Mājā visbiežāk gribas to labāko, to ātrāko un to ērtāko. Izņēmums nav arī datori, kas jau kļuvuši par neatņemamu mājas elektronikas un digitālās vides sastāvdaļu. Definēt, kāds varētu būt visiemērotākais dators darbam un izklaidei mājā, ir neiespējami, taču zelta vidusceļš vienmēr ir.
Izskats

Patiess prieks ir novietot uz galda datoru, kas ir ērti sakomplektēts un kura komplektā iekļautās sastāvdaļas visas ir viegli izpakojamas. Pozitīvas emocijas raisa arī gaumīgi un pārdomāti izvēlētās komponenšu krāsas un dizains. Datorā ir pilnībā ieturēta sudrabota un melna krāsa, tas attiecas arī uz peli, tastatūru un nelielo audio sistēmu. Šāda iekārta noteikti labi izskatīsies mājīgā vidē, iespējams, tas ir tieši dizaina un krāsu nopelns. Pat peles paliktnis ir pieskaņots visam datoram un ir sudraboti pelēkā krāsā, nevis, piemēram, sarkans. Sistēmbloka priekšpusi rotā melna krāsa ar melnu DVD iekārtu.

Sistēmbloks SEN, kas tik ļoti raksturīgs kompānijai Capital, ir aprīkots ar izslēgšanas/ieslēgšanas un atsāknēšanas taustiņiem. Diemžēl USB pieslēgvietas korpusa priekšpusē nav.

Aprīkojums

Šo mājas datoru darbina jaudīgais Intel Pentium 4 procesors ar divu gigahercu takts frekvenci. Pamatplate atbalsta visas jaunākās datortehnoloģijas, un ar datora uzlabošanu nekādām problēmām nākotnē nevajadzētu būt. Lai gan dators ir aprīkots ar Western Digital 40 GB ATA100 cieto disku, pamatplate atbalsta arī SATA tehnoloģiju, lietotāja ērtībām komplektam pievienots arī SATA kabelis.

Problēmu nebūs arī visiem tiem, kam aktuāli ir veidot informācijas kopijas, mp3, filmu vai kādus citus diskus izmantojot kompaktdisku matricas. Tieši tas pats attiecināms uz DVD cienītājiem, jo par visu iepriekš teikto rūpēsies Lite-On DVD/CD-RW iekārta. GeForce FX 5200 videokarte visiem kaislīgiem spēļu cienītājiem būs par vāju, taču ne tik prasīgu spēlmaņu vajadzības tā noteikti kādu laiku apmierinās.

Ērti grozāms un patīkams ir Hyundai 17 collu monitors, kas gan izskatās mazs, bet labi sader ar sistēmbloku.

Lietojamība

Šis konkrētais komplekts ir aprīkots ar RedHat Linux operētājsistēmu un OpenOffice. Lietotājam, kas jau kādu laiku strādā ar Windows, būs ļoti grūti adaptēties jaunajā vidē. Ļoti ērta ir Labtec tastatūra un Logitech optiskā pele ar rullīti. Tastatūra ir aprīkota ar dažiem papildu multimediju taustiņiem, kas atvieglos darbu ar internetu un audio diskiem.

Iekārta nodrošina pilnvērtīgu darbu gan ar lietišķiem dokumentiem, gan multividi. Pilnīgi droši varēs skatīties filmas, strādāt ar grafiskajām un audio programmām. Par to, kā savienot datora komponentes, izlasāms latviešu valodā ilustrētā pamācībā.

Lai gan nepierastais sistēmas vides izskats var mulsināt, operētājsistēma ir aprīkota ar vairākām noderīgām lietojumprogrammām, kas nebūs atsevišķi jāinstalē, turklāt nekas nebūs jāmaksā.

Secinājumi

Vizuālais tēls noteikti ir šā datora trumpis. Pārdomātas sastāvdaļas un krāsas labi atbilst priekšstatam par mājas datoru. Ir viss nepieciešamais darbam ar video, attēliem un skaņu. Uzmanīgi vajadzētu izvēlēties operētājsistēmu, jo, piemēram, atšķirīgās vides mājā un darbā var radīt neērtības. Prasīgie spēļu cienītāji datorā pirmo nomainīs videokarti.

Tehniskie parametri

Procesors2,0 GHz Intel Pentium 4
Operatīvā atmiņa256 MB DDR 333 MHz
Cietais disks40 GB Western Digital ATA
Diskešu iekārta 1,44 MB 
KompaktdiskdzinisDVD-R/CD-RW Lite-On
Skaņas karteIntegrēta
Tīkla karte10/100 Mbit Linksys
Video karte128 MB nVidia GeForce FX 5200
Pieslēgvietas4x USB, paralēlā, seriālā, PS/2, MIDI skaņas sistēma, LAN, RGB, DVI
KorpussCapital SEN
TastatūraLabtec Iternet Desktop, RUS
PeleLogitech B58, Optical
OperētājsistēmaRedHat Linux
MonitorsHyndai ImageQuest Q770
SkandasKinyo SA-903
Aptuvenā cena (Ls)500

Plusi

  • Izskats.
  • Aprīkojums multimediju vajadzībām.
  • Instalēta bezmaksas programmatūra.

Mīnusi

  • Nav priekšējā panelī izvadītas USB un skaņas pieslēgvietas.

Pateicamies par piegādāto tehniku firmai Capital.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!