Jūsu uzmanībai pašas aukstākās, karstākās, sausākās un vismitrākās vietas uz planētas. Kuri kalni ir visstāvākie un kura virsotne ir vistuvāk kosmosam (nē, ne Everests!)? Vai jūs būtu ar mieru kādreiz apmeklēt kādu no šīm vietām? Jāpadomā? Iesākumā varbūt labāk sākt ar šo vietu virtuālu apskati.

Visstāvākā klints

Foto: Wikipedia

1675 m augstais Tora kalns Aujuitukas (Auyuittuq) Nacionālajā parkā Bafina salā Kanādas ziemeļos, nebūt nav pasaulē augstākais. Taču tieši šeit atrodas pasaulē stāvākā klints - 1250 metru augsta vertikāla klinšu siena. Tas padara kalnu pievilcīgu alpīnistu un ekstrēmu izklaižu cienītāju acīs, kaut kāpšana šajā ārkārtīgi sarežģītajā virsotnē ir oficiāli aizliegta, jo karstgalvju glābšanas operācijas šeit ir faktiski neiespējamas.

Visaukstākā apdzīvotā vieta

Oimjakonā dzīvo mazāk nekā 500 cilvēku. Mazītiņā pilsētiņa Sahas Republikā (bijušajā Jakutijā), tiek dēvēta par ziemeļu puslodes aukstuma polu un pašu aukstāko vietu, ko apdzīvo cilvēki. Zeme te vienmēr ir sasalusi, un temperatūra ziemā noslīd līdz mīnus 50 grādiem pēc Celsija, savukārt Zemeslodes aukstuma rekords Oimjakonā reģistrēts 1933. gada 6. februārī, kad temperatūra sasniedza mīnus 67,7 grādus pēc Celsija. Uz zemes ir arī aukstākas vietas, taču tur cilvēki nedzīvo pastāvīgi.

Vissausākā vieta

Atakamas tuksnesis atzīts par pasaules vissausāko teritoriju (ja neskaita Antarktīdu). Šis tuksnesis atrodas Dienvidamerikā - Čīles teritorijā, aptuveni 1000 km garā, šaurā joslā starp Kluso okeānu un Andu kalniem. Gadā te izkrīt mazāk nekā 1mm nokrišņu. Tuksneša teritorijā ir arī tādas meteostacijas, kas nekad nav fiksējušas vispār nekādus nokrišņus. Arī gaisa mitrums te sastāda 0% - tas ir absolūts pasaules rekords. Interesanti, ka te ir sauss, bet ne karsts. Vasaras mēnešos (decembrī - februārī) vidējā temperatūra reti kad pārsniedz 20 grādus pēc Celsija.

Kosmosam vistuvākais punkts

Ja vēlaties pacelties punktā, kas ir pēc iespējas tuvāk kosmosam, nāksies doties uz Ekvadoru un sasniegt apdzisušā vulkāna Čimboraso virsotni. Šis nebūt nav pats augstākais punkts uz planētas - tik vien kā 6310 metri. Taču zināmu ģeoloģisku īpatnību dēļ, tā virsotne atrodas tālāk no zemes kodola nekā, piemēram, Everesta virsotne.

Pati karstākā vieta

Īpatnēji, bet elles filiāle - pati karstākā vieta uz zemes - atrodas Irānas teritorijā. Daštelūtas tuksnesis stiepjas 550 kilometru garumā un aizņem vairāk nekā 166 000 km². Maksimālā šeit reģistrētā gaisa temperatūra: + 70 grādi pēc Celsija. Šeit atrodama arī viena no pasaules augstākajām smilšu kāpām - tās augstums sasniedz 407 metrus.

Visnomaļākā vieta

Tristana da Kuņas salas ir vulkānisku salu grupa Atlantijas okeāna dienviddaļā. Tā ir Apvienotās Karalistes aizjūras teritorija, ietilpst Svētās Helēnas Salas aizjūras teritorijā. Tiek uzskatīta par nošķirtāko cilvēku patstāvīgi apdzīvoto vietu pasaulē. Tuvākais kontinents (Āfrika) atrodas 3360 km attālumā, tuvākā cilvēku apdzīvotā teritorija (Svētās Helēnas sala) - 2430 km attālumā. Arhipelāgā faktiski nav nekā - minimāli apdzīvota ir tikai viena sala.

Visaukstākais kontinents

Nav grūti uzminēt - kas cits, ja ne Antarktīda! Šeit dzīvo viens līdz pieci tūkstoši cilvēku. Antarktīda ir visaukstākais, vissausākais un visvējainākais kontinents. Vispār tūristiem mūsdienās nokļūt Antarktīdā ir vieglāk par vieglu - vajag tikai laiku un naudu. Arī Dienvidpolu sasniegt ir iespējams - tas gan būs sarežģītāk, taču ne neiespējami.

Visslapjākā vieta

Mavsinrami ciems Indijā tiek uzskatīts par visslapjāko vietu pasaulē. Gadā šeit izkrīt 11 872 mm nokrišņu. 1985. gadā šeit izkrita pat 26 000 mm nokrišņu, fakts tika fiksēts Ginesa rekordu grāmatā.

Visaugstākais ūdenskritums

Anhela ūdenskritums Venecuēlā , saukts arī Eindžela ūdenskritums, ir pasaulē augstākais ūdenskritums, kura kopējais augstums ir 979 (pēc citiem datiem 1054 vai 1059) metri. Ūdens šeit nepārtraukti krīt 807 metru garumā, tādejādi nekas daudz līdz pašai zemei nenonāk.

ūdenskritums nosaukts tā atklājēja Džeimsa Eindžela vārdā, kurš to atklāja no gaisa, pārlidojot šo apgabalu 1935. gadā. Ūdenskritums atrodas tik nomaļā vietā, ka nokļūšana līdz tam jau pati par sevi ir sasniegums un varoņdarbs, ja vien neslinkot un neizmantot kādu lidaparātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!