Foto: Reuters/Scanpix

Protestējot pret Ķīnas valdības piekopto „ciešo savu pilsoņu kontrolēšanu”, pasaulslavenā hakeru grupa „Anonymous” ir uzlauzusi teju 500 Ķīnas vietņu, starp kurām ir valdības iestāžu, valsts uzņēmumu un citu prominentu organizāciju mājas lapas.

Uzlauztajās vietnēs hakeri atstājuši atstājuši ziņojumus, kuros skaidrojuši savas rīcības motīvus un aicinājuši Ķīnas tautu iesaistīties „Anonymous" kustībā, kā arī pašiem veikt protesta akcijas pret pastāvošo režīmu. „Dārgā Ķīnas valdība, jūs neesat mūžīga, šodien tiek uzlauztas mājaslapas, rīt tas būs jūsu režīms, kas kritīs," teikts paziņojumos.

Ķīna tiek uzskatīta par visvairāk internetu kontrolējošo valsti pasaulē. Tīmekļa uzraudzība tiek organizēta ar sistēmas, kas tiek saukta par Lielo Ķīnas Ugunsmūri, palīdzību. Sistēma uzrauga gan to, ko ļaudis drīkst apmeklēt internetā, gan to, par ko notiek sarunas. '

Uzlauztajās vietnēs „Anonymous" arīdzan iekopējuši saites uz lapām ar padomiem, kā cilvēkiem izvairīties no tā, ka iespējams izsekot, ko viņi dara internetā. Tomēr novērots, ka lielākā daļa no padomiem esot angliski, tāpēc nav īsti skaidrs, cik ļoti tas var palīdzēt vienkāršajam ķīnietim.

"Delfi" jau ziņojuši par vairākām "Anonymous" akcijām, kas tiek rīkotas pret dažādām institūcijām, pārsvarā tādām, kas veicina vai iestājas par lielāku cenzūru un stingrāku uzraudzību tīmeklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!