaugos ir ļoti daudz umami. Aplūkosim vērīgāk šo produktu grupu?

"Delfi" sadarbībā ar franču zīmola "Bonduelle" pārstāvjiem aizsāk rakstu sēriju, kurā mēģināsim no jauna atklāt pākšaugus – pārtikas produktu ar milzīgu un līdz šim nepietiekami novērtētu potenciālu.

Zirņi, lēcas, pupiņas un desmitiem citu pākšaugu pārtikā izmantoti vēl krietni pirms mūsu ēras. Tolaik cilvēki šo ēdienu izvēlējās, jo tas ir spēcinošs un barojošs, bet mūsdienās noskaidrots, ka pastāv krietni vairāk iemeslu, kādēļ pākšaugus jāiekļauj ikdienas ēdienkartē.

Pirms pāris gadiem pie lasītājiem nonāca jau par bestselleru kļuvusī amerikāņu pētnieka Dena Betnera grāmata par ilggadējiem pētījumiem tā dēvētajās "zilajās zonās" jeb pasaules reģionos ar vislielāko ilgdzīvotāju koncentrāciju. Vairākās vietās visā pasaulē – Itālijas salā Sardīnijā, Okinavas prefektūrā Japānā, Loma Linda kopienā Kalifornijā, Nikojas pussalā Kostarikā – iedzīvotāji daudz retāk slimo un biežāk dzīvo līdz 100 gadiem un pat ilgāk. Zinātnieku grupa rūpīgi izpētījusi šo ļaužu dzīvesveidu un ēšanas kultūru, lai noskaidrotu ilgdzīvošanas noslēpumu. Lai gan katrai no šīm "zilajām zonām" ir sava individuālā recepte, ir kādaes lieta, kas reģionus apvieno – uztura pamatā līdzās dārzeņiem un graudaugiem ir pākšaugi.

Šajā faktā nav nekā pārsteidzoša. Zinātnieki jau pirms krietna laika pierādījuši pākšaugu augsto uzturvērtību, saucot tos par superproduktu jeb "superfood". Visi pākšaugu saimes pārstāvji ir bagātīgs proteīna, dzelzs un antioksidantu avots.

Daudz šķiedrvielu, zems tauku saturs – ideāla kombinācija veselīgam, sabalansētam uzturam un svara kontrolei.

Jau ar šo vien pietiktu, lai pākšaugus atzītu par vienreizēji vērtīgu produktu, bet ir vēl kāds ne mazāk svarīgs fakts – to audzēšana ir videi nekaitīga. Nav noslēpums, ka, lai iegūtu kaut vienu kilogramu jebkura produkta, ir jāpatērē noteikts resursu apjoms. Ieskaitot ūdeni, šo ārkārtīgi vērtīgo dabas resursu. Izrādās, pākšaugiem nav nepieciešama bagātīga laistīšana, tādēļ tos var audzēt pat ļoti sausos reģionos. Tāpat, tā kā šie kultūraugi bagātina augsni ar slāpekli un ir mazāka nepieciešamība pēc mākslīgā mēslojuma, siltumnīcas efektu izraisošās gāzes gaisā nonāk mazāk.

Viss minētais neapšaubāmi ir svarīgs, bet neaizmirsīsim par galveno – pākšaugi ir ļoti daudzveidīgi, tie brīnišķīgi sader gandrīz ar jebkuru ēdienu un patiks pat visizsmalcinātākajiem gardēžiem. Vērtīgi ķermenim, vērtīgi planētai un gluži vienkārši – ļoti garšīgi!

Sadraudzējies ar daudzveidīgajiem pākšaugiem un izmēģini kādu no šīm receptēm ar "Bonduelle" produktiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!