Foto: Publicitātes attēls
To organizēja Latvijas Onkologu asociācija un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija, un tajā tika aicināti piedalīties Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu), Sociālo un darba lietu komisiju, Veselības un Finanšu ministriju, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Latvijā ir reģistrēts vairāk nekā 81 000 vēža slimnieku. Katru gadu valstī atklāj apmēram 12000 jaunus onkoloģisko slimību pacientus. Tas ir dramatisks skaits, kuram pārnestā nozīmē ir pandēmijas raksturs. Runa nav tikai par pacientu daudzumu un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti pagarināt šo cilvēku dzīvildzi vai izārstēt. Runa ir par vēža ietekmi uz valsts ekonomiku un budžetu.

Veselības aprūpes budžets nav izdevumi. Tā ir investīcija Latvijas cilvēkkapitālā, tās darbaspēkā. Liela daļa vēža pacientu ir profesionāli un sabiedriski aktīvā vecumā, ir nodokļu maksātāji. Diskusija sāks aktualizēt jautājumu par to, ka efektīvi organizēta vēža pacientu ārstēšana, kas iekļauj gan savlaicīgu diagnosticēšanu, gan mūsdienīgu ārstēšanu, ļauj vidējā termiņā atgriezt valsts budžetā tos līdzekļus, kas iztērēti šo slimnieku ārstēšanai.

Paredzēts, ka diskusiju veidos vairāki bloki: esošais vēža pacientu aprūpes stāvoklis Latvijā; ekonomiskais un fiskālais (valsts budžeta) ieguvums no efektīvas vēža pacientu aprūpes; lietderīgas vēža aprūpes sistēmas būtiskākās komponentes: sabiedrības izglītošana un savlaicīga diagnosticēšana; mūsdienīgu medikamentu izmantošana un veselīgs dzīvesveids.

Lai veselības aprūpes sistēma būtu efektīva, ir svarīgi, lai būtu, kas ārstē (tātad kvalificēts ārstniecības personāls ar adekvātu atalgojumu), būtu, ar ko ārstēt (tātad iedarbīgi un mūsdienīgi medikamenti), un būtu, kur ārstēt (tātad slimnīcas).

Ievērojot drošības prasības, diskusijas dalībnieki pasākumā piedalīsies sejas maskās. Diskusija tika translēta "Delfi.lv" tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!