Foto: Shutterstock
Spānijas krāšņums un vēsturiskā elpa ir jūtama ne tikai tādās lielajās pilsētās kā Madride vai Barselona. Tikpat bagātīga pagātne un ainavas ir arī mazajām pilsētiņām, kurās var doties pastaigās pa viduslaiku pilīm un cietokšņiem vai vērties populārā seriāla "Troņu spēles" uzņemšanas vietās.

Pilsēta, kas laistās rozā toņos

Foto: Shutterstock

Pilsēta, kas atrodas Spānijas centrālās daļas austrumos un vilina ar savu šarmu – Albarasina. Mazā pilsēta ir viena no satriecošākajām vietām savā apgabalā. Tai raksturīgi viduslaiku mūri un vēsturiskas koka mājas, kas apdarinātas sārtos toņos.

Šīs pilsētas būvniecības periodus var raksturot kā trīs pilnīgi dažādus posmus. Pirmais ir ap 10. gadsimtu, kad tapa tornis un nocietinātais mūris, 11. gadsimtā pilsētas karaļi konstruēja jaunus mūrus, savukārt vēlāk, pēc kristietības ienākšanas Spānijas teritorijā, tika uzceltas jaunas mūra daļas, forti un torņi, kas saglabājušies līdz pat mūsdienām.

Gadsimtiem un dažādām varām mainoties, mazā pilsētiņa ir uzsūkusi gan musulmaņu elpu, kas pie varas bija ap 10. gadsimtu, vēlāk kristiešu un arī sava bīskapa ietekmi. Lai pasargātu unikālos vēstures pieminekļus, kopš 20. gadsimta vidus norit restaurācijas un atjaunošanas darbi. Aptuveni 940 iedzīvotāju lielā pilsētiņa lēnām atgūst savu spozmi un aktīvi vilina arvien vairāk interesentu.

Pilsēta baltā

Foto: Shutterstock

Pampaneira ir slavena ar saviem baltajiem skursteņiem un mājām, bruģētajām ielām un vietām, kur gardi ieturēt maltītes. Šarmantā pilsēta sakļaujas ar blakus esošo upes aizu, kas paver gleznainus skatus.

Pa šaurajām ieliņām staigājoši ēzeļi ir pilsētas ikdiena. Tāpat viesi nereti var vērot, piemēram, vecāka gada gājuma kungu ar mazliet šķībi uzliktu bereti vai sievieti tērptu melnā, kas mierpilni vēro kā kūsā dzīvība pilsētā. Te valda brīvība, siltums, pasakaina daba un radoši iedzīvotāji.

Pilsētas skvērā izceļas 16. gadsimta baznīca "Iglesia de Santa Cruz", kas noteikti jāapskata. Tāpat ir vērts doties izjādē ar zirgiem pa pilsētas apkārtni un izzinošās pastaigās gidu pavadībā. Aktīvākie ceļotāji var ieplānot kalnu riteņbraukšanu, kā arī kāpšanu klintīs.

Baltās pilsētas centrā atrodas bāri, jau minētie restorāni un rokdarbu veikali, kur pārdod raupjos "Alpujarran" paklājus.

Pilsēta kā ceļojums laikā

Foto: Shutterstock

Besalu pilsēta spēj tūristus "aizvest" uz citu gadsimtu, pateicoties bruģētajām ielām un 12. gadsimta tiltam, kas šķērso Fluvia upi. Staigājot pa mazo pilsētu, šķiet, ka laiks nemanot ir paskrējis vairākus gadsimtus atpakaļ. Tieši tāpēc pilsēta ir iecienīts galamērķis ceļotāju vidū, kas izvēlas apciemot Spānijas mazās pilsētiņas.

Pilsēta radusies ap 11. gadsimtu un atrodas Žironas provincē. Viens no panākumu akmeņiem ir senatnes, vēstures mantojuma un mūsdienu pasaules veiksmīgs apvienojums. Muzeju apmeklējums un Svētā Peres (Saint Pere) baznīcas apskate, kas iesvētīta tālajā 1003. gadā, labi savienojas ar tiltu un ebreju kvartālu atjaunoto daļu izpēti, tādējādi tiek radīts lielisks vēstures un mūsdienu apvienojums.

Ceļojuma laikā ieteicams nodoties pastaigās pa skaistajiem skvēriem un apskatīt viduslaiku sinagogu, kas atrodas upītes krastā. Ja ir vēlme padziļinātāk izprast vēsturiskos notikumus un ēku pagātni, lieliski var palīdzēt tieši pastaigas gida pavadībā, kas precīzi pastāstīs par pilsētas vēsturi.

Šī pilsēta atrodas tikai dažu soļu attālumā no dabas parka "Garrotxa Volcanic Zone Natural Park", kas atrodas Žironas Pireneju austrumu daļā. Tur sastopami 40 konusa veida vulkāni, kas šobrīd nav aktīvi, kā arī aptuveni 20 lavas plūsmas vietas.

Pastkaršu cienīgi skati Rondā

Foto: Shutterstock

Visur, kur skaties, Rondā strāvo gadsimtiem sena vēsture. Šī mazā pilsēta ir viena no vecākajām visā Spānijā, tāpēc tā ir īpaši iecienīta ceļotāju vidū. Rondu ieskauj bagātīgas upes ielejas, kā arī tur saglabājušās pat aizvēsturiskās apmetnes, tostarp akmeņu gleznas "Cueva de la Pileta".

Ronda ir pazīstama ar mūsdienu vēršu cīņām, kas notiek slavenajā ringā "Plaza de toros de Ronda". Šī arēna ir vecākā un viena no pievilcīgākajām visā Spānijā. Iespaidīgā celtne var uzņemt 5000 skatītāju, kas par attiecīgu samaksu var sekot līdzi nereti asins stindzinošajiem notikumiem arēnā.

Iespaidīgas ainavas un dvesmas var gūt, apmeklējot jauno tiltu jeb "Puente Nuevo", kas savieno seno mauru pilsētu ar jaunāko daļu un tika celts 42 gadus. Iespaidīgais tilts atstāj neiedomāju iespaidu un cieņu attiecībā uz senču celšanas iespējām senākos laikos, kā arī tas ir Rondas pilsētas viena no atpazīstamākajām vietām. Tāpat akmeņu brūnā un pelēcīgā krāsa labi izceļas uz zilo debesu fona, tāpēc ceļojuma laikā elpu aizraujoši skati ir garantēti.

Ja esi Rondā, neaizmirsti nogaršot vīna darītavas "Sangre de Ronda" vīnu. Tas paralēli vēsturiskajai videi un neaprakstāmajām ainavām dod vēl reālāku un tuvāku sajūtu vietējiem iedzīvotājiem.

Vairāk par Rondu un citām Andalūzijas pērlēm uzzini šeit.

Harmoniskā un vienkāršā Ainsa

Foto: Shutterstock

Ainsa atrodas Pireneju kalnu ēnā un Ordesa nacionālā parka malā (Ordesa National Park). Mazās pilsētas raksturīgākā celtne ir Ainsas pils. Dažas celtnes saglabājušās no 11. gadsimta, tomēr lielākā daļa būvētas 16. gadsimtā.

Mazo pilsētu veido ēku grupa, kas "sapakota" kopā harmoniskā un vienkāršā veidā. Starp tām izceļas "Iglesia de Santa Maria" baznīcas tornis. Gleznainus skatus uz pilsētu var noķert tieši romāņu stila baznīcas tornī, kur var vērot vietējo mierpilnu staigāšanu pa šaurajām ielām, tūristu kņadu un fonā esošās viduslaiku ēkas.

Senie mūri, kas gadsimtiem ilgi ir sargājuši pilsētu, būtībā ir neskarti. Šie vēsturiskie pieminekļi atgādina un ļauj mūsdienu cilvēkam doties sapņu ceļojumā uz viduslaiku pasauli.

Ja kalni ir tava stihija, tad šī mazā pilsētiņa būs kā radīta nākamajam ceļojumam. Tā kā kalni būtībā ir blakus pilsētai, tad ir iespējams nodoties vairākās aktivitātēs tieši tur. Lieliska būs, piemēram, braukšana ar riteni vai gleznains pārgājiens kalnos.

Kasaresa – viena no skaistākajām pilsētām reģionā

Foto: Shutterstock

Malagas provincē atrodas perfektu skatu pilnā Kasaresa, kas pazīstama pēc mauru stila baltajām ēkām. Tā tiek dēvēta par vienu no skaistākajām pilsētām reģionā un atrodas klintīs ar skatu uz Alvoranas jūru. Parasti pilsētiņas viesiem mutes ilgi paliek vaļā no izcilā skata, kad braucot pēkšņi skatam paveras pilsētas baltās ēkas un viduslaiku cietoksnis ar pili.

13. gadsimtā celtā pils ar cietoksni ir apskates objekts, kas noteikti jāredz ceļojumā uz šo mazo Spānijas pilsētu. Tāpat arī baznīca "La Encarnacion", kas ar savu vēstures pievienoto vērtību priecē tūristus. Ieteicams doties mierpilnā pastaigā ārpus pilsētas, kas atzīmēta ar īpašām norādēm. Pastaigas laikā var baudīt dabas šarmu un gleznainas Spānijas ainavas.

Vēstures medniekiem īpaši prieki gaidāmi pēc tumsas iestāšanās, kad šarmantajā pilsētiņā rodas patiesa sajūta, ka laiks ir atgriezies vairākus gadsimtus atpakaļ – viduslaikos.

Aktīvākas atpūtas cienītāji novērtēs braucienu ar zirgiem tuvu esošajā pludmalē vai, piemēram, golfa spēli. Tāpat autentiskā pilsēta ir slavena ar gardajām maltīšu vietām un saulainajiem laikapstākļiem. Tiem, kam pietrūkst D vitamīns un spoža saule, ieteicams doties tieši uz šo pilsētu Spānijā.

Viduslaiku dārgums – Santillana del Mar

Foto: Shutterstock

Maza vēstures pērle ir Spānijas pilsēta Santillana del Mar – īstens viduslaiku dārgums ar bruģakmens ieliņām un akmens ēkām. Pilsētas skaistās celtnes redzējušas gadsimtiem ilgu vēsturi un notikumus, kas veidojuši mūsdienās redzamo pilsētu.

Pilsētā valda strikti noteikumi, piemēram, viesi, kas uzturas viesnīcās ar garāžām, var vecpilsētā braukt ar saviem transporta līdzekļiem. Savukārt citi var iebraukt īslaicīgi, lai izliktu savas mantas, bet pēc tam transportlīdzeklis jānovieto autostāvvietā pie pilsētas ieejas.

Pilsētiņā vēl joprojām dzīvo vietējie, kas savas vērtīgās un sakoptās mājas nodod no paaudzes paaudzē. Vasaras sezonā vietējo ikdienai pievienojas arī ziņkārīgi tūristi un pilsētas viesi, kas šaurās ieliņas piepilda ar jautrām čalām un smiekliem.

Apkaimē esošā teritorija ir apdzīvota tūkstošiem gadu. Kā pierādījums tam – ārpus pilsētas atrodas Altamiras ala, kurās atrasti seno cilvēku pēdu nospiedumi. Tomēr ir vērts doties vēsturiskā pastaigā pa pilsētas pili un aizsardzības torņiem, kas šo vietu padara par vienu no nozīmīgākajām reģiona vēsturiskajām vietām.

Pilsēta ar gleznainām ainavām, vīnu un brīnumainu arhitektūru

Foto: Shutterstock

Mazā pilsēta Olite lepojas ar gleznainām ainavām, vīna darināšanu un iespaidīgo pili. Tā ir arī mākslinieciski vēsturiska vieta, kur romiešu un gotikas klātbūtne ir pamanāma ik uz stūra. Skaisto vietu tālā pagātnē izveidoja tieši romieši, vēlāk ap 13. gadsimtu to pirmo reizi ievēroja monarhi. Tomēr vislielākās pārmaiņas norisinājās 15. gadsimtā, kad pilsētā tika uzsākti vairāki vērienīgi ēku celtniecības darbi.

Krāšņā viduslaiku pils ir viena no iespaidīgajām celtnēm, kas būtībā veidojusies no trīs daļām – "Santa Maria" baznīcas, vecās pils un jaunās pils, lai gan vairāk tiek minēta tieši baznīcas un vecās pils savienošanās. Iespaidīgā celtne ir viens no labākajiem piemēriem gotiskajai arhitektūrai visā Eiropā. Pils dizains līdzinās pasaku valstībai un atgādina par tur reiz dzīvojušajiem monarhiem.

Spāņu vīna cienītājiem šī būs lieliska vieta, kur baudīt izsmalcinātu un Spānijai raksturīgu garšu buķeti. Pilsētu nereti dēvē par spāņu vīna galvaspilsētu, tāpēc tā būs ideāla vieta vīnu degustāciju tūrei. Piedāvājumā ir vairāku vietējo vīna darītavu gardie vīni.

No zvejnieku ciemata līdz tūristu magnētam

Foto: Shutterstock

Apburošā Spānijas pilsēta Peniskola kādreiz bijis vienkāršs zvejnieku ciemats, bet, laikam ejot, kļuva par populāru tūristu galamērķi, kas atrodas tieši jūras krastā. Pēdējos gados pilsēta nonākusi visas pasaules uzmanības centrā, pateicoties populārajam seriālam "Troņu spēles" – daudzi skati no tā tapuši tieši Peniskolā.

Uz šo paradīzes nostūri, ko no visām pusēm apskalo ūdens, cilvēki izvēlas doties, lai atpūstos baltajās smiltīs un sildošajā saulē. Tomēr ir iespējams apskatīt iespaidīgo pili "Pope Luna", kas atrodas uz akmeņainas ietekas un no kuras paveras elpu aizraujošs panorāmas skats.

Vecpilsētā var ieiet pa diviem vārtiem, kas ved cauri viduslaiku mūriem. Vārti "Fosch" bija galvenā ieeja līdz 18. gadsimtam, savukārt vārti "Portet" ved uz vēsturisko vecpilsētu no ostas puses.

Tomēr vecpilsēta ir tikai viena maza daļa no pilsētas. Ārpus vēsturiskā centra ir kūrorti, viesnīcas un dzīvojamās mājas, kas nodrošina šai vietai moderna kūrorta reputāciju. Ja šķiet, ka vasaras sezonā pilsētā būs par karstu gan grādu, gan ceļotāju skaita ziņā, ieteicams uz turieni doties ziemas sezonā. Tomēr tad, visticamāk, sajūtas būs mazliet spokainas, jo pilsētiņā vairs nebūs ierastās kņadas.

Rakstā izmantota informācija no "Trips To Discover", "Tourism in Spain", "Spain Holiday" un "Lonely Planet".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!