Foto: Privātais arhīvs

Berlīne neapšaubāmi ir pulsējoša un daudzšķautņaina pilsēta. Ja šķiet, ka pilsētā esi redzējis visu, tad noteikti maldies, jo izklaižu vietas šeit netrūkst un to dažādība pārsteigs vienmēr, pat pandēmijas laikā. Berlīne ir vieta, kur doties atkal un atkal, pat ja tikai uz nedēļas nogali vēlies sajust jaunas vēsmas. Tā ir tik dažāda, ka pilsētā savu īsto vietu atradīs jebkurš. Vietējie iedzīvotāji ir atvērti, laipni un pieņemoši, tāpēc šo pilsētu par galamērķi un jaunām mājām izvēlas tik daudzi pasaules pilsoņi. Jāpiemin, ka Berlīnē dzīvo aptuveni 3,6 miljoni iedzīvotāju.

Decembris Berlīnē ir ļoti aktīvs, jo Ziemassvētkiem veltītie pasākumi ir bezgala daudz. Ar sniegu Berlīne šobrīd ir apdalīta, taču tas netraucē baudīt Ziemassvētku sajūtu. Viena no brīnumainākajām Ziemassvētku apskates vietām ir Gendarmenmarkt laukums, kur notiek svētkiem veltīts tirdziņš, kas šogad ir iespaidīgi izgreznots. Tirdziņu ieskauj vēsturiski objekti – Berlīnes koncertzāle, Fridriha Šillera piemineklis un divas katedrāles. Katra ēka ir kā brīnumaina pils.

Pie tirdziņa ieejas cilvēki rindās pavada vismaz stundu, taču ir tā vērts, jo sajūta atrodoties šeit ir maģiska. Starp citu, ar rindā stāvēšanu ir jārēķinās daudzās Berlīnes vietās, tas šeit ir pilnīgi normāli un lielākoties ir tā vērts. Tirdziņā sirdi silda pļāpīgie tirgotāji, kas piedāvā svaigu sieru, tradicionālās vācu desiņas, karstvīnu un amatnieku roku darbus, kas rada neaprakstāmu Ziemassvētku sajūtu, ka pilnībā aizmirstas garā rinda, jo gardais karstvīns un desiņas silda dvēseli un, protams, arī ķermeni. Teritorijā atrodas arī skatuve, kur uzstājas akrobāti, kori, dažādas deju un mūzikas grupas, kas izklaidē apmeklētājus. Turpat blakus iespējams remdēt izsalkumu glaunās, apsildītās un izdekorētās teltīs ar īpašiem ēdieniem no top šefpavāriem. Diemžēl šajā gadā esam palikuši bešā un tirdziņi nenotiek, taču Berlīnē būs sajūta, ka esi izredzētais. Gendarmenmarkt tirdziņš ir atvērts līdz 31. decembrim. Vairāk par šo Ziemassvētku tirdziņu iespējams apskatīt šeit.

Tā kā Berlīnē šobrīd nav tik vēsi kā pie mums, tad patīkamas sajūtas radīs pastaiga pa Kurfürstendamm rajonu, kur ēku arhitektūra ir estētiski skaista un gandrīz visas mājas ir dekorētas Ziemassvētku rotājumos. Šī pastaigu vieta ir grezns Berlīnes rajons, bet iespēju iepirkties vai paēst atradīs visi maciņi. Šo vietu uzskata par vienu no populārākajiem rajoniem pasaulē – arhitektūras, veikalu apjoma un kafejnīcu dēļ. Skatlogi ir izdekorēti Ziemassvētku noskaņās un tie ir cits par citu labāki. Šeit tiešām būs burvīga svētku pastaiga.

Foto: Privātais arhīvs

Ja vēlies izbaudīt pavisam šokējošas emocijas, tad mākslas cienītāju vidū lielu ažiotāžu izraisījusi laikmetīgās mākslas izstāžu telpa Schinkel Pavillon, kurā skatāma Šveices mākslinieka HR Giger un Dienvidkorejas mākslinieka Mire Lee distopiska kopizstāde. HR Giger bija 1979. gada filmas "Svešie" ("Alien") mākslinieks un dizainers. Izstādē redzami viņa darbi, kas raksturo mākslinieku kā filmas protagonistu un sirreālistu. Izstādē vērojamas abu mākslinieku apokaliptiskās instalācijas, skices un gleznas. Emocijas ir ērmīgas un neparastas, kas liek sajust ilgu un spēcīgu pēcgaršu. Domājams, ka tāda ir izcila izstāde, pēc kuras rodas neaprakstāmas emocijas. Izstāde ir apskatāma līdz 16.janvārim.

Foto: Privātais arhīvs

Lai remdētu izsalkumu un spēcīgās pārdomas pēc izstādes apmeklējuma, dodies uz klasisku tūristu vietu, taču arī vietējo iedzīvotāju iemīļotu galamērķi – Mustafas kebabnīca (Mustafa's Gemuse Kebap). Rinda šeit var būt ļoti gara, taču ja nebūsi izbaudījis šo slaveno kebabu, vai vispār esi bijis Berlīnē? Ēdiens būs izcils un gaidīšanas vērts.

Foto: Privātais arhīvs

Vēl viena īsta vietējo iedzīvotāju iemīļota vieta ir Melnā kafejnīca (Schwarzes Cafe), kas vienmēr ir pilna cilvēku, tāpēc vērtīgi šeit būtu veikt rezervāciju, jo atkal būs jāgaida rindā līdz atbrīvosies kāds galdiņš. Kafejnīca strādā visu diennakti un atrodas Šarlotenburgā (Charlottenburg). Interjers lielākoties ir vintāžas stila un ļoti gaumīgs, tas atmosfēru padara brīvu un patīkamu.

Pārvietojoties no rajona uz rajonu, visērtāk izmantot metro, kas ir gan adekvātā cenā, gan bieži kursē. Izdevīgāk izmantot 24 stundu biļeti, jo pārvietošanās būs regulāra, tā noderēs arī, ja pilsēta nogurdinājusi lielo pastaigu dēļ un vēlies pabraukt tikai pāris pieturas. Berlīnes metro ir vislabākā vieta, kur ieraudzīt iedzīvotāju ikdienas rosību.

Padomi, izvēloties ceļot pandēmijas laikā!


Ja dodies tieši uz Berlīni, tad noteikti sagatavo visur pie rokas Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, jo visās kafejnīcās, muzejos, tirdziņos, veikalos to jautā uzrādīt. Svarīgs aspekts ir aplikācija "Luca", kas veidota, lai izekotu vīrusa gaitu un laicīgi paziņotu, ja esi kontaktpersona. Katru reizi kā apmeklē kādu ēstuvi, ar šo aplikāciju nepieciešams noskenēt konkrētās vietas QR kodu, kas uzrādīs precīzu ierašanās laiku. Dodoties prom nepieciešams norādīt laiku, kurā pamet vietu.

Būtiski ceļojot pandēmijas laikā ir noskaidrot Covid-19 drošības nosacījumus dažādām aviokompānijām, jo bieži atgūt naudu vai mainīt lidojuma laiku nebūs iespējams, ja nav iegādāta apdrošināšana. Svarīgi ir laicīgi ierasties lidostā, jo notiek gan bagāžas pārbaude, gan vakcinācijas sertifikātu pārbaude, kas aizņem daudz laika, ja lidostā ir daudz cilvēku. Berlīnes lidostā šī situācija ir diezgan spraiga, jo pārbaude aizņem divas stundas, kas nozīmē, ja neesi ieradies laicīgi lidostā, tad vari nokavēt lidojumu un kompensāciju bez cīņas vari arī neiegūt.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!