Sardīnija savu nosaukumu ieguvusi no grieķu vārda "sandaliotis", jo tās forma atgādina sandali, bet leģenda vēstī, ka, nokāpjot uz zemes, Radītājs tieši šeit esot atstājis savas pēdas nospiedumu.

Šis varētu būt viens iemesls, kāpēc doties uz Sardīniju, taču te būs vēl pieci iemesli, kāpēc Sardīnija būtu jāiekļauj jūsu ceļojumu galamērķu sarakstā. Iesaka Olita Supe, "BellaSardinia.com".

Vēsture

Sardīnijai ir ļoti sena vēsture, Nuragi te apmetušies jau 1800 – 500 g. pirms mūsu ēras. Tikai te var apskatīt senās Nuragi civilizācijas pēdas - joprojām saglabājušies cietokšņi un sargtorņi, sakrauti no gigantiskiem akmeņiem nošķelta konusa veidā, kas atrodas šeit jau vairāk nekā 25 gadsimtus. Šobrīd lielāko no Nuragi veidotajām konstrukcijām, kas iekļauta UNESCO pasaules mantojumu sarakstā var apskatīt Barumini.

Sardīnijā joprojām labi saglabājušās un apskatāmas arī feniķiešu laikmeta celtnes, piemēram Noras pilsētas drupas, San Gavino baznīca un San Saturnino bazilika un vairākas Bizantijas laikmeta baznīcas. Vēstures elpa sajūtama arī Sardīnijas galvaspilsētā Kaljāri (Cagliari), īpaši tās Castello rajonā, kura pirmsākumi meklējami jau 13.gadsimtā.


Jūra

Viens no svarīgākajiem iemesliem, lai dotos uz Sardīniju, īpaši tagad, rudenī, ir jūra. Salas pludmales stiepjas 1850 kilometru garumā, un katru gadu vismaz divas no Sardīnijas pludmalēm tiek iekļautas pasaules skaistāko pludmaļu topos. Un tam patiešām ir pamats! Sardīnijas jūra un pludmales pārsteidz savā daudzveidībā – no baltām kāpām un smilšu pludmalēm salas dienvidos un Austrumos, līdz stāvām klinšu kraujām rietumu un ziemeļu daļā. Tā kā Sardīnijai raksturīgs maigais Vidusjūras klimats, arī septembrī un oktobrī gaisa temperatūra nenoslīd zemāk par + 18 – 20 grādiem, bet ūdens jūrā joprojām ir + 18 – 21 grādu silts.


Aktīvā atpūta

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sardīnija tiek uzskatīta par vienu no piemērotākajām vietām niršanai un snorkelēšanai. Labākās niršanas vietas atradīsiet Villasimius, bet salas rietumu krasts pie Oristano ir labākā vieta sērfotājiem un kaitotājiem. Savukārt, uz Sardīnijas austrumu piekrasti jādodas tiem, kam patīk alpīnisms. Te var iekarot salas augstāko virsotni Punta la Marmora - 1833 metri vai arī doties uz Gorropu kanjonu, Cala Luna vai citām pasakainām vietām. Tiem, kuriem kārojas vēl ko ekstrēmāku jādodas uz Castiadas. Tur darbojas izpletņlēcēju skola un ir iespēja izlēkt ar izpletni.

Savukārt tie, kuri priekšroku dod nedaudz mierīgākai aktīvai atpūtai, var doties izjādēs ar zirgiem, izmēģināt daudzos velomaršrutus vai doties apskatīt kādu no daudzajām Sardīnijas stalaktītu alām, kurās ir ezeri ar neticami tīru un dzidru ūdeni.


Daba

Sardīnija spējusi saglabāt skaistu, dabisku un neskartu dabu. Dabas parks Parco della Giara, kas atrodas Tuili, Medio Campidano provincē, ir vienīgā vieta visā Eiropā, kur vēl var satikt savvaļas zirgus, kuru priekšteči nāk no Nuragi laikmeta, bet dabas parkā Monte Urpino var priecāties par krāšņo pāvu tēviņu dižošanos. Paceļot galvu augšup, jūs varēsiet pasveicināt kādu rozā flamingo, braucot pa salu vērot nebeidzamus aitu barus, melnas un plankumainas cūkas ar lieliem metāla zvaniem kaklā, spriganas kalnu kazas un savvaļas govis. Bet tiem, kuriem patīk kalni, noteikti jāapceļo Ogliastaras reģions.

Ēdiens

Sardiem ēdiens ir otra svarīgākā lieta pēc "viņu" jūras. Esot Sardīnijā noteikti jānogaršo sardu nacionālais ēdiens Culurgionis – pelmeņi, kas pildīti ar kartupeļiem, sieru, piparmētrām un kurus pasniedz kopā ar mērci. Vērts pagaršot arī Sardo Malloreddus alla campidanese – makaronus ar gaļu un noteikti nobaudiet artišokus, kuri tiek iekļauti dažādu ēdienu sastāvā. Savukārt, ziemas mēneši ir jūras ežu sezona, tad ēdienkartēs meklējiet vārdus "Ricci di Mare".

Sardīnijā noteikti ir jānašķējas ar dažādām jūras veltēm – garnelēm, astoņkājiem, kalmāriem, tunci un mīdijām, jo viss, kas nācis no jūras Sardīnijā patiešām ir svaigs! Savukārt, desertā nobaudiet no ricotta siera gatavotās pardulas, mandeļu cepumus amaretti un sardu Torrone. Bet pēc garšīgām vakariņām noteikti iemalkojiet kādu mēriņu sardu nacionālā dzēriena Mirto.

Iesaka Olita Supe, "BellaSardinia.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!