Foto: DELFI
Loketas pils Čehijas ziemeļrietumos atrodas kalnu un upes gādīgajā aizsardzībā, iespaidīgā un it kā drošā vietā, tomēr mūžīgais robežas tuvums šajā vietā vienmēr bijis gan ieguvums, gan drauds – no vienas puses lieliska tirdzniecības vieta, no otras – nepārtraukti kara draudi. Tā nu pils stāsts izvērties vētrains un tādēļ arī ļoti interesants.

Loketas viduslaiku pils ir viena no populārākajām tūrisma apskates vietām valsts rietumos. Loketas pili var redzēt filmā "Kazino Royal" par aģentu Džeimsu Bondu un tā aprakstīta daudzos romānos.

Uz Loketas pili valdnieki bauca ar ģimenēm, devās medībās, uzņēma karaliskus viesus un risināja diplomātiskas sarunas. Viduslaikos pils bija viens no visstiprākajiem Čehijas Karalistes cietokšņiem.

Foto: DELFI

Pils nosaukums "Loket" tulkojumā nozīmē "elkonis", jo Ohržes (Vācijas pusē to dēvē par Ēgeri) upes līkums ap salu, uz kuras atrodas pils, kartē un dabā tiešām atgādina saliektu cilvēka roku. Loketa ir īsta viduslaiku pils, kas savā vietā stāv jau vairāk nekā 800 gadu. Kad braucām uz šo vietu, jau no ceļa, kas vijas starp kalniem, pils pa gabalu bija labi pamanāma un izskatījās iespaidīga.

Lai arī to ieskaujošajā nelielajā pilsētiņā var iebraukt ar auto, labāk mašīnu atstāt ārpusē un kājām doties pāri platajam tiltam, zem kura mutuļodama traucas upe, lai tālāk dotos uz pili. Pils atrodas uz klints, kurā izbūvēti pagrabi un ejas. Tā celta 12. gadsimta otrajā pusē, bet domas dalās, vai pavēli par tās celtniecību markgrāfa mājas vietā licis sākt Čehijas princis, vēlākais karalis Vladislavs II vai arī imperatora Fridriha I Barbadosas ministrs.

Foto: DELFI

Romānikas stila pilij bijuši divi torņi, baznīca un citas ēkas, turklāt arī mūsdienās pie ieejas vārtiem redzami 12. gadsimta pils mūra fragmenti. Šī pils strauji iemantojusi tirdzniecības centra nozīmi, jo atradās krustpunktā starp Prāgu un Erfurti, Hebu un citām nozīmīgām čehu pilsētām. Ap to izveidojās apmetne un vēlāk pilsēta. Pils gadsimtu gaitā pārbūvēta gotikas stilā un tajā 13. gadsimtā bieži uzturējušies karaliskās ģimenes locekļi. Vēlāk karaliene Eliška Premislovna ar saviem bērniem šeit slēpusies no vīra Jana Luksemburga, kas bija Luksemburgas grāfs no 1309. gada un Bohēmijas karalis no 1310. gada līdz savai nāvei. Slēpšanās nav izdevusies veiksmīga, jo Jans viltīgi tur ielavījies, sakot kalpam, ka nāk ar mieru un draudzīgos nolūkos, bet iekļuvis pilī apcietinājis karalieni un ieslodzījis viņu citā pilī, savukārt viņas dēls, trīsgadīgais princis Vaclavs pils pagrabā turēts gūstā trīs mēnešus. Vēlāk Vaclavs kļuva par vareno karali Kārli IV un brīnumainā kārtā neglabāja ļaunas atmiņas par šo vietu, tieši otrādi, viņš vairākkārt uzturējies Loketā ilgāku laiku.

Foto: DELFI

Pils smagi cieta 30 gadu kara laikā, jo pilsētnieki bija nostājušies sakšu pusē. Tā vairākkārt mainīja īpašniekus gan labprātīgi, gan piespiedu kārtā, līdz varas maiņu un konfliktu rezultātā to pārņēma pilsētas birģeri.

Foto: DELFI

Tā tikusi izmantota gan pilsētas rātes sēdēm, gan vēlāk, 18. un 19. gadsimta mijā, pārbūvēta par cietumu, kas darbojies līdz 1948. gadam. Tad pili savā paspārnē pārņēma Pilzenes vēstures pieminekļu departaments, ierīkojot pilī muzeju, kur redzami seni ieroči un citas ar pils vēsturi saistītas lietas. Tagad pils atkal pieder Loketas pilsētai un ir pieejama apskatei ik dienu.

Foto: DELFI

Tās pagrabā, kur reiz turēti ieslodzītie, tagad ierīkots moku rīku muzejs, kur apmeklētājus biedē arī skaļi vaidi un kliedzieni, savukārt netālu no vārtiem, akā novietota pūķa skulptūra, kurai vēlams iemest ar kādu monētu, lai tā neatdzīvotos un jūs neapēstu.

Foto: DELFI

Vēl viens interesants objekts ir rūķa skulptūra pils pagalmā. Tai rokā ir runga, bet pie kājām lāde. Ticējums vēsta, ka šajā vietā jāievēlas vēlēšanās, bet tai jābūt kāda cita, nevis sevis labā, tad jāpaberzē rūķa zeltainā bārda un jāiemet lādē monēta. Pēc tam, skaidra lieta, vēlēšanās piepildīsies. Bet, ja, nedod Dievs, pieskarsieties rūķa rungai, uzreiz ar to dabūsiet pa galvu. Tas pats draud, ja rūķa lādei neziedosiet kādu kapeiciņu.

Foto: DELFI

Kad vecā pils izložņāta un apskatīta, var doties iestiprināties uz Loketas alus darītavu. Tā ir neliela ģimenes alus darītava, kas atrodas tieši pie tilta, kas ved uz pilsētu. Tajā piedāvā vietējo, dzīvo alu (viņu specialitāte ir dūmotais alus) un arī šovu, ko organizē īpašnieka ģimene – tajā pazemes krāsnī tiek cepti sivēni, ko ēd, skanot vietējām dziesmām un noraugoties citos priekšnesumos.

Foto: DELFI

Pie durvīm ir arī leijerkastnieks, kas atgādina krietno kareivi Šveiku vecumdienās, bet uzraksts uz sienas vēsta, ka labu alu var pazīt pēc viena malka, bet labāk tā kārtīgi pārliecināties par tā labumu (čehu izteiciens).

Foto: DELFI

Loketas pils atvērta ik dienu no pulksten 9 līdz 16.30 (aprīlis - oktobris), bet ziemas mēnešos to slēdz stundu ātrāk.

Vairāk informācijas: www.hradloket.cz vai www.czechtourism.com

Par citiem apkārtnes apskates objektiem Karlovi Vari reģionā lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!