Foto: DELFI
Side ir skaista kūrortpilsēta Turcijas piekrastē, kas pavisam noteikti vilina – tur vēsturiskais mantojums savijas ar mūsdienīgu šarmu, rodot iespēju ikvienam atrast sev saistošo.

"Tūrisma Gidam", pateicoties ceļojumu organizatoram "Kidy Tour", aprīlī bija iespēja doties uz Turciju, precīzāk – Sidi, lai nedaudz tuvāk iepazītos ar šīs valsts smalkumiem. Ko noteikti izbaudīt, esot Sidē jeb pilsētā, kas senā vietējā izloksnē nozīmē "granātābols"? Lūk, idejas!

Saule un patīkami laikapstākļi. Turcija ir piemērota vieta tiem, kas vēlas savlaicīgi baudīt sauli. Turcijā sauli un siltumu var baudīt jau salīdzinoši daudz ātrāk un intensīvāk nekā Latvijā. Kamēr pie mums ļaudis staigā vējjakā, Turcijā var jau izmesties peldkostīmā, baudot saules vannas un peldes siltā ūdenī.

Hamams jeb turku pirtis. Turki hamamu dēvē par ķermeņa un prāta attīrīšanas rituālu – un ne velti, jo tāds šis process tiešām ir. Pirts apmeklētāji tradicionāli izsildās uz sakarsētiem marmora soliem ne pārāk augstā temperatūrā, turklāt labprāt tiek izbaudīta arī masāža, pīlīngs un ierīvēšanās ar dažādām eļļām.

Foto: DELFI

Turku kafija. Melnā un stiprā dzēriena baudītājiem šis ir svarīgs aspekts. Protams, lai arī gaumes jautājums, turku kafija spēj savaldzināt. Kā minēts tūrisma ceļvedī "Culture Trip", šo kafiju sīriešu tirgotāji Stambulā ieveda 16. gadsimta vidū un, lai arī sākotnēji sultāns to pat aizliedzis, kafija kopš tā laika bijis iecienīts padzēriens. Turku kafijas vārīšanas māksla ir tik smalka, ka kopš 2013. gada tā iekļauta UNESCO Nemateriālajā kultūras mantojumā. Kā šo stipro dzērienu nobaudīt mājās, turklāt, kā ierasts, izzīlēt tajā savu nākotni, atradīsi "Tasty" recepšu krājumā.

Foto: DELFI

Slinka laiskošanās. Nevar noliegt – Turcija ir un būs kūrortzeme, kurai piestāv slinka laiskošanās, sauļošanās un dzīves baudīšana. Tieši tāpēc nevajag pretoties šim vilinājumam un tiešām no sirds atpūsties.

Foto: DELFI

Turku tēja. Kā vēsta sens turku teiciens – saruna bez tējas tases ir gluži tas pats, kas debesis naktī bez mēness. Un tāpēc nav brīnums, ka turki ir vieni no naskākajiem tējas dzērājiem visā pasaulē. Tāpēc, esot Turcijā, pavisam noteikti vērts nobaudīt turku tēju un saprast, kāpēc vietējie tik ļoti iemīļojuši šo karsto dzērienu.

Foto: DELFI

Pastaiga gar piekrasti un suvenīru medības. Kad sauļošanās jau gana, vērts izlocīt kājas kādā pastaigā. Vislieliskākā vieta tam būs piekraste. Tā kā mums bija iespēja apmesties viesnīcā "The Raga Side", kas burtiski atrodas rokas stiepiena attālumā no jūras, pastaigas gar piekrasti bija tieši laikā. Ar šo gan izdosies nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, jo kamēr vienā pusē šalko jūrā, otrā sarindojušies suvenīrveikaliņi, kur katrs sev varēs atrast kaut ko tīkamu. Izcelšanas vērts ir zilās acs talismans, kam Turcijā tiek piedēvētas skaudību un citu negatīvo enerģiju aizsargājošas īpašības. Šī iemesla dēļ zilās acs simbols Turcijā redzams it visur – gan mājās, gan aksesuāros.

Foto: DELFI

Svaigi spiesta sula. Ejot pa šaurajām piekrastes ieliņām, lielisks atspirdzinājums var būt kāda svaigi spiestas sulas glāze. Par šo citkārt nerealizējamo vēlmi kūrortpilsētā nebūs jāraizējas, jo teju ik uz soļa ir kāds stendiņš, kur tirgotājs laipni acu priekšā no sulīgajiem augļiem uzmeistaros kādu gardu dzēriena glāzi. Vērts izmēģināt!

Foto: DELFI

Vēsturisko objektu izpēte. Side tiek dēvēta arī par muzeju zem klajām debesīm, jo tur saglabājušies daudzi seno laiku arhitektūras pieminekļi – Atēnas un Apolona tempļi, dievietes Fortūnas tempļa drupas, piemineklis imperatoram Vespasiānam un citi objekti ar vēsturisku nozīmi. Īpaši jāizceļ arī antīkais teātris, kura vēsturiskās liecības sniedzas no otrā gadsimta.

Foto: DELFI

Našķi. Neviltotas simpātijas tūristu un arī pašu vietējo vidū iemantojis turku saldējums, kas gatavots no govs piena un pārsteidz ar savu krēmīgo konsistenci un izteiktajām garšas niansēm. Savukārt, ja esi īstens saldummīlis, noteikti pie sirds ies cukursaldais gardums lukums ("lokum"), kas ir arī viens no Turcijas tradicionālajiem saldumiem, bet sāļo našķu cienītājiem noteikti vērts noprovēt picai līdzīgo "pide", kas pārsteidz ar savu ievērojamo garumu un kraukšķīgumu.

Foto: DELFI
Viesmīlība. Viens ir skaidrs – īgnu skatienu vai kādu skarbu vārdu no apkalpojošā sfērā (un ticu, ka ne tikai!) strādājošajiem saņemt nenāksies. Tūrists vienmēr tiks nolikts uz zelta pjedestāla – apčubināts un aptekalēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!