Pieredzējušie latviešu ceļotāji Mārtiņš Sils un Andžs Ūbelis vairāku mēnešu garumā devušies šķērsot abas Amerikas. Ceļojuma pēdējā posmā pievienojusies arī Mārtiņa sieva Agnese. Latvieši ceļo ar motocikliem, un viņu maršrutu lielā mērā veidojuši skolēni, kas iesūtījuši jautājumus un uzdevumus, ko ceļotājiem brauciena laikā jārisina.

Devītā ceļojuma daļa: 10. – 21. marts.

Maršruts: Hondurasa, Gvatemala, Beliza, Meksika, ASV.

Par iepriekšējo ceļojuma posmu lasiet šeit.

Nākamā mūsu Centrālamerikas zibens ceļojuma valsts bija Hondurasa. Ceļš veda cauri tās galvaspilsētai Tegusigalpai, un arī tur mums bija šis tas no skolēnu uzdotā paveicams.

Aizkraukles skolēni vēlējās, lai nobaudām vietējos gastronomijas labumus, ko arī ar lielu prieku izdarījām. Konkrētais uzdevums – sameklēt un nogaršot ēdienu ar nosaukumu Pupusas un dzērienu Rompopo. Jāsaka godīgi – abas šīs lietas izmeklējāmies līki palikdami, kā galvaspilsētā, tā citur mūsu ceļā, bet nekur tādus neatrast. Pie Pupusu pieminēšanas visās ēstuvēs pārdevējas domīgi groza galvu, savukārt par Rompopo uzzinājām to, ka tas esot Ziemassvētku laika dzēriens, un, ja dikti gribētu to nogaršot, mums šeit būtu jāuzkavējas daudz ilgāk.

Tomēr, lai arī neatradām konkrētos ēdienus, ar lielu prieku baudījām citus Hondurasas gardumus – jo īpaši garšīgas ir Baleras pankūkas Tegusigalpas tirdziņā, kuru apmeklējām agrā rīta stundā un ieturējām tur sātīgas brokastis.

Savukārt Daugavpils skolēni Hondurasas galvaspilsētā mums lika uzmeklēt Doloresas laukumu (Plaza Los Dolores) un uzspēlēt tajā kādu līdzi paņemtu mūzikas instrumentu. Tā nu nolēmām šo uzdevumu veikt un vietējiem par prieku nospēlējām nelielu koncertu rīta burzmas pārņemtajā laukumiņā.

Gvatemala un Beliza

Meksika – piramīdas un kolorītie ļaudis

Vēl viens Nītaures skolēnu uzdevums bija nofotografēties ar kādu maiju civilizācijas tīrasiņu pēcteci. Tad nu meklējām tādu gan Belizā, gan Meksikā, bet sapratām, ka gadsimtu gaitā šajās zemēs saplūdis tik daudz dažādu cilvēku no visas pasaules, ka atrast kaut ko tīrasiņu ir praktiski neiespējami.

Tāpēc kā uzdevuma risinājumu piedāvājam ielūkoties dažādu cilvēku portretos un papētīt atšķirīgos vaibstus. Varbūt šādi spēsiet noteikt, kuri ir tuvākie maiju radinieki. Mums kolorīta šķita dāma, ar kuru Mārtiņš tirgojās piramīdu pilsētā, bet viņa pati mums tā arī savu senču saknēs neatzinās. Lielāka interese viņai bija par savas preces, mizotu citronu, notirgošanu, kurus, kas interesanti un mums neierasti, šejienieši ēd ar sāli. Mēs gan tā arī nesaņēmāmies un šo īpašo "gardumu" nenogaršojām.

Piedzīvojumi ASV un tikšanās ar Kristapu Porziņģi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!