Foto: Publicitātes foto
Lai veicinātu vēsturisko ēku atjaunošanu, Rīgas Centra attīstības biedrība aicina ikvienu interesentu piedalīties tiešsaistes diskusijā "Vēsturiskās ēkas – nenovērtēta vērtība". Vebinārā būs iespējams uzzināt, kāds ir Eiropas Savienības skatījums uz vēsturisko ēku renovācijām, kāds ir tām piešķirtais finansējums, kāda situācija šajā nozarē ir Rīgā un Latvijā kopumā, kā arī būs iespēja iepazīsties ar nozares problemātiku un tendencēm.

17. februārī no pulksten 14.00 līdz 16.00 vebinārs būs skatāms portālā Delfi.lv un Rīgas Centra attīstības biedrības un Eiropas Parlamenta deputātes Prof. Ineses Vaideres sociālajos tīklos. Vebināra moderators – pilsētplānošanas eksperts un antropologs Viesturs Celmiņš.

"Rīgas centra apkaimē, kā arī citur Rīgā un Latvijā ir daudz vēsturisko namu – koka un mūra ēku, kam nepieciešams atbalsts komunikāciju nomaiņai vai citām vajadzībām, bet jau izsenis tas netiek ņemts vērā. Tā rezultātā vēsturiskā vērtība iet bojā, bet nesakārtotās un bīstamās ēkas veido arvien nevēlamāku vidi dzīvošanai, veicinot suburbanizāciju. Izskanot terminiem "klimata pārmaiņas un ilgtspējība", par prioritāti tiek izvirzītas padomju blokmājas un to siltināšana, aizmirstot par koka un mūra ēku vēsturisko mantojumu," norāda Rīgas Centra attīstības biedrības valdes loceklis Toms Krilovs.

Vebinārā piedalīsies Eiropas Parlamenta deputāte un Eiropas renovāciju vēstniece Latvijā prof. Inese Vaidere, kura iepazīstinās diskusijas dalībniekus ar Eiropas skatījumu uz vēsturisko ēku renovācijām. "Vēsturisko ēku renovācija ir būtiska daļa no Eiropas renovāciju viļņa. Šīs ēkas, kas celtas 19.gs un 20.gs pirmajā pusē, ir ne tikai Rīgas, bet arī daudzu citu pilsētu galvenā rota, tomēr tās bieži netiek kvalificētas dažādām siltināšanas programmām. Tādēļ ir nepieciešams meklēt risinājumus un paredzēt publisku finansējumu arī vēsturisko ēku atjaunošanai un siltināšanai. Tas palīdzēs saglabāt Latvijas un Eiropas kultūras mantojumu un cels pilsētu estētisko vērtību, uzlabojot gan iedzīvotāju dzīves kvalitāti, gan tūrisma potenciālu nākotnē," uzsver I. Vaidere.

"Cilvēkam ir svarīga ne tikai infrastruktūra, kas pieejama, dzīvojot Rīgas centrā, bet arī estētiski sakopta dzīves telpas," norāda uzņēmuma "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Elīna Dūce. "Vērtējot statistiku, redzam, ka, sākot ar 2019. gadu, pieaug darījumu skaits Rīgas centrā ar dzīvokļiem, kas atrodas pilnībā renovētās ēkās, un tas pārsniedz darījumu skaitu jaunbūvēs. Pieprasījums pēc centra dzīvokļiem rekonstruētās ēkās ir, un tā ir motivācija attīstītājiem pielāgot centra dzīvokļu ēkas mūsdienu vajadzībām, saglabājot to vēsturisko vērtību un šarmu," piebilst E. Dūce.

Ar šīs nozares iespējām Latvijā iepazīstinās:

  • Eiropas Parlamenta deputāte un Eiropas renovāciju vēstniece Latvijā prof. Inese Vaidere;
  • Nacionālās Kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis;
  • Finanšu ministrijas redzējumu vēsturisko ēku renovāciju jautājumā sniegs Finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis;
  • Par situāciju Rīgā pastāstīs Rīgas Domes Īpašuma departamenta pārstāve Irīna Miķelsone;
  • Ar nozares aktualitātēm iepazīstinās koka ēku renovācijas centra "Koka Rīga" vadītājs Vladimirs Eihenbaums, SIA "Rentējas" līdzīpašnieks Ilmārs Millers un SIA "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Elīna Dūce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!