Foto: Shutterstock
Saldētava nereti ir tā vieta mājās, ko tīrām nelabprāt. Tehnoloģijas mūsdienās attīstās neiedomājamos tempos, tādēļ padomu vaicājām sadzīves tehnikas zīmola "Electrolux'' pārstāvjiem, kā tās atvieglo saldētavas tīrīšanu un kas jāņem vērā, ja tev joprojām uzticīgi kalpo pirms vairākiem gadiem iegādātais ledusskapis.

Ja atminamies vecākās paaudzes ledusskapjus, to tīrīšana un kopšana aizņēma vairākas stundas – atkausēšana, iztīrīšana un gaidīšana, kad saldētava atkal atgūs piemērotu temperatūru. Turpmākajās rindās atradīsi padomus, kā vispareizāk veikt tīrīšanu un ko nepavisam nav ieteicams darīt.

Atkausē un samazini elektrības rēķinu

Mūsdienās vairums ledusskapju ir aprīkoti ar dažādām tehnoloģijām, un, pateicoties tām, saldētavas tīrīšana kļuvusi daudz vienkāršāka. Piemēram, ledusskapji ar saldētavu var būt aprīkoti ar TwinTech® FrostFree sistēmu, kas ne tikai parūpējas par to, lai saldētavā neveidojas apledojums, bet arī saglabā optimālu mitruma līmeni ledusskapī. Šādas saldētavas īpaši atkausēt nav nepieciešams, tomēr ieteicams vismaz reizi gadā ledusskapi atvienot no elektrības padeves un saldētavu iztīrīt.

Ja runājam par vecākiem ledusskapjiem vai saldētavām atsevišķi, tad tās jātīra, līdzko ledus kārtiņa sasniegusi trīs līdz piecus milimetrus. Ņem vērā, ka atkausēšana ir jāveic ne tikai, lai atbrīvotos no ledus, netīrumiem un smakas, bet arī veiktspējas uzlabošanas un elektroenerģijas patēriņa samazināšanas nolūkos.

Foto: Shutterstock

Atvieno no rozetes

Pirms ķeries klāt saldētavas uzkopšanai, sagatavo aukstuma kastes vai arī atkausē to ziemā, kad ārā ir vēss – tad atliks vien produktus ielikt lielā bļodā vai kādā citā ietilpīgā traukā un novietot uz balkona vai palodzes.

Kad saldētava un ledusskapis atbrīvoti no produktiem, ierīce ir jāatslēdz no elektrības. Ja saldētava apledojusi – būs vien pacietīgi jāgaida, kad tā atkusīs. Likt tajā bļodas ar karstu ūdeni nav ieteicams, un nekādā gadījumā saldētavu nedrīkst kausēt ar fēnu, ventilatoru vai atkausējošajiem aerosoliem. Atstāj ledusskapja un saldētavas durvis pusvirus un uz grīdas izklāj mitrumu uzsūcošas drānas vai novieto trauku, kurā notecēt ūdenim.

Foto: Shutterstock

Tīrīšana bez liekām raizēm

Kad saldētava ir atkausēta – ķeries klāt tās tīrīšanai! Saldētavas iekšpuses un to piederumu tīrīšanai izmanto remdenu ūdeni un neitrālus tīrīšanas līdzekļus, piemēram, īpaši ledusskapja tīrīšanai paredzētus līdzekļus. Ja ir nepieciešamība, tīrīšanai paredzētajam ūdenim pievieno divas ēdamkarotes etiķa – tas palīdzēs atbrīvoties no nepatīkamajām smakām. Pēc tam saldētavas iekšpusi noslauki ar papīra dvieli, ieliec atpakaļ tvertnes un plauktiņus, kā arī ieslēdz saldēšanas režīmu.

Saldētavas tīrīšanai neizmanto abrazīvus līdzekļus – asus sūkļus vai pulverus, tāpat neaizraujies ar saldētavas labošanu: ierīces dzesēšanas bloks var saturēt ogļūdeņradi, tādēļ apkopi vajadzētu uzticēt tikai kvalificētiem speciālistiem.

Vēl citus padomus, kā atbrīvoties no ledus kārtas saldētavā, atradīsi šajā rakstā.

Ar speciālistu ieteicams sazināties, ja:

  • ir problēmas ar saldētavas darbību, piemēram, aizmugurējā ierīces siena kļūst silta, tajā regulāri rodas apledojums, ledusskapja nodalījumā nedarbojas dzesēšanas funkcija, ierīce nesaldē, veidojas mitrums vai kondensāts;
  • saldētavā rodas neierasts troksnis, piemēram, burbuļošana, svilpjoši trokšņi vai čaukstoņa un dūkoņa;
  • saldētavā regulāri atskan klauvējieni (2-3 reizes sekundē);
  • dzirdi tecēšanas vai pilēšanas troksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!