Foto: Kristiāna Mārtinsone

Pilsēta atrodas Peru dienvidaustrumos, Andu kalnu grēdas austrumu nogāzē. Kusko (Cuzco vai Cusco – abi varianti ir derīgi) deklarēta Peru konstitūcijā kā vēsturiskā galvaspilsēta. Tā ir septītā apdzīvotākā pilsēta valstī ar 437538 iedzīvotājiem.

Kusko bija inku impērijas galvaspilsēta, viena no svarīgākajām Peru karaļvalsts pilsētām, kuras laikā spāņi šeit uzcēla tiešām skaistas baroka un neoklasicisma stila baznīcas, pilis, kā arī laukumus. Mūsdienās, ņemot vērā pilsētas šarmu un ievērojamo vēsturisko mantojumu, pilsēta ir populārākais tūristu galamērķis valstī. 1983. gadā UNESCO to iekļāva Pasaules mantojuma sarakstā. Pateicoties ievērojamajam vēsturisko pieminekļu skaitam (gan koloniālā laika, gan pirms tā), Kusko tiek dēvēta par "Amerikas Romu". Turpinājumā jau skaidri redzēsiet, kāpēc…

Svarīgi! Lai apskatītu Peru kultūrvēsturiski visbagātākās pilsētas svarīgākos apskates objektus, obligāti nepieciešams iegādāties tūristu biļeti "Boleto Turístico del Cusco", kas pazīstams arī kā B.T.C.

Viena no pilsētas gleznainākajām vietām

"San Blas" kvartālā atradīsiet pilsētas amatniekus, darbnīcas un amatniecības veikalus. To veido stāvas un šauras ieliņas, kuru abās pusēs ceļas skaistas, uz senajiem inku impērijas pamatiem celtas spāņu koloniālā stila ēkas. Šis kvartāls var lepoties arī ar skaistu laukumu, kur atrodas senākā Kusko baznīca, kas celta 1563. gadā. Ieejot tajā, vērts pievērst uzmanību kokā cirstajai kancelei, kas tiek uzskatīta par maksimālo Kusko koloniālā perioda izpausmi. Šī kvartāla nosaukums "Quechua" ir "Toq'ocachi", kas nozīmē "sāls caurums jeb dobums".

Svarīgākais vēsturiskā centra piemineklis

Kusko katedrāle jeb "Catedral de Cuzco" atrodas pilsētas galvenajā laukumā (Plaza de Armas) – vietā, kur agrāk slējās inku impērijas templis (Suntur Wasi).Tās kompleksu veido 1538. gadā celtais Triumfa templis (Templo del Triunfo) un 1735. gadā pabeigtais Svētās Ģimenes templis (Templo de la Sagrada Familia). Turpat netālu slejas arī Iglesia de la Compañía de Jesús – bez šaubām, skaista un jūsu uzmanības vērta baznīca.

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Kusko centrālais laukums

"La Plaza de Armas". Šajā vietā agrāk pletās purvs. Inku impērijas laikā tas kļuva par impērijas administratīvo, reliģisko un kultūras centru. Pēc konkistadoru uzvaras pār inku impēriju, tā tika ieskauta ar tempļiem un savrupmājām, izmantojot inku celto piļu pamatus. Šodien tās ir modernās Kusko pilsētas centrs, kuru ieskauj restorāni, juvelierizstrādājumu veikali, ceļojumu aģentūras un, protams, tie paši tempļi.

Tradicionāls un autentisks tirgus

Vērts apmeklēt arī tradicionālo un autentisko tirgu, proti, "Mercado Central de San Pedro". Preču cenas, iespējams, nedaudz kāpj, jo Kusko ir populārs tūrisma galamērķis. Tomēr pat tad ir vērts to apmeklēt un redzēt ar savām acīm vietējo iedzīvotāju pārdotos suvenīrus, drēbes, kā arī nobaudīt svaigus produktus: svaigi spiestu sulu vai, piemēram, siltu maltīti, protams, neaizmirstot nogaršot arī vietējo alu (Cerveza Cusqueña).

Skaista koloniāla ēka ar interesantu muzeju

Kā jau vēsturiskai pilsētai pienākas, arī Kusko ir vairāki muzeji. Es iesaku apmeklēt tieši "Museo Histórico Regional de Cusco" reģionālo vēstures muzeju, jo jums būs iespēja ne tikai pabūt rakstnieka Inca Garcilaso de la Vega dzimtajās mājās, bet arī iepazīt tipisku koloniālu savrupmāju ar tai raksturīgo interjeru, kuras istabas šodien piepilda vēsturiski, pat pirms inku impērijas laika dokumenti un priekšmeti, seni darba rīki, mūzikas instrumenti, koloniālā laika monētas, kā arī vairākas vietējā mākslas stila gleznas u.c.

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Kas jāņem vērā, viesojoties Kusko

Kā Kusko pilsētas, tā tās apkārtnes vēsturisko vietu apmeklēšanai būs nepieciešamas vismaz trīs dienas. Manā gadījumā vēl ceturtā diena, kuru gandrīz pilnībā veltīju tam, lai ar aģentūru palīdzību nokārtotu visu nepieciešamo Maču Pikču apmeklējumam. Nepārspīlēšu, ja teikšu, ka saucamo "aģentūru" piedāvājums ir tik haotisks, ka dienas beigās gandrīz jau biju nolēmusi nedoties uz slaveno pazudušo inku impērijas pilsētu. Problēma ir tā, ka, pat zinot spāņu valodu, sarunas laikā patstāvīgi tiek mainīts cenā iekļautais, un paši "profesionālie aģenti" negrib neko rakstiski apstiprināt – pat ne bukleta veidā. Kā nu ne! Tad jau nevarēs visu laiku teikt: "tas nav iekļauts, es tā neteicu…". Vienu vārdu sakot, sarežģīts process, kuru vēl nepatīkamāku padara fakts, ka uz Maču Pikču tuvāko ciematu (Aguas Calientes) – iespējams nokļūt tikai ar vilcienu, kuru nav daudz, it īpaši, kad tūristu pieplūdums ir liels – no aprīļa līdz septembrim.

Plašāka informācija par Kusko vēsturisko centru un citām Peru pilsētām ceļojumu piezīmju blogā "Īsts ceļotājs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!