Foto: Solveiga Kaļva
Andalūzijas pilsētiņa Kordova ir neparasta vieta. Gluži vai šķiet, ka visa pilsēta ir viens vienīgs UNESCO mantojums – šajā izmeklētajā sarakstā iekļauta ne tikai vecpilsēta, bet arī mošeja-katedrāle un pat iekšpagalmu festivāls. Nez, vai ir vēl kāda vieta, kur UNESCO dārgumi atrodami tik blīvā koncentrācijā. Skaidrs ir viens – jādodas ciemos uz Kordovu!

"La Mezquita": kristietības un islāma kokteilis

"La Mezquita" jeb mošeja-katedrāle ir Kordovas slavenākais apskates objekts. Varbūt uz pastkartēm to izkonkurē ikoniskais romiešu tilts ar savām omulīgajām arkām un vecpilsētas skatu fonā, tomēr mēroties slavā ar mošeju-katedrāli tas nespēj. Ir cilvēki, kuri bēg pa gabalu no populāru apskates objektu apmeklējuma, taču mani parasti urda ziņkāre šīs vietas aplūkot, jo jābūt racionālam iemeslam, kāpēc konkrētais objekts izpelnījies slavu, vai ne? Tā nu arī pirmā vieta, uz kuru Kordovā dodamies pēc kofera noglabāšanas autoostas skapīša drošajās dzīlēs, ir tieši mošeja-katedrāle. 

Kordovas mošeja celta 785. gadā, laikā, kad Kordova kalpoja par musulmaņu pārvaldītā Al-Andalus reģiona galvaspilsētu. Gadu simtiem ritot, mošeja vairākkārtīgi paplašināta, bet 1236. gadā Kordovu savās ķetnās sagrāba kristiešu spēki, un mošeja tika pārveidota par katedrāli. Sākotnēji veiktās izmaiņas bija pavisam nelielas, bet 16. gadsimtā kādreizējā mošejā tika iebūvēta renesanses stila katedrāle. Tikai 19. gadsimtā restauratori pievērsās arī islāma mantojuma izpētei un mošejas elementu atjaunošanai. Mūsdienās Kordovas mošeja-katedrāle kalpo ne tikai par tūristu magnētu, bet arī par pilsētas galveno katoļu katedrāli, kurā regulāri notiek dievkalpojumi. Kopš 1984. gada "La Mezquita" iekļauta UNESCO sarakstā. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!