Autortiesību uzraugi AKKA/LAA ir izsūtījusi tirgotājiem vēstules, draudot ar represijām, ja autortiesību atlīdzības par tukšo datu nesēju tirdzniecību netiks nomaksātas saskaņā ar jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem, kurus nozares pārstāvji uzskata par absurdiem, šodien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".
AKKA/LAA pieprasījusi tirgotājiem iesniegt informāciju par importētajiem tukšajiem materiālajiem nesējiem un reproducēšanai izmantotajām iekārtām, kas importēti pēc 1.maija, un draudējusi ar vēršanos Valsts ieņēmumu dienestā un tiesā, ja šī informācija netiks sniegta līdz jūnija beigām. AKKA/LAA arī draud ar policijas, robežsardzes mobilo vienību un aģentūras darbinieku pārbaužu reidiem tirdzniecības vietās.

Kā raksta "Dienas Bizness", vairumtirgotāji milzīgās autortiesību atlīdzības dēļ apsver iespēju pārtraukt CD matricu ievešanu.

Tirgotāji uzskata, ka noteikumiem nav objektīva pamata, jo vairākās Eiropas valstīs atlīdzība no tukšajiem datu nesējiem netiek iekasēta vispār, citās ES valstīs tā tiek iekasēta tikai par atsevišķām datu nesēju grupām, bet par cietajiem diskiem atlīdzība netiek iekasēta nekur.

Tāpat noteikumos atlīdzības lielumu aprēķinos un iekasēšanas kārtības procedūru izstrādē pieļautas vairākas rupjas kļūdas, uzskata tirgotāji.

Maksājot atlīdzības, Latvijas datortehnikas ražotāji varētu kļūt nekonkurētspējīgi ar kaimiņvalstu uzņēmumiem, jo mūsējiem komponentu izmaksu pieauguma dēļ jāpaaugstina cenas. Tādējādi, piemēram, Lietuvā komplektēti datori Latvijā turpmāk varētu maksāt lētāk un būtiski graut godīgas konkurences apstākļus, uzskata Latvijas Datortehnoloģiju asociācijas izpilddirektors Dzintars Zariņš.

Savukārt Kultūras ministrijas Autortiesību un blakustiesību nodaļas vadītājs Guntis Jēkabsons laikrakstam paudis viedokli, ka tirgotājiem nav pamata celt pretenzijas. Ministru kabineta noteikumi esot izstrādāti, ņemot vērā Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā un balstoties uz tās valstu praksi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!